..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Τι θα γινόμασταν χωρίς τη " Λίστα Λαγκάρντ"

Πως ένας κομπιουτεράς θα μπορούσε να κάνει το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ να μιλ


Μπορεί η περίοδος αυτή να ήταν φτωχή σε τηλεοπτικά σήριαλ, αλλά ήταν πλούσια σε συζήτηση για την περίφημη “Λίστα Λαγκάρντ” και τις ευθύνες αυτών που την είχαν στην κατοχή τους, την “επεξεργάστηκαν”, αλλά και βρίσκονται εντός της. Αναρωτιόμαστε μάλιστα τι θα γινόμασταν χωρίς αυτήν στις χειρότερες “εορταστικές ημέρες” στη χώρα μας τουλάχιστον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο...Επομένως όπως  θα έλεγε και ο Αλεξανδρινός ποιητής  Κ. Καβάφης (που το 2013 είναι το έτος του) η ύπαρξη της ήταν τελικά “μία κάποια λύσις”, όπως οι “βάρβαροι” στο ποίημά του.
Αυτό που αμέσως διαπιστώνει κανείς είναι ότι τα πολιτικά κόμματα που όλα αυτά τα χρόνια έχουν διαχειριστεί τις τύχες μας επιδίδονται σε επίδειξη διαγκωνισμού αξιοποιώντας τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» και την εμπλοκή του ονόματος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν τον τίτλο του «ικανότερου» να διευθύνει την κάθαρση του σάπιου (καπιταλιστικού) συστήματος που υπηρετούν. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή από κοινού πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν «τυχόν ποινικές ευθύνες» για τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Στόχοι των εταίρων της συγκυβέρνησης είναι:
1. Να χρησιμοποιηθεί η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» σαν κίνηση αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού του λαού σε περίοδο που θα μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου (περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, κοινωνικών παροχών) και ετοιμάζονται να ψηφίσουν το νέο φοροληστρικό νομοσχέδιο.
2.Να μείνουν στην αφάνεια τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν αυτές τις σκανδαλώδεις υποθέσεις. Να μη θιγούν, δηλαδή, τα ιερά και τα όσια του καπιταλιστικού συστήματος, οι συμφωνίες με την Ε.Ε  και οι φιλομονοπωλιακοί νόμοι που εξασφαλίζουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και δίνουν τη δυνατότητα στους κάθε είδους μεγαλοσχήμονες να διακινούν νόμιμα και παράνομα χρήματα που αποκτούν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά τη “λίστα Λαγκάρντ” και να αποδοθούν ευθύνες (πολιτικές-ποινικές) όσων ενέχονται. Συνεπώς η διερεύνηση δεν μπορεί να περιοριστεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά να επεκταθεί σε όσους αναμείχθηκαν, χειρίστηκαν την υπόθεση και έχουν σχετικές ευθύνες για την απόκρυψη, αλλοίωση στοιχείων ή άλλα σχετικά αδικήματα. Υποστηρίζουμε σταθερά την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την αποφυγή κάθε περίπτωσης παραγραφής. Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση και τα κόμματα επιβάλλεται να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν για τη μη παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων. Δεν έχουμε καμία  εμπιστοσύνη σ’ αυτούς που σήμερα κηρύσσουν την “κάθαρση”, γιατί είναι πολιτικά “βουτηγμένοι στον βούρκο”.
Σε  κάθε  περίπτωση, τα στοιχεία  που  δημοσιεύονται για τη “λίστα Λαγκάρντ” τονίζουν τη σαπίλα του συστήματος που ζούμε. Ενός συστήματος που έχει ως βασικό συστατικό του την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, των οικονομικά ισχυρών και που αυτά εξυπηρετούνται ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ από ένα τεράστιο θεσμικό πλέγμα. Η “παρανομία” στο σύστημα αυτό πάει μαζί με την “νομιμότητα” και τα όσα λένε οι υποστηρικτές τους περί εξυγίανσής του, είναι σκέτη κοροϊδία. Και κάτι ακόμη. Οσοι με αφορμή την “λίστα” προσπαθούν να μας πείσουν  ότι η αιτία των σημερινών προβλημάτων είναι φοροδιαφυγή  και ότι εάν την αντιμετωπίσουμε θα σωθούμε (συνήθως αναφέρονται σε φαινόμενα μικροεπαγγελματιών) να τονίσουμε ότι δίπλα σ’αυτήν την  παρανομία υπάρχει και η νομιμότητα των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου που γι’ αυτό δεν κάνουν λόγο..
Αλ. Χατζηκώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog