..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Τράπεζα Πειραιώς : Εργοδοτική ασυδοσία στα όρια της αλητείας!!!!!!!!


Αποτελέσματα 2018: ουσιαστικό βήμα προς …τη σύγχρονη βαρβαρότητα του 21ου αιώνα.

Απλήρωτη Δουλειά και εκμετάλλευση εκτός ανθρώπινων ορίων στην τραπεζική «γαλέρα».

Πίσω από τις τα παχιά λόγια, τις βαρύγδουπες εκφράσεις και τη «λάμψη της βιτρίνας»,  αυτές είναι στην πράξη οι νέες εταιρικές αξίες της τράπεζας Πειραιώς!

Δεκέμβρης 2012 : αριθμός εργαζομένων 19.401
Δεκέμβρης 2018: αριθμός εργαζομένων 12.097!!!!!

Έτσι εκφράζουν στην πράξη τη βούλησή τους στα χαρτιά για προστασία του δικαιώματος στην εργασία!



«Η παράταση της εργάσιμης μέρας ως νύχτα, πέρα από τα όρια της φυσικής μέρας, επενεργεί μόνο ως καταπραϋντικό και σβήνει μόνο ως ένα βαθμό τη δίψα του βρικόλακα για ζωντανό αίμα εργασίας. Γι΄ αυτό η βαθύτερη τάση της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής είναι να ιδιοποιείται εργασία στο διάστημα όλων και των 24 ωρών του ημερονυκτίου».
( Μάρξ, Κεφάλαιο, Τόμος Α΄).

Πολλαπλασιάζονται οι ντροπιαστικές εικόνες από ουρές πελατών να συνωστίζονται απ’ έξω, σε ΑΤΜs αλλά και μέσα στα  καταστήματα του Δικτύου, όπου μη έχοντας που να καθίσουν πλημμυρίζουν κόσμο (ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων: ηλικιωμένοι, Αμεα κλπ.). Εξαναγκάζονται να βρίσκουν στασίδι στα γραφεία συναδέλφων, αφού με εντολή διοίκησης έχουν ξηλωθεί τα καθίσματα!

 Έτσι η εντατικοποίηση «χτυπάει κόκκινο» και αναγκάζει τους εργαζόμενους του Δικτύου να δουλεύουν  σε εξοντωτικές συνθήκες πίεσης επιβαρύνοντας σοβαρά την υγεία τους.   

Παράλληλα, για πολλοστή φορά εργαζόμενοι της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών αναγκάστηκαν από τη Διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς να διανυκτερεύσουν στα γραφεία προκειμένου να ετοιμαστούν οι οικονομικές καταστάσεις για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2018!!

Τις προηγούμενες βδομάδες είχαν αναγκαστεί να έρθουν για δουλειά Σάββατα, Κυριακές ακόμα και σε επίσημες αργίες, κάτι που δεν αποτελεί πρωτοτυπία για συγκεκριμένα στελέχη της συγκεκριμένης διεύθυνσης, μια και παρόμοια κρούσματα αυθαιρεσιών έχουν γίνει αρκετές φορές και στο παρελθόν. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, ενώ οι εργαζόμενοι βρισκόντουσαν στο χώρο δουλειάς, με εντολή των στελεχών της τράπεζας, οι φύλακες κατέβαζαν τα ρολά για να φαίνεται η είσοδος του κτηρίου κλειστή για ανεπιθύμητες επισκέψεις για την εργοδοσία (σωματεία, ΣΕΠΕ κλπ.) μια
και μιλάμε για παράνομες απλήρωτες υπερωρίες πέρα από κάθε όριο εργάσιμης ημέρας!   

Η διάρκεια της εργάσιμης μέρας αποτέλεσε και αποτελεί πεδίο σκληρών ταξικών συγκρούσεων. Στην Ελλάδα η μείωση της εργάσιμης ημέρας ήταν βασικό αίτημα των εργατών από τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις, όταν γίνεται πια παγκόσμιο το αίτημα μετά την ματοβαμμένη Πρωτομαγιά στο Σικάγο το 1866.

Σήμερα η άνοδος της παραγωγικότητας επιτρέπει μια μικρότερη ποσότητα εργασίας να παράγει περισσότερα κέρδη. Ωστόσο αυτή η ευλογία, σε συνθήκες καπιταλιστικής παραγωγής, μετατρέπεται σε κατάρα για τους εργαζόμενους και αποτελεί βασικό παράγοντα μαζικής παραγωγής ανέργων. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν η αυξημένη παραγωγικότητα συνοδευόταν από αντίστοιχη μείωση των ωρών εργασίας. Η καπιταλιστική παραγωγή όμως δεν επιδιώκει την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών αλλά τη δημιουργία υπερκέρδους. Έτσι σήμερα αν και βρισκόμαστε σε συνθήκες καλπάζουσας αύξησης της παραγωγικότητας μέσα από τις περιβόητες αναδιαρθρώσεις κυβέρνηση και τραπεζίτες αυξάνουν τις ώρες εργασίας και καταργούν το οχτάωρο!

Συνάδελφοι, είναι ιατρικά διαπιστωμένο ότι η συστηματική υπερωριακή απασχόληση επιφέρει αυξημένη σωματική και ψυχονευρωτική φθορά της υγείας των υπαλλήλων. Η αυξημένη αυτή φθορά δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με καμιά προσαυξημένη πληρωμή (πόσο μάλλον όταν είναι απλήρωτη) διότι επιδεινώνονται συνολικά οι όροι ζωής του εργαζόμενου.

 Ένας τεράστιος αριθμός υπερωριών μαζί με το χρόνο μετακίνησης απορροφούν στη πράξη καθημερινά όλο τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων με αποτέλεσμα να είναι ελλιπής ηανανέωση των εργατικών τους δυνάμεων και επιπλέον αποκλείονται ουσιαστικά από την κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή του χώρου τους.

Η σύγχρονη βαρβαρότητα είναι εδώ στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας! Από μηχανής θεοί και σωτήρες δεν υπάρχουν. Μόνον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την οργανωμένη αντίστασή τους ,μπορούν να βάλουν φρένο στην εργοδοτική επιθετικότητα που κλιμακώνεται επικίνδυνα.    

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ | 4 Απριλίου 2019 στο 17:41

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog