..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM»
Ο δρόμος της ζωής
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ, που κόστισε την ζωή σε 1.000.000 αμάχους σοβιετικούς, ένας δάσκαλος συνεχίζει να διδάσκει στους μαθητές του έξω από το γκρεμισμένο (από τις γερμανικές οβίδες) σχολείο τους
Οι Χιτλερικοί επιχείρησαν να γονατίσουν την πόλη του Λένιν εξοντώνοντας το λαό της με την πείνα, με την πολιορκία να ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου 1941 αποκόπτοντας το Λένινγκραντ από τις δορυφορικές πόλεις και τους κύριους οδικούς άξονες.
Μέρα με τη μέρα η κατάσταση μέσα στην πόλη χειροτέρευε από την άποψη των συνθηκών ζωής, όμως ο Κόκκινος Στρατός και ο λαός υπό την ηγεσία του στρατηγού Ζούκοφ ανέπτυξε σθεναρή και μεγαλειώδη αντίσταση, λαμπρή στιγμή της οποίας ήταν και η κατασκευή του «Δρόμου της Ζωής» πάνω στην παγωμένη λίμνη Λάντογκα.
Ο «Δρόμος της Ζωής» δημιούργησε οδό εφοδιασμού σε τρόφιμα και πολεμοφόδια με το πρώτο δρομολόγιο να πραγματοποιείται στις 20 Νοεμβρίου 1941. Πέραν των στρατιωτικών επιχειρήσεων, το ηθικό στην πόλη της Επανάστασης διατηρήθηκε υψηλό με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν, τους πολιτιστικούς θησαυρούς να φυλάσσονται στα υπόγεια του Μουσείου Ερμιτάζ και με τον τεράστιο χρυσό θόλο της εκκλησίας του Αγίου Ισαάκ να καλύπτεται με χρώμα για να μη δίνει στόχο στα γερμανικά αεροπλάνα.
Ολόκληρο το 1942 κύλησε μέσα στη θανάσιμη αγωνία του Λένινγκραντ το οποίο όμως είχε καταφέρει να ακυρώσει τα σχέδια των ναζί. Ξεχωριστή στιγμή εκείνης της χρονιάς ήταν το σπάσιμο του αποκλεισμού του Λένινγκραντ από σοβιετικό αεροσκάφος προκειμένου να πετάξει μέσα σε ένα σακίδιο τις παρτιτούρες της 7ης Συμφωνίας του Σοστακόβιτς, ενώ επαγγελματίες μουσικοί ανακλήθηκαν από τα χαρακώματα και σχημάτισαν συμφωνική ορχήστρα για την εκτέλεσή της.
Η συναυλία δόθηκε στις 9 Αυγούστου και μεταδόθηκε με μεγάφωνα σε όλη την πόλη, αφού προηγουμένως τρεις χιλιάδες οβίδες εκτοξεύθηκαν κατά θέσεων του γερμανικού πυροβολικού, ώστε να εξασφαλισθεί η σιγή του κατά τη διεξαγωγή της.
Ο Κόκκινος Στρατός επανενεργοποίησε το «Δρόμο της Ζωής» το Δεκέμβριο του '42 στη Λάντογκα, στήνοντας και σιδηρόδρομο μήκους 30 χιλιομέτρων και καταφέρνοντας να ποντίσει και πετρελαιαγωγό. Στις 18 Ιανουαρίου του 1943, πεντακόσιες ημέρες από την έναρξη της πολιορκίας και σχεδόν ταυτόχρονα με τη νίκη στο Στάλινγκραντ, ο Κόκκινος Στρατός κατάφερε να σπάσει την πολιορκία στα νοτιοανατολικά με την «Επιχείρηση Αστραπή».
Τελικά, η πολιορκία λύθηκε τον Ιανουάριο του 1944, όταν ο Κόκκινος Στρατός κατάφερε την οριστική απώθηση των φασιστών και με ολόκληρη την ανθρωπότητα να αποτίει φόρο τιμής στην πόλη του Λένιν, όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας αλλά και ο άφθαστος ηρωισμός του σοβιετικού λαού
RIZOSPASTIS 28-01-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog