..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

2013: Καλή Χρονιά χωρίς........μοιρολατρία και το φόβο!!!!!!!!!!!!!


Οι εορταστικές ευχές της περιόδου ήταν ενδεικτικές του τι περιμένει ο λαός μας από τη νέα χρονιά. Η κυβερνητική προπαγάνδα ότι μετά τη δόση υπάρχει “φως στο τούνελ” πείθει ολοένα και λιγότερους. Διαλύονται και οι τελευταίες αυταπάτες. Οι μποναμάδες θα αρχίσουν άμεσα να έρχονται και θα περιλαμβάνουν νέες περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις . Με το νόμο 4093 που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη η συγκυβέρνηση περικόπτει για άλλη μια φορά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κόβει βάρβαρα τα εφάπαξ και μάλιστα αναδρομικά, καταργεί τα ειδικά επιδόματα ανεργίας, χτυπά τα πολυτεκνικά επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα λύνει τα χέρια των εργοδοτών για απολύσεις μειώνοντας τις αποζημιώσεις και προσαρμόζει το χρόνο εργασίας και τα ωράρια στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας.
Συγκεκριμένα, από την 1/1/2013: Καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους, τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας σε όλα τα Ταμεία των κύριων συντάξεων, αλλά και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων.Επιβάλλεται νέο χαράτσι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις 5%-20%. Αυξάνονται έμμεσα και οι εισφορές - των ασφαλισμένων πριν το 1993 - μέσα από την αύξηση του πλαφόν που υπάρχει στις ασφαλιστέες αποδοχές. Αυξάνονται κατά δύο χρόνια τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία όλων των Ταμείων να δίνουν πλέον σύνταξη από το 2013 στα 67 χρόνια. Μειώνονται οι επιχορηγήσεις των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απελευθερώνονται οι απολύσεις, με την παραπέρα μείωση του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) στους 4 μήνες (μάξιμουμ) και το κόστος για τις επιχειρήσεις ελαχιστοποιείται.Καταργείται η καθολικότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.Καταργείται το 5ήμερο, 8ωρο, 40ωρο και οι εργοδότες πλέον μπορούν να μοιράζουν το χρόνο στη διάρκεια του 6ήμερου, εξασφαλίζοντας υπερωριακή απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Ο κατάλογος των ριζικών ανατροπών στις ζωές μας είναι πολύ μεγαλύτερος.

 Το ερώτημα απλό μετά από όλα αυτά: Μπορεί να γίνει το 2013 καλή χρονιά για το λαό; Ναι, μπορεί, όμως αυτό εξαρτάται από τον ίδιο. Από το αν εμπιστευτεί τη δύναμή του. Από το αν απεγκλωβιστεί από τη μοιρολατρία και το φόβο και μετατρέψει την τυφλή αγανάκτηση και οργή σε αποφασιστικότητα, συνειδητοποίηση και αγώνα. Ναι, ο λαός μπορεί να γίνει πιο ισχυρός, πιο αποτελεσματικός για να αποκρούσει τα μέτρα που τον καταδικάζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και να βάλει οριστικό τέλος σ’ αυτή την πορεία, αν το 2013 κάνει αποφασιστικά βήματα στη χειραφέτησή του και στην αναζωογόνηση του λαϊκού κινήματος. Οι εργαζόμενοι, πρέπει να βιαστούν. Η βαθιά κρίση του συστήματος φανέρωσε πολλά. Η όποια ανάκαμψη έρθει, θα είναι αναιμική, και το κυριότερο αυτή η ανάπτυξη θα βασίζεται πάνω στα ερείπια των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων. Για το λαό θα γεννά μόνο φτώχεια και δυστυχία, ενώ θα μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την εμπλοκή της χώρας σ’ έναν γενικευμένο πόλεμο στη γειτονιά μας. Θα το επιτρέψουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog