..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΠΛΙΝΚΕΝ: Πιο βαθιά η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ελληνοτουρκικές «διευθετήσεις», βρομοδουλειές σε Ουκρανία, Μ. Ανατολή, αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας στο μενού

Eurokinissi

Την αναβάθμιση της εμπλοκής της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή και την επιτάχυνση ΝΑΤΟικών διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά σηματοδότησε η συνάντηση που είχαν, το περασμένο Σάββατο, Μητσοτάκης - Μπλίνκεν στο ακρωτήρι Χανίων με θέα τη Σούδα.

Στη συνάντηση τέθηκε όλη η επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ατζέντα στο πλαίσιο της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης έγινε «μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» και «επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας».

Πληροφορίες αναφέρουν σχετικά ότι προχωρά η αγοραπωλησία μαχητικών F-35, αλλά και η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, με παραπέρα αναβάθμιση των αμερικανικών υποδομών στη Σούδα και όλα τα λιμάνια της χώρας να παρέχουν στήριξη στους ΝΑΤΟικούς.

Ειδικά για τα εξοπλιστικά, κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση ανέφεραν ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», που σημαίνει ότι ο λαός θα χρυσοπληρώσει και πάλι εξοπλιστικά πακέτα, που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας αλλά με τις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, πρωθυπουργός και Μπλίνκεν «αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή». Ο Μητσοτάκης φέρεται να εξέφρασε την «αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», την ώρα που η κυβέρνηση κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και στα ΝΑΤΟικά σχέδια που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου.

Στην ατζέντα ήταν και η Ουκρανία, με τον Αμερικανό υπουργό να εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην κυβέρνηση Ζελένσκι από την πρώτη στιγμή, καθώς έστειλε αθρόα όπλα, μέσα και πολεμοφόδια.

Πολύ χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις τους κατά την έναρξη της συνάντησής τους στα Χανιά, όπου ο Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον Μπλίνκεν τόνισε ότι «δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που ειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας». Αλλωστε, η κυβέρνηση κάνει αυτήν τη συμπαράταξη πράξη ετοιμάζοντας να στείλει και φρεγάτα στο στόμα του λύκου, στην Ερυθρά Θάλασσα, με πρόσχημα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, δίπλα στην πυροβολαρχία που έχει ήδη αναπτύξει στην περιοχή, συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία.

Απόβαση» Αμερικανών στη Γρίτσα Λιτοχώρου            
   Πηγή δύναμης» για τις ΗΠΑ η εμπλοκή της Ελλάδας

Ο δε Μπλίνκεν, στο ίδιο πλαίσιο, έσπευσε να συμφωνήσει «απόλυτα» για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, επιμένοντας ότι εδώ και 30 χρόνια η διμερής σχέση δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή, ως συνέπεια άλλωστε της βρωμοδουλειάς που έκανε προηγουμένως και ο ΣΥΡΙΖΑ με την έναρξη του περιλάλητου Στρατηγικού Διαλόγου.

«Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει», υπογράμμισε ο Αμερικανός, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες», αφού με καλυμμένες τις πλάτες από Κρήτη, Αλεξανδρούπολη και αλλού μπορούν να συνεχίσουν τις ιμπεριαλιστικές τους αποστολές, από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου, και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στάθηκε ιδιαίτερα στη στενότερη από ποτέ σχέση σημειώνοντας: «Ενας τρόπος που εκδηλώνεται αυτή τη στιγμή είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιχείρηση Prosperity Guardian για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ελευθερία ναυσιπλοΐας και ελευθερία εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα (...) Και η Ελλάδα παίζει ζωτικό ρόλο σε αυτό μαζί με πολλές άλλες χώρες. Και είχαμε συζητήσεις σχετικά με αυτό, καθώς και την αξιοσημείωτη δουλειά που έχει γίνει εδώ στον κόλπο της Σούδας για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ισχυρή πλατφόρμα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε, όπως χρειάζεται, να αποτρέψουμε την επιθετικότητα σε όλο τον κόσμο», όπως τόνισε δίνοντας το στίγμα της αναβάθμισης των υποδομών με οδηγό την ανανεωμένη Συμφωνία για τις βάσεις ώστε αυτή να παίζει τον ρόλο βασικού αμερικανοΝΑΤΟικού ορμητηρίου «για όλο τον κόσμο».

Σημειωτέον, στη συνάντηση με διευρυμένη σύνθεση, που ακολούθησε την κατ' ιδίαν συνομιλία, συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβειρα Αννα - Μαρία Μπούρα, και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, ο οποίος σε δηλώσεις του εξήρε τη συνεργασία της ντόπιας αστικής τάξης για την ευόδωση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή.

                                   Περιοδεία Γεραπετρίτη στην περιοχή

Αλλωστε, σε υποστήριξη ακριβώς αυτών των σχεδιασμών, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει δράση τις αμέσως επόμενες μέρες με ταξίδια Γεραπετρίτη σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και επαφές με τους ομολόγους του από Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο ίδιος ο υπουργός μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ είπε ότι «η Ελλάδα, τόσο στο επίπεδο της ανθρωπιστικής βοήθειας σήμερα, όσο και στο επίπεδο της οριστικής επίλυσης του Μεσανατολικού, ελπίζουμε σύντομα θα έχει έναν πολύ καθοριστικό ρόλο».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 09012024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog