Διεργασίες για αναζήτηση ενός προσωρινού και αβέβαιου συμβιβασμού στην σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που όλα τα εμπλεκόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα εντείνουν τις προετοιμασίες τους για το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης μέσα στα επόμενα χρόνια, έρχονται να αποτυπώσουν νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ, ο οποίος ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν για να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν έναν «τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία.
Τις δηλώσεις καταγράφει σε δημοσίευμα της η "New York Post" η οποία επικαλείται αποκλειστική συνέντευξη που της παραχώρησε ο Τραμπ στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One την Παρασκευή - χωρίς να προσδιορίζεται η χρονική στιγμή της συνομιλίας των δύο Προέδρων.
Σε ερώτηση για το πόσες φορές έχει συνομιλήσει με τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι είναι «καλύτερα να μην πει».
Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν «νοιάζεται» για τους θανάτους στο πεδίο της μάχης και ότι «θέλει να δει να σταματήσουν να πεθαίνουν άνθρωποι».
Ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι αν ήταν ο ίδιος πρόεδρος των ΗΠΑ το 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν θα γινόταν ποτέ», προσθέτοντας ότι «πάντα είχα καλή σχέση με τον Πούτιν», σε αντίθεση με τον Τζο Μπάιντεν, όπως είπε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ακόμη ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τον «τερματισμό» του πολέμου, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. «Ελπίζω να γίνει γρήγορα», είπε. «Κάθε μέρα πεθαίνουν άνθρωποι. Αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τόσο κακός. Θέλω να το τελειώσω αυτό το καταραμένο πράγμα», σημείωσε.
Απευθυνόμενος στον Αμερικανό σύμβουλο της εθνικής ασφάλειας Mike Waltz, ο οποίος βρισκόταν μαζί του στο Air Force One, ο Τραμπ είπε: «Ας ξεκινήσουμε αυτές τις συναντήσεις. Θέλουν να συναντηθούν. Κάθε μέρα οι άνθρωποι πεθαίνουν. (...) Και στις δύο πλευρές».
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς θα συναντήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια την επόμενη εβδομάδα, ενώ την Παρασκευή ο Τραμπ είχε αναφέρει ότι πιθανότατα θα συναντηθεί και ο ίδιος με τον Ζελένσκι τις επόμενες μέρες.
«Ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει» το Κρεμλίνο
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ΤΑΣΣ ότι δεν μπορεί «ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει» την πληροφορία της New York Post ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.
«Τι μπορώ να πω όσον αφορά την πληροφορία αυτή; Καθώς η κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον αναπτύσσει το έργο της, πολλές διαφορετικές επικοινωνίες προκύπτουν. Και οι επικοινωνίες αυτές περνούν από διαφορετικούς διαύλους. Και βεβαίως λόγω αυτών των πολλών επικοινωνιών, εγώ προσωπικά μπορεί να μην γνωρίζω κάτι, να μην είμαι ενήμερος για κάτι. Συνεπώς, σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω αυτήν την πληροφορία», ανέφερε ο Πεσκόφ.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε πει ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ και ότι η Μόσχα περιμένει από την Ουάσινγκτον νέα πως και αυτή είναι έτοιμη.
Ο δε μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Β. Νεμπένζια δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία αναμένει τα «κατάλληλα σημάδια» από την Ουάσινγκτον για επαφές με τη Μόσχα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία «σε μία ισότιμη βάση», με δεδομένο ότι θα εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της, δήλωσε ο Νεμπένζια.
Στο μεταξύ, o μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, Γκ. Γκατίλοφ, τόνισε σε συνέντευξή του ότι η Ρωσία δεν έχει δει ακόμη κανένα θετικό μέτρο από πλευράς της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά σε θέματα ελέγχου των πυρηνικών όπλων και άλλων εξοπλισμών.
«Είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε ομαλές σχέσεις συνεργασίας με οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Θα ήμασταν διατεθειμένοι να το κάνουμε εντός του πλαισίου της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό», συνέχισε. «Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει καμιά (...) πρόοδο ως προς αυτό στη Γενεύη», τόνισε.
«Φυσικά, παρακολουθούμε στενά τη ρητορική και τα πρώτα βήματα των αντιπροσώπων της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ», σημείωσε ο κ. Γκατίλοφ. «Αναμένουμε οι Αμερικανοί να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, ειδικά επειδή έχουν πει πολλά μετά την 20ή Ιανουαρίου».
Κατά τον ίδιο, οι διμερείς συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και ευρύτερα ζητήματα ασφαλείας δεν έχουν ξαναρχίσει.
ΗΠΑ και Ρωσία έχουν αποχωρήσει ή αναστείλει τη συμμετοχή τους σε όλες ουσιαστικά τις σχετικές συμφωνίες που είχαν απομείνει μεταξύ τους.
Πηγές: 902.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, New York Post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου