..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΓΑΛΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ: Αύξηση κερδών κατά 18,2%

Βιομηχανική ζώνη στην Valdemoro, Madrid

 Οι 500 πιο κερδοφόρες βιομηχανίες εμφάνισαν αύξηση τζίρου και κερδών το 2011

Απτόητες από την κρίση και τα οικονομικά δεινά που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, οι μεγάλες επιχειρήσεις επιμένουν να κερδίζουν, ακόμη και να αυξάνουν την κερδοφορία τους κάποιες από αυτές, επιβεβαιώνοντας ότι η ασκούμενη πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Οι 500 από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις του 2011, που εντοπίζονται σε έρευνα της εταιρείας «STAT BANK», αύξησαν την κερδοφορία τους κατά 18,2% προσεγγίζοντας τα 1,6 δισ. ευρώ, από 1,35 δισ. ευρώ το 2010. Ο συνολικός τζίρος ήταν της τάξης των 34 δισ. ευρώ, επίσης αυξημένος κατά 16,9% σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα με την έρευνα της «STAT BANK» το μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους διαμορφώθηκε στο 4,8%.

Εννοείται ότι οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις έχουν και σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις, κάτι που τις επιτρέπει να αμβλύνουν τις συνέπειες από την κάμψη της εσωτερικής ζήτησης, αλλά και σκιαγραφεί το συμφέρον που έχουν να ελαχιστοποιήσουν μισθούς, φορολόγηση στο εσωτερικό για να γίνουν «ανταγωνιστικοί» εκεί που τους ενδιαφέρει, στις ξένες αγορές. Από τις 500 παραγωγικές επιχειρήσεις, οι 270 παρουσίασαν αύξηση κερδών ή μετατροπή των ζημιών του 2010 σε κέρδη το 2011. Αντιστοίχως οι 230 εμφάνισαν μείωση κερδών.
Επισημαίνεται ότι «στις πρώτες θέσεις των πιο κερδοφόρων εταιρειών ευρίσκονται θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι το ποσοστό των θυγατρικών των πολυεθνικών εταιρειών στις 200 πιο κερδοφόρες παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας είναι πάνω από 15%». Επίσης, έχει σημασία ότι οι περισσότερες κερδοφόρες προέρχονται από τον κλάδο των τροφίμων (175), τα μεταλλικά προϊόντα (40), το φάρμακο (38).
Στις πρώτες 20 θέσεις των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας το 2011 βρέθηκαν οι: «Μότορ Οιλ Ελλάς», «Ελληνικά Πετρέλαια», ΜΕΤΚΑ, «Crown Hellas Can», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Καρέλια Καπνοβιομηχανία», «Nestle Hellas», φαρμακοβιομηχανία «Βιανέξ», «Colgate Palmolive», «Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου», «Σαράντης Γρ.», «BIC Βιολέξ», φαρμακοβιομηχανία «Specifar», «Βιοσάρ Ενεργειακή», «Καπνική Μιχαηλίδης», «Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας Ρόκας», «Σόγια Ελλάς», «Παπαδόπουλος», «Bayer Hellas» και «Πλαστικά Κρήτης».
 πηγη: Ριζοσπάστης 02102012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog