..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Στην κατανάλωση των ναρκωτικών πολλαπλό το κέρδος.


Άρθρο της Κάλι Καρά 
στο 902.gr
Αποκαλυπτικά τα συμπεράσματα από τη φετινή έκθεση του«Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά», όπως δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από τον αρμόδιο Οργανισμό της ΕΕ (EMCDDA):
·         Χαστούκι στους υποστηρικτές της αθωότητας της κάνναβης και της αποποινικοποίησής της.
77 εκατομμύρια ενήλικοι Ευρωπαίοι (15-64 ετών) έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, εκ των οποίων περίπου 20 εκατομμύρια την περασμένη χρονιά.
Στενή η συσχέτιση της χρήσης κάνναβης με αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο αριθμός των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία απεξάρτησης από την κάνναβη για πρώτη φορά αυξήθηκε κατά ένα τρίτο τα τελευταία χρόνια.

Οι 30  από τις 73 νέες ψυχοδραστικές ουσίες,  που κοινοποιήθηκαν επίσημα για πρώτη φορά μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ, ήταν συνθετικά κανναβινοειδή, τα οποία μιμούνται τις επιδράσεις της κάνναβης, αλλά είναι φτηνά, για να εξυπηρετούν προφανώς τους χρήστες μέσα στην οικονομική κρίση.
Η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης και όχι η λύση του προβλήματος, η πριμοδότηση των προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων, η χορήγηση μεθαδόνης και η συνταγογράφηση αποτελούν ουσιαστικά τη στρατηγική της ΕΕ για το ζήτημα.
Έτσι, αυξάνονται οι χρήστες οπιοειδών οι οποίοι είναι σε προγράμματα υποκατάστασης και όχι σε στεγνά προγράμματα τα οποία έχουν μεγάλο ποσοστό απεξάρτησης.
Να όμως που σ' ένα μεγάλο ποσοστό των θανάτων από ναρκωτικά εκτός από ηρωίνη στις τοξικολογικές εξετάσεις ανιχνεύτηκαν και τα υποκατάστατα που χορηγούνται για να «σώσουν» τους τοξικομανείς, η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη.
Παράλληλα, το 10% των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά σε 11 ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν εξαρτημένοι κυρίως από μεθαδόνη και βουπρενορφίνη, ενώ στη Φινλανδία οι περισσότεροι χρήστες οπιοειδών δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης τη βουπρενορφίνη.
·         Το 2013 το σύστημα της ΕΕ λαμβάνει αναφορές για περίπου μια νέα ουσία ανά βδομάδα.
Η πολιτική της μείωσης της βλάβης εμπεριέχει τη λογική τού «υποκατάστατα για κάθε εξαρτησιογόνα ουσία, για κάθε  ναρκωτικό». Τα 2/3 των προγραμμάτων στην Ευρώπη χορηγούν υποκατάστατα.
Να πώς μπαίνουν στο παιχνίδι και οι φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες θα παρασκευάσουν και θα πουλήσουν τους ανταγωνιστές της κάθε ουσίας.

Ωφελημένοι από αυτές τις ευρωενωσιακές πολιτικές, που τις στηρίζουν και οι κάθε είδους «αριστεροί ανανεωτές», είναι οι διαχειριστές του καπιταλιστικού χρεοκοπημένου και σάπιου συστήματος που δε φείδεται να σπρώχνει στο θάνατο τους νέους μέσα από την πώληση «φυγών» από την αβάσταχτη πραγματικότητα που το ίδιο φτιάχνει, οι έμποροι των ναρκωτικών ουσιών με δυσθεώρητο  τζίρο, οι φαρμακοβιομηχανίες που τρέχουν ασθμαίνοντας να προλάβουν την παραγωγή των ανταγωνιστών που θα χορηγηθούν ως υποκατάστατα.
Η καλύτερη συνταγή της κυρίαρχης τάξης, για μια νεολαία που θα την απαλλάξει από τις αγωνιστικές της κινητοποιήσεις για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματός της, είναι η διευκόλυνση έως και η προτροπή στη μαστούρα και στα υποκατάστατά της. 
Πόσο επίκαιρο είναι το σύνθημα στο φεστιβάλ της ΚΝΕ «Άλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog