..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ;;;


Bild : ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ....ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ !!!

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας. Η Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο ωστόσο δεν αποκλείει ακόμη και συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ.


Σε περίπτωση που η κρίση χρέους στην ευρωζώνη οδηγήσει σε μηδενική ανάπτυξη το παγκόσμιο εμπόριο «είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 0,5% η γερμανική οικονομία το 2012», υποστηρίζει η ελβετή καθηγήτρια Οικονομίας, που είναι μέλος του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των συναδέλφων της η Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο αντιμετωπίζει με περισσότερη απαισιοδοξία τις οικονομικές εξελίξεις. Πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βόλφγκανγκ Φραντς, είχε δηλώσει ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο ύφεσης της γερμανικής οικονομίας, επικαλούμενος την καλή κατάσταση της γερμανικής βιομηχανίας.
Στον αντίποδα η ελβετή οικονομολόγος δεν αποκλείει, μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ακόμη και αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία σε περίπτωση μείωσης του γερμανικού ΑΕΠ το 2012.

Ο πολιτικός κόσμος υποτίμησε αρχικά την κρίση
Η Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο δεν αποκλείει την κατάρρευση του ευρώ, λέγοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο «θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για όλους τους εμπλεκομένους, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως». Η οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι ο πολιτικός κόσμος προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να περιορίσει την κρίση και να στήσει ένα προστατευτικό τείχος, ωστόσο τα μέτρα αυτά –σημειώνει- δεν επαρκούν. Η κα ντι Μάουρο επισημαίνει ότι ο πολιτικός κόσμος υποτίμησε αρχικά την κρίση και έκανε πολύ λίγα πράγματα για την αντιμετώπισή της. Τώρα, δεν μπορεί να δράσει τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε. Και το γεγονός αυτό προκαλεί νευρικότητα και ανυπομονησία στις αγορές.
Το μέλος του «Συμβουλίου των πέντε σοφών» της γερμανικής οικονομίας προτείνει μακροπρόθεσμα την υπαγωγή σε πτωχευτικό κανονισμό των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.
 «Οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα περιορίσουν τα χρέη τους και εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους. Με μια συμφωνία εξόφλησης χρεών θα μπορούσε το ποσοστό του χρέους να μειωθεί εντός 20 ετών σε επίπεδα κάτω του 60% του ΑΕΠ», υποστηρίζει η Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο.          ΠΗΓΗ      D.W.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog