..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Τουρκικά μαχητικά μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη!

 Ούτε... μια μέρα δεν άντεξαν τα ευρωατλαντικά παραμύθια περί της «ασφάλειας» που προσφέρουν τάχα οι αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές στην πόλη

Σε απόσταση αναπνοής, μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων, από την Αλεξανδρούπολη πέταξαν την Τετάρτη τουρκικά μαχητικά, μια μόλις μόνο μέρα μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα πανηγύρια των αστικών επιτελείων για την «αξιοποίηση» και αυτής της τοποθεσίας από τους Αμερικανούς, μέσα και από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, ως «διασφάλιση» τάχα της περιοχής από την επιθετικότητα και τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Τα ευρωατλαντικά παραμύθια δεν άντεξαν τελικά ούτε... μία μέρα, αφού μόλις την επόμενη μέρα κι ενώ μάλιστα σε εξέλιξη βρισκόταν η συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου, υπό τα βλέμματα των Αμερικανών που σταθμεύουν στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» για τη διεκπεραίωση φορτίων και προσωπικού, που μέσω του ακριτικού λιμένα κατευθύνονται προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, τα τουρκικά «F-16» έκαναν ένα «πέρασμα», σε συνέχεια των δεκάδων άλλων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, στις οποίες επιδίδονται συστηματικά το τελευταίο διάστημα.

Το περιστατικό μάλιστα έγινε γνωστό μόλις την Παρασκευή, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την καθυστέρηση υποτίθεται να οφείλεται στο ότι περίμενε... να παραλάβει όλα τα στοιχεία για την παραβίαση. Την ίδια μέρα εξάλλου η Τουρκία προχωρούσε και σε νέες παραβιάσεις, με τέσσερα ζεύγη «F-16», 1 μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας «CN-235» να προχωράνε σε 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο επιβεβαιώνεται έτσι για μια ακόμα φορά ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές όχι μόνο δεν αποτελούν «ασπίδα προστασίας» για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά αντίθετα αποτελούν μαγνήτη νέων πολύ μεγάλων κινδύνων.

Βέβαια, εκτεθειμένοι πλήρως είναι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα που «βαθαίνουν και πάνε» την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, παρουσιάζοντάς τους την ίδια ώρα ως δήθεν «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στον ίδιο επικίνδυνο «ντορό», άλλωστε, το υπουργείο Εξωτερικών αφού πρώτα μιλάει για «σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» και για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας», σπεύδει να καταθέσει την... αγωνία του για το ότι η ενέργεια «υπονομεύει τη συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την ΕΕ, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας». Εξ ου και με εντολή του υπουργού, Ν. Δένδια, ο γγ του ΥΠΕΞ, Θεμ. Δεμίρης, πραγματοποίησε «εντονότατο» διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη, ενώ παράλληλα «δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

Συνέχισε δηλαδή τον ίδιο κάλπικο εφησυχασμό αποσιωπώντας ότι είναι ακριβώς οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί και η διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας που δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιβεβαιώνεται ξανά με τον πιο τρανταχτό τρόπο.

Ρ               22052022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog