..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2012


 
Αντιλαϊκό ντελίριο με νέα χαράτσια
«Τεκμήρια εισοδήματος» και φόροι σε λαϊκά νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω και από το επίσημο αφορολόγητο όριο
ΠΟΕ -ΔΟΥ: Κριτική στο υπ. Οικονομικών για το τέλος της ΔΕΗ 


Αντιμέτωποι με το νέο φορολογικό ξεζούμισμα θα βρεθούν για μια ακόμη φορά οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, που από το επόμενο διάστημα καλούνται να συμπληρώσουν τις φορολογικές δηλώσεις (έντυπα Ε1) για τα εισοδήματα που απέκτησαν μέσα στο 2011. Για τη συντριπτικά μεγάλη γκάμα των περιπτώσεων όχι μόνο δεν προβλέπεται η οποιαδήποτε επιστροφή φόρου, αλλά αντίθετα μετά τη διαδικασία της εκκαθάρισης θα αρχίσουν να στέλνουν μαζικά τα χαρατσόχαρτα, προκειμένου να αρπάξουν τους πρόσθετους φόρους που νομοθετούσαν την προηγούμενη περίοδο και που έχουν αναδρομική εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2011.
Στις αλλαγές που έχουν σχεδιάσει και αποτυπώνονται στα έντυπα Ε1 συγκαταλέγεται και η αναγραφή (κωδικός 205) του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι μαζεύουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να εντοπίσουν και ταυτοποιήσουν τα θύματά τους, προκειμένου στη συνέχεια να αποστείλουν και τα χαρατσόχαρτα, με τα «τέλη ηλεκτροδοτούμενων χώρων» για το έτος 2012. Με το συγκεκριμένο κωδικό επιχειρούν να εντοπίσουν και τυχόν διαφορές στα τετραγωνικά μέτρα.
Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματα 2011) ισχύουν και τα παρακάτω:
-- Το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος μειώθηκε από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για καθένα από τα 2 προστατευόμενα παιδιά. Η φοροληστεία εντείνεται στους πολύτεκνους. Για τους φορολογούμενους ηλικίας μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ ισχύει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.
-- Το όριο εισοδήματος μέχρι το οποίο προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για όσους φορολογούμενους απέκτησαν εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις μειώθηκε φέτος στα 5.000 ευρώ από 6.000 ευρώ.
-- Υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος και να πληρώσουν και φόρο εισοδήματος είναι και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα κάτω και από το επίσημο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Και αυτό γιατί από φέτος ισχύουν αυξημένα ποσά στα «τεκμήρια διαβίωσης» όπως για κατοικία, ΙΧ κ.ά.
-- Με «τεκμήρια διαβίωσης» βαρύνονται φέτος και οι ημιυπαίθριοι και λοιποί αυθαίρετοι χώροι που «τακτοποιήθηκαν».
-- Αξιώνουν την υποβολή αποδείξεων λιανικής στο 25% του ετήσιου εισοδήματος. Οχι μόνο δεν προβλέπεται η οποιαδήποτε επιστροφή φόρου, αλλά αντίθετα επιβάλλουν πρόστιμο 10% πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει».
-- Οι εκπτώσεις των προσωπικών δαπανών του φορολογούμενου (δίδακτρα, τόκοι στεγαστικών δανείων, νοίκια κ.ά.), για ασφαλιστικές εισφορές (προς τον ΟΑΕΕ ή άλλα ταμεία αυτοαπασχολουμένων) καρατομούνται στο 10% και αφαιρούνται από το φόρο.
-- Περικόπηκε (στα 2.000 από 2.400 ευρώ) η μείωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία πάνω από 67% και δίνεται με τη μορφή προσαύξησης του αφορολόγητου.
-- Στον πίνακα 6 προστέθηκαν οι κωδικοί 657-658 στους οποίους αναγράφονται τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή η αποζημίωση λόγω απόλυσης ή λόγω εθελουσίας εξόδου καθώς και το εφάπαξ.
-- Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων όλων ανεξαιρέτως των φυσικών προσώπων λήγουν στις 15 Ιούνη.

"Ρ" 230312

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog