..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Στο ίδιο έργο θεατής ο Λαός από το κύμα χιονιά στην Αττική. Κυβέρνηση: Βάλτε φτερά και πετάξτε.

 «Lockdown» από την επιλεκτική «ανικανότητα» του κρατικού μηχανισμού
Τεράστιες ουρές και εγκλωβισμένα οχήματα σε όλους τους οδικούς άξονες. Ολονύχτιο θρίλερ στην Αττική Οδό. Ταλαιπωρία και επικίνδυνες καταστάσεις για όσους ξεκίνησαν το πρωί για τη δουλειά τους

Στο ίδιο έργο θεατές είναι για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα με την αναμενόμενη κακοκαιρία και τη διαχείρισή της από τον κρατικό μηχανισμό, με το λαό να καλείται να βγάλει μόνος του τα «κάστανα από τη φωτιά».

Παρά τις διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές ότι όλα είναι έτοιμα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, παρά την ακρίβεια χιλιοστού με την οποία προβλέφθηκε η έντασή της, τελικά μερικές ώρες χιονόπτωσης ειδικά στην Αττική ήταν ικανές για να παραλύσουν τα πάντα.

Δεν μιλάμε βέβαια για αποκλεισμένα στενά και σοκάκια μέσα σε συνοικίες, αλλά για κεντρικές αρτηρίες, για τις αστικές συγκοινωνίες, κρίσιμες υποδομές και βέβαια το δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας, που σε ορισμένες περιοχές κατέρρευσε ολοσχερώς (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 6).

Κάτω από το βάρος των εξελίξεων, η κυβέρνηση αναμενόταν χτες βράδυ να κηρύξει τη σημερινή μέρα γενική αργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Από νωρίς χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους μέσα στην παγωνιά για πολλές ώρες, αβοήθητοι σε ουρές χιλιομέτρων, χωρίς να μπορούν να περάσουν ούτε τα οχήματα που υποτίθεται θα τους απεγκλώβιζαν!

Η εικόνα που έζησαν για ατελείωτες ώρες χτες χιλιάδες οδηγοί στους δρόμους της Αττικής ήταν μεταξύ άλλων η εξής: Ουρές χιλιομέτρων στη Λ. Λαυρίου στον Σταυρό, στη Λεωφόρο Μαραθώνος στη Ραφήνα, αλλά και στους παράδρομους της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας.

Κλειστοί δρόμοι στου Παπάγου, η λεωφόρος Διόνυσου, από την περιοχή της Ανατολής στη Νέα Μάκρη προς Πεντέλη και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Κλειστή και η λεωφόρος Κατεχάκη, λόγω πάγου, αλλά και μεγάλοι δρόμοι στην Ηλιούπολη. Υπήρχαν καταγγελίες εργαζομένων ότι έκαναν μέχρι και 7 ώρες να φτάσουν στη δουλειά τους και άλλοι ότι παρέμειναν εγκλωβισμένοι μέχρι και 5 ώρες επιστρέφοντας από αυτή!

                  Το απόλυτο αίσχος στην «Αττική Οδό» - Κινδύνεψε κόσμος

Εκεί που έγινε όμως το απόλυτο αίσχος, ήταν στην ακριβοπληρωμένη από το λαό Αττική Οδό, όπου οδηγοί παρέμεναν εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες (από 4 ως 7) καθώς σε πολλά σημεία υπήρχαν ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και φορτηγά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους εγκλωβισμένους οδηγούς κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο χωρίς ποτέ να καταφέρουν να φτάσουν και να χάσουν τις πτήσεις τους.

Η κατάσταση δεν αναμενόταν να βελτιωθεί μέχρι αργά το βράδυ, με την παρέμβαση και του Στρατού! Πολλοί οδηγοί έκαναν εκκλήσεις μέσω ραδιοφωνικών σταθμών να αποσταλεί βοήθεια από την Πολιτική Προστασία σε καύσιμα, για να διατηρήσουν τη θέρμανση στα αυτοκίνητα, αλλά και τρόφιμα και νερό, γιατί όλα έδειχναν ότι θα χρειάζονταν να διανυκτερεύσουν μέσα στην παγωνιά. Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους ήταν και πολλοί με προβλήματα υγείας, που κινδύνεψαν σοβαρά.

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν και στην Περιφερειακή του Υμηττού, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν, το εκχιονιστικό που έβγαλε η εταιρεία της «Αττική Οδού» ...κόλλησε γιατί δεν είχε αλυσίδες!

Διακοπές της κυκλοφορίας καταγράφονταν και σε τμήμα των επαρχιακών οδών Οινόης - Μαγούλας, Μεγάρων - Αλεποχωρίου, όπως και σε τμήματα των λεωφόρων Φυλής και Τατοΐου. Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι τα ΚΤΕΛ Αττικής αναστέλλουν τα δρομολόγιά τους προς Βίλια, Ερυθρές, Ραφήνα, Λαύριο, Ωρωπό, Μέγαρα.

Αντίστοιχα, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας τα εκχιονιστικά μπορεί να καθάρισαν το ρεύμα εξόδου από τη γέφυρα της Καλυφτάκη, η κυκλοφορία όμως γινόταν στο μεγαλύτερο μέρος με αλυσίδες.

Μετά την πληθώρα καταγγελιών για έλλειψη εκχιονιστικών και αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της ιδιωτικής εταιρείας «Νέα Οδός ΑΕ», που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται μέχρι τα διόδια της Τραγάνας η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό για τα φορτηγά. Εκατοντάδες ήταν τα αυτοκίνητα που παρέμεναν για πολλή ώρα εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο, σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

                                                 Δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας

Στο μεταξύ, πάνω από 120 κλήσεις είχε δεχτεί χτες η Πυροσβεστική στην Αττική από το πρωί μέχρι το μεσημέρι για παροχή βοήθειας. Αφορούσαν απομακρύνσεις ατόμων από ακινητοποιημένα οχήματα, παροχή βοήθειας μετακίνησης σε ασθενείς, όπως νεφροπαθείς, σε πεζούς, αλλά και σε άτομα που παρέχουν βοήθεια σε γέροντες ή ασθενείς και δεν ήταν εύκολη η μετακίνησή τους.

                                           ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Αθωράκιστο από κάθε «απειλή» το δημόσιο σύστημα Υγείας

Καταγγελίες σωματείων ακόμα και για διανυκτέρευση των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Aν και η κακοκαιρία ήταν αναμενόμενη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είναι αναγκασμένοι να κάνουν διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες, οι δε ασθενείς να «βγάλουν φτερά» προκειμένου να φτάσουν στα αποκλεισμένα από το χιόνι νοσοκομεία.

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο το Σωματείο Εργαζομένων, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις προς τους ιθύνοντες, επιδόθηκε και πάλι σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθεί χώρος να ξεκουραστούν όσοι εργαζόμενοι αποκλείστηκαν στην περιοχή. «Οσοι είναι απογευματινοί θα αναγκαστούν να μείνουν όλο το βράδυ στο νοσοκομείο για να κάνουν (σ.σ. σήμερα) την πρωινή βάρδια». Η λύση που βρέθηκε είναι να πάρουν μια ανάσα σε κενούς θαλάμους...

Στο ΚΑΤ μέχρι και χτες το μεσημέρι ο δρόμος δεν είχε καθαριστεί. Οι εργαζόμενοι δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να πάνε σπίτι τους όσοι σχόλασαν, ούτε να έρθουν όσοι έπιαναν βάρδια. Οι ασθενείς ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν το νοσοκομείο και όσοι έπαιρναν εξιτήριο παρέμεναν στο ΚΑΤ. Τη σοβαρή υποστελέχωση (τα οργανικά κενά από 704 τον Σεπτέμβρη πλέον είναι 736!) και την απουσία μέτρων για την αντιμετώπιση της χιονόπτωσης τις πληρώνουν και πάλι εργαζόμενοι, που αναγκάζονται σε διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες, ενώ απειλούνται κιόλας από προϊσταμένους και διοικήσεις. Και σ' αυτήν την περίπτωση το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για τη λήψη μέτρων, χωρίς να εισακουστεί, ενώ όπως καταγγέλλει στο τμήμα COVID-19 δεν λειτουργεί καν η θέρμανση, «με πολικές θερμοκρασίες, και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να κλείνουμε τις πόρτες και να βάζουμε στους ασθενείς επιπλέον κουβέρτες».

              Η κυβέρνηση να λύσει άμεσα το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς

Για το θέμα ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», δήλωσε: «Αυτήν τη στιγμή σε δεκάδες νοσοκομεία της Αττικής το νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί να μεταφερθεί από τον τόπο κατοικίας στα νοσοκομεία. Διοικήσεις και διευθύνσεις υπηρεσιών νοσοκομείων απειλούν και λένε στους εργαζόμενους "να κόψουν το λαιμό τους" και να πάνε για βάρδια, αδιαφορώντας για το πώς.

Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Τι θα γίνει με τους ασθενείς; Θα μείνουν χωρίς νοσηλεία; 'Η μήπως θα μείνουν οι ίδιες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές εκβιαστικά να δουλέψουν 16ωρο ή και 24ωρο; Ακόμα κι αν η απογευματινή βάρδια "βγει" με χίλιες δυσκολίες, είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί η βραδινή.

Το ίδιο ισχύει για παρασκευαστές, βοηθούς ακτινολόγου, τραυματιοφορείς και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό. Το ίδιο ισχύει και για εφημερεύοντες ιατρούς. Ηδη αυριανά (σ.σ. σημερινά) χειρουργεία αναβάλλονται. Αυτές οι καταστάσεις είναι απαράδεκτες για μία κακοκαιρία την οποία αναμένουν εδώ και μία βδομάδα. Τώρα να λύσει το θέμα η κυβέρνηση, με ασφαλή οργανωμένη μεταφορά των εργαζομένων από και προς τα νοσοκομεία. Ο κρατικός σχεδιασμός δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε αυτό το στοιχειώδες; Τόσο πολύ τον ρημάξατε εσείς και οι προηγούμενοι;».

                                                      Αναβολή των εμβολιασμών

Την αναβολή των εμβολιασμών σε Αττική και Εύβοια, για χτες από τις 3 το μεσημέρι και σήμερα όλη τη μέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας λόγω της κακοκαιρίας. Οι πολίτες θα μπορούν να επαναπρογραμματίσουν και να πραγματοποιήσουν άμεσα το εμβολιασμό τους, συμπληρώνει το Υπουργείο.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 25012022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog