..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Αποκλειστική συνέντευξη του Σωτήρη Αβραμόπουλου υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τη "Λαϊκή Συσπείρωση"


Συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Άλλη Άποψη» της Ημαθίας παραχώρησε ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

1. Ποια η πολιτική σημασία των περιφερειακών εκλογών; Τελικά ψηφίζουμε πρόσωπα ή πολιτικές;

Είναι αναμφισβήτητος ο πολιτικός χαρακτήρας των περιφερειακών εκλογών. Η διοικητική δομή των περιφερειών ήδη παίζει ενεργό και επιτελικό ρόλο στα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης. Συγκεντρώνει πόρους, έργα και υποδομές στις αναπτυξιακές ιεραρχήσεις του κεφαλαίου, έτσι ιεραρχείται στο σχεδιασμό όλων των αστικών κομμάτων να τις ελέγχουν. Είναι η κρατική δομή σε τοπικό επίπεδο με την αμεσότερη σύνδεση με τα όργανα της Ε.Ε, τα επιχειρηματικά συμφέροντα.


Εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο της εκλογικής αντιπαράθεσης θα βρεθούν μεγάλα πολιτικά ζητήματα όπως είναι οι εξελίξεις και η πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα με τις αντιπαραθέσεις εντός Ε.Ε και ιμπεριαλιστικών κέντρων να μαίνονται. Ακόμα η ευρωατλαντική στρατηγική της αστικής τάξης και οι επικίνδυνες για το λαό επιδιώξεις της για αναβαθμισμένη γεωστρατηγική θέση και ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, που εκτός των άλλων έχει μετατρέψει την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη σε «πρωτεύουσα» της αμερικάνικης παρουσίας στη χώρα. Επίσης οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και έργα που καλύπτουν σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και στην Περιφέρεια μας.

Οι συνδυασμοί, τα πρόσωπα, οι επικεφαλής τους, ο καθένας με τη δική του ευθύνη και προσωπικότητα παίζουν το ρόλο τους. Το κύριο κριτήριο ψήφου δεν μπορεί να είναι μόνο ή κυρίως τα πρόσωπα γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα και τις προθέσεις τους είναι ποια πολιτική στηρίζουν με τη δράση τους.

2. Ποια η κυβερνητική πολιτική στην Τοπική Διοίκηση; Ο "Κλεισθένης" φέρνει την "άνοιξη" σ'αυτήν;

Δε χρειάζεται κανένας ιδιαίτερος σχολιασμός για να δει κάποιος ότι οι προεκλογικές κορόνες των νυν κυβερνητικών στελεχών το 2014 περί «σκισίματος» του μνημονίου στις Περιφέρειες και δήθεν «φιλολαϊκής αντιμνημονιακής διαχείρισης» μετατράπηκαν σε απόλυτη συμμόρφωση στο σημερινό αντιλαϊκό πλαίσιο και, βέβαια, σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που είναι κόντρα στα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Κορυφαίο παράδειγμα τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, οι μεγάλες ευθύνες της για τη συντήρηση μιας πολιτικής που αφήνει ανοχύρωτο το λαό μας και οδήγησε εκτός των άλλων στις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα Αττικής.

Όσο για τα πλαστά διλλήματα του τύπου «πρόοδος ή συντήρηση» που προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέσει στο λαό μας, αυτά καταρρέουν μπροστά στη στρατηγική σύγκλιση που καταγράφεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, άλλων αστικών κομμάτων, σε όλα τα σημαντικά ζητήματα. Αποκαλυπτική για αυτή τους τη σύγκλιση ήταν η κοινή τους παρουσία, τα «κόκκινα χαλιά» που έστρωσαν όλοι μαζί σε επιχειρηματικούς ομίλους και στελέχη των αμερικάνικης πρεσβείας και προξενείου,  στο λεγόμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας, στη ΔΕΘ, στο συνέδριο των βιομήχανων ThessalonikiSummit.

Η ψήφιση του«Κλεισθένης Ι», αποτελεί την συνέχεια στις αντιδραστικές εξελίξεις που είχαν δρομολογήσει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, που είναι δεμένες με την πολιτική και την στρατηγική της Ε.Ε, τις ανάγκες και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Το σύνολο των αστικών κομμάτων και των στελεχών τους σε Δήμους και Περιφέρειες, συμφωνούν στην ουσία και αυτής της μεταρρύθμισης που δεν είναι άλλη από την περικοπή πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για να δοθούν ως χρηματοδότηση στο μεγάλο κεφάλαιο, την ενίσχυση της λογικής της ανταποδοτικότητας,την αύξηση της φορολεηλασίας για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά μέσω της Τοπικής Διοίκησης, την πιο ενεργή στήριξη της επιχειρηματικότητας και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

3. Ο νυν περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι είναι "πετυχημένος" γιατί η Κεντρική Μακεδονία είναι πρώτη σε απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ. Είναι έτσι;

Η πρωτιά στην απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ που καταγράφεται τόσο συνολικά για τη χώρα μας σε επίπεδο Ε.Ε, όσο και για την Π.Κ.Μ δεν βελτιώνει την κατάσταση για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες στις πόλεις και στα χωριά. Στην Περιφέρεια μας συνεχίζουν να καταγράφονται εκτεταμένη φτώχεια, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, μεγάλες ελλείψεις σε έργα, υποδομές, υπηρεσίες, που είναι βέβαια οι άλλη όψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις όσο και η διοίκηση της Περιφέρειας καταγράφονται ως πετυχημένοι για τις υποθέσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εφαρμόζοντας μια πολιτική που τσακίζει τα εργατικά- λαϊκά δικαιώματα και ταυτόχρονα συγκεντρώνοντας επιδοτήσεις,υποδομές διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λεγόμενα αναπτυξιακά κονδύλια προέρχονται από τη βαριά φορολογία των εργατικών και ευρύτερα λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, σε όλη την Ε.Ε.   

4. Ποια η δράση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - επιγραμματικά- μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο;

Πυξίδα της δράσης μας, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, των τριών εκλεγμένων συμβούλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που στήριξε το ΚΚΕ, ήταν η ανάδειξη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας και το πώς θα δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση στην πολιτική που συνθλίβει σύγχρονα δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στον αγώνα για τη διεκδίκησή τους.

Αξιοποιώντας την εκπροσώπηση, που μας έδωσε με την ψήφο του ο λαός το 2014,  και τις θεσμικές δυνατότητες ελέγχου της Διοίκησης της Περιφέρειας ΚΜ, με επανειλημμένες παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων,  αναδείξαμε τη λειψή αντιπλημμυρική προστασία της Κεντρικής Μακεδονίας, την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων και αποκατάστασης των καταστραμμένων υποδομών. Ακόμα το κρίσιμο ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας με προτεραιότητα τα δημόσια κτίρια καθώς και τους χώρους συνάθροισης κοινού.

Ζητήσαμε λύσεις για περιβαλλοντικά και ζητήματα προστασίας της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής  όπως τις εντελώς ανεπαρκείς και περιορισμένες παρεμβάσεις για την διατήρηση της διοχετευτικότητας της «Τάφρου 66», τη λειψή αποτελεσματικότητα του έργου «καταπολέμηση κουνουπιών στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για τα έτη 2017-2019 (σεζόν 2018). Ακόμα την επιθεώρηση, αξιολόγηση και μελέτη επεμβάσεων λειτουργικής και δομικής αναβάθμισης των γεφυρών στην Κεντρική Μακεδονία, τα σοβαρά προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας. Αναδείξαμε την ουσία του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος και ζητήσαμε λύσεις για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες που κατέφθασαν  στην περιοχή μας, με σκοπό να προσεγγίσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και από εκεί να συνέχιζαν το ταξίδι τους προς χώρες της ΕΕ. Ταυτόχρονα είχαμε στο επίκεντρο της προσοχής μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Π.Κ.Μ καθώς και την υποστελέχωση υπηρεσιών

5. Ποιες οι βασικές θέσεις της παράταξής σας για τα προβλήματα της Κ. Μακεδονίας και των κατοίκων της.

Η δικιά μας δέσμευση είναι ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων και της συνολικής μας προσπάθειας τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, τα εμπόδια που βάζει αυτό το άδικο σύστημα στα όνειρα της νέας γενιάς: Την ανεργία, τη φτώχεια, τους μισθούς πείνας, τη φοροληστεία των εργατικών- λαϊκών στρωμάτων, των μικρομεσαίων αγροτών.Θα συγκρουστούμε με το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και της διοίκησης της Περιφέρειας που λέει συμβιβαστείτε με την άσχημη κατάσταση, συνηθίστε στα «ψίχουλά» που περισσεύουν από το μεγάλο φαγοπότι της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Θα συγκρουστούμε με τα αποτελέσματα της μίζερης για το λαό καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία βασίζεται στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, είναι ασθενική και προετοιμάζει την επόμενη κρίση.

Ακόμα θα έχουμε στο επίκεντρο τις μεγάλες ελλείψεις στην Περιφέρεια μας σε αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση, υποδομές υγείας και παιδείας, προστασία του περιβάλλοντος, για ένα ασφαλές οδικό δίκτυο. Οι όποιες παρεμβάσεις σε αυτούς του τομείς με ευθύνη κεντρικού κράτους και Περιφέρειας είναι αποσπασματικές, πραγματική σταγόνα στον ωκεανό, και χρυσοπληρώνονται 2 και 3 φορές για να εξασφαλίζουν κερδοφορία μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Τέλος θα συμβάλουμε στην κινητοποίηση του λαού ενάντια στην ταχύτερη μετατροπή της Περιφέρειας μας σε πύλη εισόδου προς τα Βαλκάνια, αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών, επιχειρηματικών πλάνων μεγάλων ομίλων στην ενέργεια, στις μεταφορές, σε άλλους κλάδους. Είναι αυτοί οι σχεδιασμοί που καθιστούν όλη τη Β.Ελλάδα και την Περιφέρεια μας κόμβο αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που φέρνουν πιο κοντά μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς της Βαλκανικής.

Στα πλαίσια αυτά είμαστε αντίθετοι στην απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, στην ουσία της οποίας συμφωνούν Διοίκηση της Περιφέρειας και συνδυασμοί που στηρίζονται από τα αστικά κόμματα και που δεν είναι άλλη από την ένταξη της γειτονικής χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, από την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Συμφωνία που επίσης είναι απαράδεκτη γιατί συντηρεί τα ανιστόρητα περί «Μακεδονικής γλώσσας» και «Μακεδόνα πολίτη» ακριβώς για να συντηρούνται αλυτρωτισμοί και να αλληλοτροφοδοτούνται εθνικισμοί. 

6. Γιατί να ψηφίσει κάποιος «Λαϊκή Συσπείρωση»;

Το βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση του κάθε συνδυασμού και υποψηφιότητας και στην ΠΚΜ τελικά είναι πώς τοποθετείται στο καθοριστικό ζήτημα «ανάπτυξη από ποιον και για ποιον», πώς τοποθετείται στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε όλη την περιοχή της Β. Ελλάδας και των Βαλκανίων, πώς τοποθετείται απέναντι στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και στις ελλείψεις σε υποδομές και τομείς που επηρεάζουν καθοριστικά το επίπεδο ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Πάνω από όλα αν στηρίζει μια πραγματικά ελπιδοφόρα προοπτική για τον τόπο μας, η οποία προϋποθέτει ριζικές ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας και κοινωνίας, που θα επιτρέψουν να αξιοποιηθούν πραγματικά οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και εδώ στην Π.Κ.Μ, συνολικά στη χώρα μας. Γιατί μόνο μια εργατική – λαϊκή εξουσία που θα μετατρέψει σε κοινωνική ιδιοκτησία τα μέσα παραγωγής στους βασικούς κλάδους της οικονομίας  και θα οργανώσει παραγωγικούς συνεταιρισμούς στην ύπαιθρό, μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ανάπτυξη που στο επίκεντρο της θα έχει την κάλυψη των μεγάλων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Επομένως, και στις τοπικές εκλογές, ο λαός μπορεί να κάνει τη διαφορά μόνο με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, στηρίζοντας σε Περιφέρειες και δήμους τους υποψηφίους του Κόμματος, τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Τώρα είναι η ώρα να κάνουν το βήμα και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ άνθρωποι που προβληματίζονται, που έβγαλαν συμπεράσματα όλα αυτά τα χρόνια για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον «κούφιο» καβγά με τη ΝΔ. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές θα επιστρέψει πολλαπλάσια στο λαό. Θα δυναμώσει τη λαϊκή αντιπολίτευση στην πολιτική που συνθλίβει σύγχρονα δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες, θα δώσει νέα ώθηση στον αγώνα για τη διεκδίκησή τους.

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog