..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα σταθερά πρώτη στις στρατιωτικές δαπάνες!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΝΑΤΟ: Δεύτερη η Ελλάδα σε αμυντικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ


Η Ελλάδα, παρά την εξουθένωση του λαού με τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας, διατηρεί σταθερά τις πρωτιές της στις στρατιωτικές δαπάνες. Μάλιστα, είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, που διαθέτει πάνω από το 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, σύμφωνα με όσα είπε ο γενικός γραμματέας της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, μιλώντας σε συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Πράγα.
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι συμμαχικές αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 56 δισ. δολάρια από το 2009, με τις μεγαλύτερες περικοπές να προέρχονται από τους Ευρωπαίους συμμάχους. Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι στρατιωτικές δαπάνες το 2008 αντιπροσώπευαν το 3,1% του ΑΕΠ, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια ανέρχονται στο 2,1%. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι δεύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες, μετά τις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία αυτά συνοδεύονται με την επισήμανση ότι το 73% του αμυντικού προϋπολογισμού είναι για τις δαπάνες προσωπικού, ενώ σημειώνεται πως έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι δαπάνες για στελέχωση ΝΑΤΟικών αποστολών εκτός συνόρων. Ωστόσο, δε δίνεται όλη η εικόνα, αφού δαπάνες δισ. ευρώ από παλαιότερες παραγγελίες εξοπλισμών έχουν ενσωματωθεί στο δημόσιο χρέος.
Επίσης, από ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση για την αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεών της. Η επισήμανση αυτή αφήνει να εννοηθεί πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις για παραπέρα αναπροσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά πρότυπα, στο όνομα του «εξορθολογισμού» των δαπανών.
Αμυντικές δαπάνες: Πρώτη στην Ευρώπη, δεύτερη στο ΝΑΤΟ παραμένει η Ελλάδα

Ο «Ριζοσπάστης» έχει κατ' επανάληψη επισημάνει τόσο το ύψος των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας, όσο και το χαρακτήρα αυτών των εξοπλισμών. Πρόκειται, κατά κανόνα, για πολεμικό υλικό που δεν υπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά υπαγορεύεται από τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για αγορές όπλων μετά το 1974, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν σωρευτικά διαθέσει ποσά που ισοδυναμούν με 1/2 του μέσου ετήσιου ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) των χρόνων αυτών, χωρίς τους τόκους!
Η Ελλάδα παρέμενε όλα αυτά τα χρόνια σταθερά στην πρώτη τριάδα ανάμεσα στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, στις στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ και κατέχει σταθερά μία από τις πέντε πρώτες θέσεις ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου, όσον αφορά στην προμήθεια οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ.
Επίσης, η Ελλάδα, σταθερά τις προηγούμενες δεκαετίες, περιλαμβανόταν στους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, καταλαμβάνοντας θέσεις στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Ειδικά, μετά το 1974 διέθεσε, κυρίως σε ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία, ποσά που μαζί με τους τόκους, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ξεπερνούν το 50% του δημόσιου χρέους!
Πρέπει να επισημανθεί ότι οι παραπάνω δαπάνες αφορούν αποκλειστικά εισαγωγές όπλων και οπλικών συστημάτων, που υπηρετούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και μάλιστα σε βάρος της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
 πηγη: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog