..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΑ: Κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Φωτογραφία: Συρία: Ένας πατέρας δίνει το τελευταίο του φιλί στον νεκρό γιο του... Δεν θέλουμε να πατήσετε "Μου αρέσει", θέλουμε να το κοινοποιήσετε για να δει ο κόσμος τι γίνεται στην Συρία αλλά και πόσο αισχρός είναι ο πόλεμος.
Σύριος πατέρας αποχαιρετά το γιο του για το μεγάλο ταξίδι 

Νέα συνάντηση είχαν χτες στην πόλη Σεβενίνγκεν, λίγο έξω από τη Χάγη, οι συμμετέχοντες στην ομάδα των «Φίλων της Συρίας», δηλαδή οι ΗΠΑ, η ΕΕ και αρκετές αραβικές χώρες, κατά τα πρότυπα της «Ομάδας των Φίλων της Λιβύης» που είχε στηθεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι οι κυρώσεις κατά της Συρίας έχουν αποτέλεσμα, αλλά, όπως τουλάχιστον φέρεται να επεσήμαναν αποσκιρτήσαντες Σύροι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι διαφόρων αντικαθεστωτικών οργανώσεων, «κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η έκβαση στο στρατιωτικό πεδίο» και γι' αυτό ζήτησαν στήριξη των αντικαθεστωτικών μαχητών.
Εντός Συρίας, και χτες, κλιμάκωση παρουσίασαν οι ένοπλες συγκρούσεις κυρίως στο Χαλέπι και στη Δαμασκό. Νωρίς το μεσημέρι, τα συριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι «συνετρίβη» στρατιωτικό ελικόπτερο στην περιοχή Ντούμα και λίγο αργότερα ότι κατά την πτώση του «ακούμπησε» και την ουρά ενός επιβατηγού αεροσκάφους με 200 επιβάτες που τελικά προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Αντικαθεστωτικές πηγές μιλούν για κατάρριψη.

Χτες, επίσης, μαχητικό έπληξε ένα από τα εναπομείναντα πρατήρια υγρών καυσίμων στην πόλη Αϊν Ισα, την ώρα που υπήρχε ουρά πολιτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 52 άμαχοι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 84, όπως υποστηρίζουν αντικαθεστωτικοί πράγμα που δεν επιβεβαιώνει η συριακή κυβέρνηση.
Παράλληλα, συνεχίζεται η «ροή» προς τα διεθνή ΜΜΕ «πληροφοριών» περί διαρκούς ιρανικής παρουσίας και στήριξης στο συριακό στρατό. Χτες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο «εκθέσεις δυτικών -βλ. αμερικανικών μάλλον- μυστικών υπηρεσιών», ότι έχει καταγραφεί συστηματική και ιδιαίτερα οργανωμένη μεταφορά από αέρος και εδάφους διά μέσου του Ιράκ οπλισμού και ανδρών από το Ιράν στη Συρία. Η ιρακινή ηγεσία διέψευσε κατηγορηματικά ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, την ώρα που σε αραβικά ΜΜΕ άρχισαν να κυκλοφορούν φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν τάφους μελών των «Φρουρών της Επανάστασης» που αναφέρουν ότι «έπεσαν» σε συριακό έδαφος, και κυρίως στη Δαμασκό. Ο διοικητής «των Φρουρών της Επανάστασης» έχει παραδεχτεί ότι «Ιρανοί σύμβουλοι» βρίσκονται στο πλευρό του συριακού στρατού, αρνούμενος ότι πρόκειται για στρατιώτες και ότι αποστέλλεται και εξοπλισμός. Τέλος, «πολιτικώς υποκινούμενα ψεύδη» χαρακτήρισε ο Σύρος πρέσβης στη Unicef, ισχυρισμούς επιτροπής του οργανισμού ότι ο συριακός στρατός ευθύνεται για το θάνατο παιδιών κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών σε κατοικημένες περιοχές. Ο Μπασάρ Τζααφάρι κατηγόρησε τους αντικαθεστωτικούς για την καταστροφή 2.600 σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog