..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΣΟΡΟΓΚΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ζωγραφική 50 χρόνων
«ΣΟΡΟΓΚΑΣ 50 χρόνια ζωγραφική» τιτλοφορείται η αναδρομική έκθεση έργων του σημαντικού ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα, που παρουσιάζει (έως 19/2) το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Πρόκειται για πίνακες «μνήμες» του καλλιτέχνη, γεμάτες αγάπη, πόνο, ελπίδα, σκοτάδι και φως.
Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1957-1961), στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Στις δεκαετίες του '60 και '70 επισκέφτηκε πολλές φορές τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά καλλιτεχνικά κέντρα. Το 1966 διορίστηκε βοηθός στην έδρα Ζωγραφικής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, όπου διδάσκει και σήμερα. Το 1969 ίδρυσε μαζί με τους Γιάννη Βαλαβανίδη, Βαγγέλη Δημητρέα, Μαρία Καραβέλα, Βάσω Κυριάκη και Γιώργο Μήλιο την «Ομάδα των έξι». Από το 1984 μετέχει στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού τέχνης «Σπείρα». Το 2004 τον βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών. Την ίδια χρονιά εξελέγη πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αλλά παραιτήθηκε το 2005.
Η έκθεση του Σωτήρη Σόρογκα στο Μουσείο Μπενάκη αποτελείται από δέκα θεματικές ενότητες. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα «Πρώτα έργα» του, όπου διαφαίνονται οι αναζητήσεις του, τις σειρές «Πέτρες», «Αλογα», που αποκαλύπτουν τον προβληματισμό του Σόρογκα όσον αφορά την κίνηση μέσα στο χώρο και τα «Αρχαία μάρμαρα», εμπνευσμένα από τη σεφερική ποίηση. Επιπλέον, παρουσιάζονται επιλογές από τα «Πορτρέτα» και τα «Μαύρα ανοίγματα», έργα έντονου πειραματισμού πάνω στο λευκό και το μαύρο, οι ενότητες «Ξύλα», «Θαλάσσια ξύλα» και «Σκουριές». Περιλαμβάνονται, ακόμα, οι μακέτες των έργων του για το σταθμό Λαρίσης του μετρό, οπτικοακουστικό υλικό και δοκίμιά του για την τέχνη. Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος με κείμενα των Κική Δημουλά, Χάρη Καμπουρίδη, Δημήτρη Κοσμόπουλου, Γιάννη Μπόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog