..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ .....ΤΡΑΠΕΖΕΣ


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Πακτωλός από νέα δάνεια στους τραπεζικούς ομίλους
Ο λαός οδηγείται στην εξαθλίωση την ίδια ώρα που οι ενισχύσεις στις τράπεζες αγγίζουν συνολικά το 1 τρισ. ευρώ
Με έναν πακτωλό από νέα τριετή δάνεια, ύψους 529,5 δισ., με επιτόκιο μόλις 1%, που επιβεβαιώνει ότι ο συσσωρευμένος πλούτος στα θησαυροφυλάκια του κεφαλαίου είναι ασύλληπτος, η ΕΚΤ τόνωσε χτες τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στα κράτη μέλη της ΕΕ. Στη δημοπρασία συμμετείχαν 800 τράπεζες. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, το Δεκέμβριο, 523 τράπεζες είχαν λάβει 489 δισ. ευρώ, φτάνοντας το συνολικό δανεισμό περίπου στο 1 τρισ. ευρώ.
Σήμερα εξάλλου, αναμένεται και η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της ISDA (αποτελείται από εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της ΕΕ και των ΗΠΑ) σχετικά με το αν η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης στα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι πιστωτικό γεγονός και άρα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα CDS. Το ερώτημα κατατέθηκε από το επενδυτικό κεφάλαιο Alea Group Holding, που δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ και Ευρώπη και δηλώνει έδρα τις Βερμούδες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η απόφαση της ISDA και σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχε στην κατοχή του το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης). Η ΕΚΤ αντάλλαξε αυτά τα ομόλογα, ύψους 56,5 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα, στα οποία δεν θα επιβληθεί ρήτρα συλλογικής δράσης. Από το «κούρεμα» θα εξαιρεθεί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που κατέχει ομόλογα αξίας έως 1 δισ. ευρώ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ολλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα. Το ίδιο έκανε και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας. Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο πρόεδρος του ΓιούρογκρουπΖ.Κ. Γιούγκερ, εκτίμησε χτες ότι τελικά θα συνενωθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ-EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ-ESΜ) που θα το διαδεχθεί τον Ιούλιο, με τα συνολικά διαθέσιμα κονδύλια να φτάνουν στα 750 δισ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο αίτημα έχουν καταθέσει και οι εκτός Ευρωζώνης χώρες μέλη του ΔΝΤ, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή του Ταμείου στην ελεγχόμενη χρεοκοπία υπερχρεωμένων χωρών. Ο ίδιος, τάχθηκε ξανά υπέρ του διορισμού ενός Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την ανασυγκρότηση της οικονομικής δομής της Ελλάδας. Για να διασκεδάσει μάλιστα τις εντυπώσεις, είπε ότι δεν επιθυμεί έναν Επίτροπο που θα ελέγχει τον ελληνικό προϋπολογισμό, όπως είχε προταθεί τον Ιανουάριο από κάποιες χώρες της ευρωζώνης.

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog