..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Διαδήλωση κατά της λιτότητας



Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι διοργανωτές μιλούν για 100.000, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη πλατεία του Παλατιού της Λισαβόνας για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιου. Τη διαδήλωση είχε διοργανώσει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP-IN) που είχε επίσης προκηρύξει τη χτεσινή ημέρα ως «ημέρα εθνικής δράσης - ημέρα διαμαρτυρίας και οργής», ενώ από τις 5 έως τις 13 Οκτώβρη σχεδιάζει διάφορες δραστηριότητες για «την καταπολέμηση της ανεργίας». Η διαδήλωση του Σαββάτου αποτέλεσε την τρίτη που έγινε στην πορτογαλική πρωτεύουσα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Μαζική και δυναμική ήταν η συμμετοχή των μελών και των φίλων του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που χτες ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει και σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει βάρβαρα μέτρα που περιελάμβαναν αύξηση της φορολογίας, επιβολή φόρου εισοδήματος, φόρο για ακίνητα και άλλα, με την πρόφαση της «διάσωσης» της χώρας -στην πραγματικότητα της σωτηρίας του κεφαλαίου- μέσα από τη φοροληστεία του λαού. Είχε αναγκαστεί, σε μια κίνηση αναδίπλωσης, να πάρει πίσω τα περί μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στο 18% από το 23,75% και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από το 11% στο 18%.
Στο μεταξύ, χτες οι μηχανικοί του σιδηρόδρομου προχώρησαν σε στάσεις εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, ενώ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία των εργαζομένων στα ναυπηγεία της «Viana do Castelo» ενάντια στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίησή της.
πηγη: 'Ρ' 02102012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog