..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ταμείο Υγείας Υπαλλήλων ΑΤΕ.:Μεθόδευση για το κλείσιμό του μετά από 75 χρόνια λειτουργείας

Τί γίνεται με το Ταμείο Υγείας των εργαζομένων στην ΑΤΕ;

 

Την Παρασκευή 26/10/2012 συνεδρίασε το Προεδρείο του ΣΕΑΤΕ με θέμα τις εξελίξεις για το ΤΥΠΑΤΕ. Από την εισήγηση του προέδρου του ΣΕΑΤΕ έγιναν γνωστά τα εξής:
1.    Η τράπεζα Πειραιώς, ερμηνεύοντας αυθεντικά προγενέστερη δήλωση του Σάλλα στην Κρήτη, διευκρίνισε, σε επαφή που είχε μαζί τους ο πρόεδρος, ότι η τράπεζα θα συμμορφωθεί και θα ακολουθήσει την κυβερνητική κατεύθυνση, όσον αφορά τα ταμεία υγείας.
2.    Η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΥΠΑΤΕ, που έχει ήδη πραγματοποιήσει η τράπεζα Πειραιώς, θα παρουσιαστεί στο σύλλογο και στο ΤΥΠΑΤΕ, κατ’ επιθυμία της Πειραιώς, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου την Τρίτη, για ευνόητους λόγους όπως ανέφερε η Τράπεζα Πειραιώς, πρόταση που ο πρόεδρος δέχτηκε στην επαφή που είχε μαζί τους.
3.    Αν η πρόταση της Πειραιώς καταδικάζει το ΤΥΠΑΤΕ, τότε να διαμαρτυρηθούμε! Αυτό το σκηνικό μας θυμίζει κάτι από … τα παλιά.
4.    Ο πρόεδρος αποκάλυψε ότι εκφρασμένη θέση της τράπεζας Πειραιώς, από παλαιότερη συνάντηση που είχε μαζί τους το προεδρείο του συλλόγου (που συμμετείχαν τότε μόνο οι εκπρόσωποι των ΔΗΣΥΕ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΔΑΚΕ), είναι ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να ασφαλίσει το νεοπροσληφθέν προσωπικό της (από την ΑΤΕ), ούτε και το παλαιό προσωπικό της (Πειραιώς) στο ΤΥΠΑΤΕ, εφ’ όσον αυτό δεν είναι βιώσιμο. Στην άποψη αυτή, υπενθύμισε ο πρόεδρος, ότι είχαν συμφωνήσει τότε όλοι οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των παρατάξεων.
5.    Άποψη του προέδρου είναι ότι το ΤΥΠΑΤΕ θα πρέπει να κλείσει, αν δεν είναι βιώσιμο και μείνει μόνο του. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν χρειάζεται αναλογιστική μελέτη για να μαντεύει ότι το Ταμείο δεν είναι βιώσιμο, με ή χωρίς την ένταξη των εργαζομένων της Πειραιώς. Στην παρατήρηση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ότι με αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων μπορεί να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος, είπε ότι αυτό θα είναι προσωρινή ανακούφιση και δεν μπορεί να αποφευχθεί το μοιραίο.
6.    Η μόνη διέξοδος, κατά τον πρόεδρο, είναι να μην ψηφιστεί η τροπολογία που εντάσσει υποχρεωτικά το ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ και απαγορεύει τη σύσταση του Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΤ).
 Από την όλη στάση των άλλων παρατάξεων προκύπτουν διαχρονικά τα εξής:
               I.     Η πρόθεση της Πειραιώς να μην ασφαλίσει το προσωπικό στο ΤΥΠΑΤΕ ήταν γνωστή. Το θέατρο των αναλογιστικών μελετών βιωσιμότητας του ΤΥΠΑΤΕ πρόσφερε, εν γνώσει τους, μόνο κάλυψη στην Πειραιώς για να κερδίσει χρόνο.
            II.     Το πρόσχημα της αναμονής της ψήφισης της τροπολογίας είναι για να φορτώσει τις αποφάσεις της η Πειραιώς στην κυβέρνηση, πράγμα που ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ σιγοντάρουν.
          III.     Οι αναλογιστικές μελέτες έχουν γνωστό συμπέρασμα, που ήταν γνωστό από την αρχή, θα βγάζουν το Ταμείο μη βιώσιμο, όπως εξυπηρετεί και την Πειραιώς.
        IV.     Η ΔΗΣΥΕ και η ΔΑΚΕ ακολουθούν, κατά τα γνωστά από τον Αύγουστο, παρελκυστική τακτική εξυπηρετώντας το Σάλλα.
           V.     Οι διαδοχικές «προτάσεις σωτηρίας» του «ακριβού μας» Ταμείου αποδείχτηκαν, όπως προβλέπαμε κάθε φορά, διαδοχικές απάτες. Όχι μόνο δεν έσωσαν το Ταμείο, αλλά οδήγησαν τους εργαζόμενους σε συμβιβασμό και διαδοχική υποχώρηση θέσεων. Η σύμβαση με τη Swiss Re αποδείχτηκε κερδοφόρος για την εταιρεία, αλλά δεν έσωσε το Ταμείο. Στη συνέχεια, η αύξηση των εισφορών εργαζομένων και συνταξιούχων δεν έσωσε το Ταμείο, που σήμερα έχει πάλι "τρύπα". Σήμερα ομολογούν εμμέσως αυτό που λέγαμε, ότι το Ταμείο σε εμπορευματοποιημένο περιβάλλον δεν μπορεί να παραμείνει βιώσιμο. Οι μεν λένε να κλείσει, η δε ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προτείνει νέα αύξηση εισφορών. Όλοι τους προτείνουν τη νέα «σωτήρια λύση», τη δημιουργία του ΕΤΥΤ και την ένταξη του ΤΥΠΑΤΕ σε αυτό. Όμως υπηρετούν και τώρα την ίδια, λανθασμένη, επιλογή. Σπέρνουν μια ακόμα ψευδαίσθηση ότι ένα επαγγελματικό ταμείο σαν το ΕΤΥΤ μπορεί να είναι βιώσιμο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, αν δεν αυξάνονται συνεχώς οι εισφορές, ανάλογα με τα κόστη φαρμάκων και της εμπορευματοποιημένης υγείας, αλλιώς θα γίνει και αυτό ΕΟΠΥΥ.
Η πρότασή μας:
Δεν δίνουμε άλλο χρόνο στο Σάλλα, ζητάμε να μας παρουσιάσει σήμερα κιόλας την αναλογιστική μελέτη και τις προθέσεις του για το ΤΥΠΑΤΕ, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της τροπολογίας για τα ταμεία των τραπεζών.
Ζητάμε διατήρηση του ΤΥΠΑΤΕ και ενίσχυσή του από τον εργοδότη, στην περίπτωση που δεν είναι βιώσιμο, μέχρι να ενταχθεί στο ενιαίο ταμείο.
Διεκδικούμε ένα ενιαίο ταμείο τραπεζοϋπαλλήλων και θυγατρικών εταιρειών όχι επαγγελματικό, αλλά στη βάση των αυτοδιαχειριζόμενων ταμείων που έχουμε στον κλάδο, με τις καλύτερες παροχές. Κύριο στοιχείο θα είναι η κάλυψη των ελλειμμάτων από την εργοδοσία. Λέμε όχι στον ΕΟΠΥΥ για να εμποδίσουμε την ενοποίηση προς τα κάτω.
Η υγεία είναι αγαθό, που το δικαιούνται όλοι, ανεξάρτητα από το αν μπορούν να πληρώσουν. Για το λόγο αυτό διεκδικούμε να έχουμε δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, χωρίς επιχειρηματική δράση, που αυξάνει συνέχεια τη δαπάνη για την υγεία για να πολλαπλασιάζουν οι ιδιώτες τα κέρδη τους.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε, αρκεί να να δημιουργήσουμε ένα κίνημα οργανωμένο, με σχέδιο, αιτήματα και προοπτική, ένα κίνημα εξοπλισμένο με αντοχή, που να μην παρασύρεται σε δήθεν «εύκολες λύσεις». Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να ανοίξουν τέτοιο δρόμο. Χρόνια τώρα είναι στη γραμμή του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης και δεν αλλάζουν.
Οι εργαζόμενοι να μην επιτρέψουν το εμπόριο ελπίδας, ούτε την υποταγή. Να ανοίξει η συζήτηση σε κάθε κατάστημα και να κλιμακωθεί ο αγώνας.
Ο δρόμος του αγώνα, της ρήξης και της σύγκρουσης είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
ΕΣΑΚ-ΑΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog