..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

ΝΑΤΟ: Συμβιβασμό για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο


«Λύσαξαν» τα ελληνικά ΜΜΕ (κυβερνητικά και «αντιπολιτευόμενα») την περασμένη Τετάρτη, ότι η κοινή δήλωση Πομπέο, Αναστασιάδη, Τσίπρα και Νετανιάχου στη σύνοδο «3+1» στο Ισραήλ αποτελεί μήνυμα και «χαστούκι» στην Τουρκία για την προκλητικότητά της στην περιοχή. 

Τι ανέφερε η δήλωση; 

Οτι «οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή». 

Λίγο πριν, βέβαια, ο Πομπέο είχε έμμεσα λύσει τον γρίφο, λέγοντας σε δηλώσεις του ότι η σύνοδος «είναι μια ζωτικής σημασίας στιγμή όταν υπάρχουν όλες αυτές οι πυρηνικές δυνάμεις, η Κίνα, η Ρωσία και όλα τα γεωστρατηγικά διακυβεύματα στο Νότο και την Ανατολή», δείχνοντας προς τα πού «κοιτάζει» η ενεργότερη συμμετοχή των ΗΠΑ.



Οσο για τα κυβερνητικά παπαγαλάκια που ανέβηκαν στα κάγκελα για να υπερασπιστούν την παρουσία Πομπέο ως «εγγύηση» τάχα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, μάλλον ήθελαν να μη δει ο λαός ότι την επόμενη μέρα, στην Αττάλεια, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, συναντιόταν με τον Τούρκο ομόλογό του, για να του πει (σύμφωνα με δικές του δηλώσεις) ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί στην αμφισβητούμενη περιοχή (σ.σ. της Ανατολικής Μεσογείου), ούτε κανείς μπορεί να πει τίποτα γι' αυτό». 

Δηλώσεις όπως αυτή «μυρίζουν» συμβιβασμό για συνεκμετάλλευση, όπως είναι και η «επιθυμία» του ΝΑΤΟ, που παζαρεύει ανταλλάγματα στην Τουρκία για να παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο. 

Καλή η προσπάθεια επομένως να καταγραφεί με διθυραμβικούς τόνους η σύνοδος στο Ισραήλ, αλλά τα πανηγύρια τους πρέπει να λειτουργήσουν σαν σειρήνα συναγερμού για τους λαούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog