..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΧΑΝΑ ΣΑΛΑΜΠΙ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ


ΣΠΡΕΪ ΠΙΠΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

Σε συναγερμό ο ισραηλινός στρατός για την «Ημέρα της Γης»
Ενας νεκρός στη Γάζα από ισραηλινά πυρά
Ισραηλινοί αστυνομικοί και στρατιώτες κοντά στα σύνορα στα Υψώματα του Γκολάν
Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού είχαν τεθεί από τα ξημερώματα χτες όλες οι ισραηλινές δυνάμεις, κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τις γειτονικές αραβικές χώρες, αλλά και στα σύνορα των παλαιστινιακών εδαφών λόγω των προγραμματισμένων διαδηλώσεων με αφορμή την «Ημέρα της Γης». Ο ισραηλινός στρατός είχε επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό στη Δυτική Οχθη (ο οποίος εννοείται ότι δεν ισχύει για τους εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους που ζουν εκεί) και είχε απαγορεύσει την προσέγγιση Παλαιστινίων και Αράβων ανδρών κάτω των 40 χρόνων στο τέμενος αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ.
Διαδηλώσεις έγιναν στα σύνορα των Λιβάνου, Ιορδανίας, Αιγύπτου με το Ισραήλ, όπου είχαν αναπτυχθεί ισχυρότατες δυνάμεις και από την πλευρά των αραβικών χωρών προκειμένου ν' αποφευχθούν συγκρούσεις διαδηλωτών με τους Ισραηλινούς μεθοριακούς φρουρούς, όπως έγινε πέρσι που σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι. Διαδηλώσεις έγιναν και εντός των παλαιστινιακών εδαφών, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δ. Οχθη, με τις αρχές της «Χαμάς» και της Π. Αρχής, αντίστοιχα, να έχουν πάρει μέτρα προκειμένου οι διαδηλωτές να μην πλησιάσουν τα ισραηλινά φυλάκια για να αποτραπούν αιματηρά επεισόδια.
Παρ' όλα αυτά, στη Γάζα, ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός και ένας δεύτερος τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά ενώ δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν ελαφρά, κυρίως στην Ιερουσαλήμ, όπου σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με την αστυνομία που χρησιμοποίησε δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και πλαστικές σφαίρες.
Η «Ημέρα της Γης» είναι αφορμή για τους Παλαιστινίους να διαδηλώσουν ενάντια στην κατοχή της γης τους από τον ισραηλινό στρατό, με τη μορφή προσαρτήσεων, ανοικοδόμησης εποικισμών κλπ.




Σταμάτησε την απεργία πείνας η Χάνα Σαλάμπι

Τέλος έδωσε, μετά από 45 ημέρες, στην απεργία πείνας που έκανε η Παλαιστίνια Χάνα Σαλάμπι, μετά από συμφωνία με τις ισραηλινές αρχές να αφεθεί ελεύθερη αλλά στη Λωρίδα της Γάζας και όχι στη Δυτική Οχθη, όπου είναι το σπίτι της, και να παραμείνει εκεί για τρία χρόνια. Η νεαρή, που θεωρείται μέλος της ισλαμιστικής «Τζιχάντ» και είχε απελευθερωθεί από τις ισραηλινές φυλακές με τη δεύτερη ομάδα κρατουμένων που είχε ανταλλαγεί για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, διαμαρτυρόταν με την απεργία πείνας για τη διοικητική κράτηση που της είχε επιβληθεί (κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγορίας).
Για την Σαλάμπι, αλλά και γενικότερα για το απαράδεκτο καθεστώς διοικητικής κράτησης, που συχνά μεταχειρίζεται ο ισραηλινός στρατός, είχε προβεί σε καταγγελία και η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα. Ο Παλαιστίνιος υπουργός για τους Κρατουμένους στις ισραηλινές φυλακές, πάντως, εξέφρασε την πάγια διαφωνία της Π. Αρχής με την τακτική της εξορίας και των μετατοπίσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog