..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Συγχωνεύσεις τραπεζών και...... απολύσεις υπαλλήλων!!!!!!!!!

Την έξοδο «βλέπουν» περίπου 25.000 τραπεζοϋπάλληλοι


 Την έξοδο «βλέπουν» περίπου 25.000 τραπεζοϋπάλληλοι, λόγω των αλλαγών στον τραπεζικό χάρτη.
Η αρχή θα γίνει από την Εθνική Τράπεζα αφού, όπως παραδέχθηκε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Πέτρος Χριστοδούλου, σε κλείσιμο θα οδηγηθεί το 25% του δικτύου των καταστημάτων του νέου ομίλου που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, ενέργεια απαραίτητη για να υπάρξουν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας στο νέο σχήμα. Ενώ το όνομα Eurobank θα εκλείψει, αφού η τράπεζα θα απορροφηθεί από την Εθνική.
Μάλιστα υπογράμμισε πως η αναδιάρθρωση του δικτύου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν οφέλη. Και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι τα προηγούμενα χρόνια οι διοικήσεις των τραπεζών δίσταζαν να πάρουν ανάλογες δύσκολες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν προχωρήσει συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζικών ομίλων.
Ομως το κλείσιμο καταστημάτων μαθηματικά οδηγεί και στη μείωση του προσωπικού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, σε ορίζοντα τριετίας και αφού ολοκληρωθούν οι τραπεζικές ανακατατάξεις και δημιουργηθούν τα νέα σχήματα, από τον κλάδο θα αποχωρήσουν περισσότεροι από 20.000 τραπεζοϋπάλληλοι.
Ωστόσο, διευκρινίζουν πως στο μεγαλύτερο μέρος τους οι αποχωρήσεις αυτές θα αφορούν συνταξιοδοτήσεις και προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Σημειώνουμε ότι η Εθνική έχει στην Ελλάδα 516 καταστήματα και η Eurobank 524, ενώ μετά τη συγχώνευση θα είναι πρώτη τράπεζα στη Βουλγαρία με 23% μερίδιο και ανάμεσα στις 3 μεγαλύτερες στη Ρουμανία.
Η αναδιάρθρωση του δικτύου θα αφορά τόσο το δίκτυο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η αγορά εκτιμά ότι μέχρι το 2015 θα έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες περί τα 25.000 άτομα (σε σύνολο 56.000 εργαζομένων), είτε με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ή συνταξιοδότησης, είτε λόγω απόλυσης.
Ο λόγος των αποχωρήσεων είναι ένας και μοναδικός. Οι συγχωνεύσεις. Τα νέα σχήματα αλληλοκαλύπτονται στο δίκτυο των καταστημάτων. Και όταν θα περιοριστεί ο αριθμός των καταστημάτων, επόμενο είναι να υπάρχει και πλεονάζον προσωπικό.
Το ζητούμενο είναι οι αποχωρήσεις να γίνουν με τρόπο που δεν θα προκαλέσουν προβλήματα. Δηλαδή με εθελούσιες και με συνταξιοδοτήσεις.

Συρρίκνωση
Οι τράπεζες Εθνική - Eurobank, Alpha - Emporiki και το τριπλό σχήμα Πειραιώς - Αγροτική - Γενική έχουν σήμερα πανελλαδικά δίκτυο 2.500 καταστημάτων, το οποίο θα συρρικνωθεί κατά 400 καταστήματα τουλάχιστον.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη συγχώνευση των Εθνική - Eurobank αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, αφού στόχος της διοίκησης της Εθνικής είναι η ΑΜΚ να αφορά τη νέα τράπεζα που θα προκύψει από την απορρόφηση της Eurobank.
Παράλληλα η διοίκηση της ΕΤΕ έχει ζητήσει την επικαιροποίηση των στοιχείων της μελέτης της BlackRock με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά και τα οποία δείχνουν ότι την κατάσταση αναφορικά με τα επισφαλή δάνεια έχει χειροτερεύσει.
Και εκτιμάται ότι γι' αυτόν τον λόγο (την αύξηση δηλαδή των «κόκκινων» δανείων) θα αυξηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της ΕΤΕ, που έχουν προσδιοριστεί στα 9,7 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ΑΜΚ να γίνει σε δύο δόσεις. Η διοίκηση της ΕΤΕ υπολογίζει τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης στα 33 δισ. ευρώ, αντί για 27,5 δισ. ευρώ που τα υπολόγιζε η Τράπεζα της Ελλάδος.
πηγη: ΗΜΕΡΗΣΙΑ       Εφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog