..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Εργοδοσία και ΣΥΡΙΖΑ εμπαίζουν τους εργαζόμενους της επιχείρησης S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ

προς Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών 

Θέμα: Εργαζόμενοι στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (πρώην S/M Αρβανιτίδης)

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (πρώην S/M Αρβανιτίδης), οδεύουν στον τρίτο χρόνο από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους και εξακολουθούν να εμπαίζονται από την εργοδοσία τους αλλά και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που με τη στάση της κάλυπτε, αν δεν ενθάρρυνε την εργοδοτική ασυδοσία και εξακολουθεί να την καλύπτει. 

Η επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» έκλεισε όλα τα καταστήματα της εταιρείας, οφείλοντας στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από τον Φεβρουάριο του 2016. Παράλληλα τα «S/M ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» προχώρησαν στο άνοιγμα καταστημάτων της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, χωρίς τους εργαζόμενους της, παρά το Π.Δ. 178/2002 που αφορά στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων. 



Μέχρι και σήμερα και παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει ιδία γνώση ότι έχει γίνει μεταβίβαση και ότι η επακολουθήσασα μεθόδευση των δύο εταιριών, οφείλονταν στη καταστρατήγηση του νόμου, για μείωση του μισθολογικού κόστους, δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επίσημη καταγραφή ή δήλωση γι’ αυτό. 

Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι μαζί με το Πανελλαδικό τους Σωματείο, διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους. Τον Μάη του 2016, μετά από μήνες απληρωσιάς, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα τους.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία τους, που δεν κατόρθωσε να βρει αλλού εργασία, έχει ως αποκλειστικό «εισόδημα» το ισχνό ποσό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. 

Όμως παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με την ασφάλιση τους και σε αντίθεση ακόμα και με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ για την ασφάλιση της επίσχεσης, το Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) Τούμπας, απέρριψε το χρόνο ασφάλισης που είχε αναγνωρισθεί με τελεσίδικη απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης πέραν των 5 μηνών, γιατί δεν είναι απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων. Επιπλέον ακύρωσε και ημέρες ασφάλισης πέραν του πενταμήνου. 

Είναι δε απαράδεκτη νομοθεσία που προβλέπει ότι προκειμένου να καταλογίσει ο ΕΦΚΑ ένσημα σε εργοδότη πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, δηλαδή για να ασφαλιστούν εργαζόμενοι, με την κατάσταση στη δικαιοσύνη, πρέπει να περάσουν ακόμη και πέντε ή περισσότερα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Γιάννενα, που οι εργαζόμενοι έχουν απόφαση ασφαλιστικών μέτρων κατά της «S/M ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» που την υποχρεώνει να τους απασχολεί, ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους ασφαλίσει, επικαλούμενο την παραπάνω νομοθεσία. 

Ακόμα, παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί και συζητηθεί αγωγές για την αναγνώριση και των απαραίτητων ημερών ασφάλισης για το έτος 2018, δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις. Έτσι από 01.03.2019, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βάζοντας σε κίνδυνο την υγείας τους αλλά και των παιδιών τους καθώς πολλοί από αυτούς τα έχουν ασφαλισμένα στη μερίδα τους. 

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για: 

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των πρώην εργαζόμενων στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ».
Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και συνολικά των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Τη μη εφαρμογή του νόμου από το ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) Τούμπας.
Τη συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζόμενων για το 2019.
Να αποφανθούν πια επίσημα ότι έχει γίνει μεταβίβαση των καταστημάτων στη εταιρεία «S/M ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» διεξάγοντας το κατάλληλο έλεγχο με τις αρμόδιες υπηρεσίες, από το οποίο θα μπορέσουν να διαπιστώσουν συναλλαγές που το αποδεικνύουν και να επιβάλουν κυρώσεις στις εμπλεκόμενες εταιρίες.
Να υποβάλλουν μηνύσεις για ποινικές διώξεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ του Θεόδωρου και της Ειρήνης Καρυπίδου.

Επίσης ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ: 

Αν έχουν υποβληθεί μηνύσεις για τα χρέη του νομίμου εκπροσώπου κ. Θεόδωρου Καρυπίδη προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, καθώς οι ποινικές διώξεις αφορούν μόνο τη μη καταβολή δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους, μετά τις καταγγελίες τους στα ΣΕΠΕ.
Αν έχουν ληφθεί καταναγκαστικά μέτρα σε προσωπικές περιουσίες και τραπεζικούς λογαριασμούς των εταίρων Θεόδωρου και Ειρήνης Καρυπίδη, για τα υπέρογκα ποσά που έχουν επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο, οι οποίοι ταυτόχρονα, καταβάλλουν μεγάλα ποσά για την αγορά παικτών ομάδας. 
Αν έχουν προβεί σε οικονομικό και τραπεζικό έλεγχο με τις αρμόδιες αρχές των εταιρειών των αδελφών ΚΑΡΥΠΙΔΗ (super market, pallets, karipidis bross) και «S/M ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ», όπου θα διαπιστώνονταν οι μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ των εταιρειών, οι εικονικοί πλειστηριασμοί, οι προσλήψεις εργαζομένων αφού υπέβαλλαν παραίτηση προς την πρώτη.
Αν προτίθενται να καταργήσουν τη νομοθεσία που απαιτεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση για να καταλογίσει ασφαλιστικές εισφορές κατά εργοδοτών. 

Οι βουλευτές 

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής
Νίκος Μωραΐτης

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog