..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Οι αιώνιοι φοιτητές και οι φοιτητικές εστίες!!!!!



Ρεπορτάζ της ΝΕΤ στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων πρόβαλλε την εξής είδηση: «Επί 22 ολόκληρα χρόνια διέμενε σε δωμάτιο της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, την ώρα που η οικονομική κρίση αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές να σχηματίζουν ουρά για μια θέση στις εστίες όλης της χώρας. Βεβαίως δεν είναι ο μοναδικός αιώνιος φοιτητής. Από το ξεκαθάρισμα που ξεκίνησε πέρυσι περίπου 1.050 αιώνιοι φοιτητές εγκατέλειψαν τις εστίες.»
Βέβαια δεν ήταν μόνο η κρατική τηλεόραση. Πολλά ακόμη, ηλεκτρονικά κυρίως, ΜΜΕ αναπαρήγαγαν το θέμα… Ποιο θέμα; Μα φυσικά ότι υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές στις φοιτητικές εστίες που… «καπαρώνουν» τις θέσεις των υπολοίπων. Άλλωστε, είναι κλασική τακτική των αστικών ΜΜΕ να προβάλλουν τέτοιου είδους θέματα.
Εμείς, προφανώς, δε λέμε ότι δεν υπάρχουν τέτοια περιστατικά, τα οποία, όχι μόνο είναι γνωστά σε όλους, αλλά δημιουργούνται και εκτρέφονται κιόλας από συγκεκριμένες φοιτητικές παρατάξεις και κόμματα, διοικήσεις, προέδρους, διευθυντές εστιών κ.ά., οι οποίοι «διαπαιδαγωγούν» τους φοιτητές στο ρουσφέτι και την εξαγορά.
Όμως, για να δούμε… Για το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών φταίνε οι «αιώνιοι φοιτητές»;
Αρχικά ας θυμίσουμε κάποια πράγματα:
·                                 Για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 οι εισακτέοι (πρωτοετείς!) ανήλθαν στους 74.440. Στέγαση, συνολικά, για όλους τους φοιτητές, όχι μόνο για τους πρωτοετείς, παρέχεται σε 7.435 άτομα, δηλαδή μόνο το 2% περίπου των φοιτητών και σπουδαστών μένουν σε εστία! Μάλιστα φέτος, φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα 12.000€ έμειναν έξω από εστίες! Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο, το Πάντειο δεν έχουν καν εστία! Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες φοιτητές που έχουν ανάγκη τη δωρεάν στέγαση πετιούνται στο δρόμο.
·                                 Ακόμα κι αυτοί οι φοιτητές που στάθηκαν «τυχεροί» και μπήκαν σε κάποια εστία, αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης με τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται το επόμενο διάστημα.
·                                 Όλες οι εστίες βρίσκονται στον αέρα, αφού η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί δραστικά. Το «κούρεμα» των αποθεματικών των ιδρυμάτων, οι μειωμένοι προϋπολογισμοί και οι συνεχιζόμενες περικοπές για την παιδεία οδηγούν τις εστίες στο ξεπούλημα ή το κλείσιμο. Ήδη έγινε η αρχή με την εστία της ΑΣΟΕΕ στη Δροσοπούλου, που ήταν η πρώτη που έκλεισε. Σκοπεύουν να κλείσουν κι άλλες.
·                                 Με το νόμο-πλαίσιο οι εστίες μετατρέπονται σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν όσο τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα, φορτώνοντας το κόστος στους ίδιους τους οικότροφους και τις οικογένειές τους. Με αυτόν τον τρόπο οι εστίες μετατρέπονται σε ξενοδοχεία με νοίκια, ανοίγει ο δρόμος για ξεπούλημα σε ιδιώτες.
Αυτή η άθλια κατάσταση δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Έχει ένοχο με ονοματεπώνυμο και φυσικά δεν είναι οι «αιώνιοι φοιτητές».
Είναι η πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ. Για την κυβέρνηση, το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση αποτελεί «κόστος». Θέλουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους πελάτες! Φορτώνουν το κόστος σπουδών και τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Είναι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων που εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική, ψηφίζουν και υλοποιούν τους προϋπολογισμούς φτώχειας για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Τη στιγμή, λοιπόν, που πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές που έχουν ανάγκη τη δωρεάν στέγη και οι ήδη υπάρχουσες εστίες δεν φτάνουν ούτε για ζήτω, η τεράστια ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων αξιοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς, για να βγάζουν κέρδη οι εταιρίες.Δεκάδες διαμερίσματα, κτιριακά συγκροτήματα, καταστήματα, γραφεία, κληροδοτήματα, οικόπεδα-φιλέτα σε όλη την Αττική νοικιάζονται σε επιχειρήσεις ή αφήνονται να ρημάζουν.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών κατ’ εξακολούθηση έχει απαιτήσει να αξιοποιηθούν τώρα τα κτίρια αυτά για τη δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους. Π.χ. η Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων, το ξενοδοχείο “La Mirage” κ.ά. Μαζί με αυτά υπάρχουν δεκάδες ακόμα ακίνητα των ιδρυμάτων και εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανέγερση εστιών.
Όλα αυτά, όμως, τα αστικά ΜΜΕ τα έχουν κάνει γαργάρα. Δεν μας προκαλεί εντύπωση, ούτε μας παραξενεύει το γεγονός. Έτρεξαν να προβάλλουν το ζήτημα των «αιώνιων φοιτητών». Άλλωστε πάντοτε αποτελούσε «προπαγανδιστικό» χαρτί των κυβερνήσεων.

Υ.Γ. Να σημειώσουμε μόνο ότι το φαινόμενο των φοιτητών που καθυστερούν ή δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους δε θα υπήρχε αν οι σπουδές ήταν πραγματικά δωρεάν, αν εξασφαλίζονταν όλοι οι απαραίτητοι όροι, ώστε οι νέοι να αφοσιώνονται απρόσκοπτα στις σπουδές τους για το αναγκαίο διάστημα που αυτές χρειάζονται. Αυτό σημαίνει να εξασφαλίζονται όλοι οι κοινωνικοί παράγοντες που απαιτούνται, προκειμένου ο φοιτητής να μη χρειάζεται να δουλεύει, να μη χρειάζεται να διακόψει τις σπουδές του για να φροντίσει την οικογένειά του, κ.λπ.. Να έχει επίσης δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες, εξασφαλισμένη φοιτητική μέριμνα.
902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog