..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Δημοσιογράφοι που διδάσκουν...... συμπεριφορά!!!!!!

Συσκευάζουν από το περίσσευμά τους γεύματα, αλλά και διάφορες προμήθειες και τα τοποθετούν σε σακούλες έξω από τους κάδους.
Ο φωτογραφικός φακός του prismanews.gr εντόπισε δεκάδες κάδους στο κέντρο του Ηρακλείου και όχι μόνο με αυτή την εικόνα.

Σε πολλές γειτονιές δίαφορων πόλεων άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, σκύβουν μέσα στα στοιβαγμένα σκουπίδια αναζητώντας τρόφιμα στα αποφάγια των συνανθρώπων τους. Η ίδια εικόνα έξω από τα πολυκαταστήματα. Εξαθλιωμένοι πολίτες περιμένουν το κλείσιμο των σούπερ μάρκετ προκειμένου να αποκτήσουν κάποια από τα ληγμένα τρόφιμα που θα πεταχτούν, ενώ δεν παραλείπονται οι εντάσεις μεταξύ τους στην προσπάθεια τους να μοιραστούν σάπια φρούτα και μπαγιάτικο ψωμί.


 Ορισμένα ρεπορτάζ διδάσκουν συμπεριφορά. Οπως αυτό που με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά  βγάζει το συμπέρασμα ότι οι Έλληνες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους αφήνοντας στα σκουπίδια φαγητό για τους φτωχούς. Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει όποιον προσπαθεί να αμβλύνει την εικόνα της δυστυχίας γύρω του. Απ' αυτό όμως ως το να διδάσκεται ότι αλληλεγγύη είναι να αφήνεις φαγητό στους κάδους απορριμμάτων υπάρχει τεράστια απόσταση. Δηλώνει ότι η αστική τάξη μέσα από τα έντυπά της διδάσκει στους εργάτες τι πρέπει να κάνουν αρκεί να μην ανοίξουν μέτωπο με την αιτία της δυστυχίας.
Αλλα ρεπορτάζ, πάλι, καταγγέλλουν δήθεν το ξεκοκάλισμα δημόσιου χρήματος από μερίδα καπιταλιστών.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση αυτό που μένει είναι πως το όλο πρόβλημα αφορά σ' αυτήν ή την άλλη μορφή διαχείρισης: «Οι φτωχοί μπορούν να χορτάσουν με ελεημοσύνη. Τα δημόσια έργα μπορούν να γίνουν αν βρεθούν έντιμοι καπιταλιστές».
Ομως, η φτώχεια έχει αιτία το καπιταλιστικό κέρδος και τα δημόσια έργα είναι τροφοδότης των καπιταλιστών είτε είναι «έντιμοι» είτε όχι (άσε που δεν υπάρχει έντιμος καπιταλιστής από τη στιγμή που η εξουσία και τα κεφάλαιά του βασίζονται σε εκμετάλλευση ανθρώπων).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog