..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία των εργαζόμενων με μπλοκάκι στην «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε.»


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία των εργαζόμενων με μπλοκάκι στην «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε.».

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται 90 εργαζόμενοι με μπλοκάκι που απολύθηκαν πρόσφατα από την «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε.».

Να σημειωθεί πως, το 2007, η τότε Διοίκηση της Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΕΥΑΘ Α.Ε.), προκειμένου να μειώσει το εργασιακό της κόστος, ίδρυσε θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε.», στην οποία ανέθεσε συγκεκριμένες δραστηριότητες σε τομείς όπως, η υποβοήθηση των τεχνικών υπηρεσιών της ΕΥΑΘ Α.Ε., η σύνταξη και υλοποίηση του Επενδυτικού της Προγράμματος, η λήψη των ενδείξεων των υδρομετρητών και η εν συνεχεία διανομή των λογαριασμών κατανάλωσης νερού κλπ. Στη συνέχεια η «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε.» για να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις, προσέλαβε εργαζόμενους με μπλοκάκι, τους λεγόμενους «εξωτερικούς συνεργάτες», είτε με συμβάσεις έργου, είτε με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών.

Επειδή όμως έκτοτε συνεχίστηκε η σταδιακή αποχώρηση του προσωπικού της ΕΥΑΘ ΑΕ, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε το έργο της λόγω της χωρικής επέκτασης του τομέα ύδρευσης σε νέες περιοχές (Ωραιόκαστρο, Πεύκα, Πυλαία, Ευκαρπία κλπ) γεγονός που επέφερε και ανάλογη αύξηση του Επενδυτικού της Προγράμματος, αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι με το μπλοκάκι στη θυγατρική της εταιρεία.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνέχισε να "βαφτίζει" ως «εξωτερικούς συνεργάτες» τους μέχρι πρότινος εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ ΑΕ που απασχολούνταν στη θυγατρική της την «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε.», παρά το γεγονός πως υλοποιούσαν πάγιες ανάγκες της.

Η ΕΥΑΘ ΑΕ δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Αντίστοιχη μοίρα έχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κρατικό τομέα, που απασχολούνται με αντίστοιχες εργασιακές σχέσεις. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δείχνει το δρόμο της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ ΑΕ ανέρχονται σε περίπου 450, συμπεριλαμβανομένων και τους πρόσφατους 150 προσληφθέντες μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, ενώ το οργανόγραμμα της υπερβαίνει τους 600.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για:

Να καταργηθεί το άθλιο καθεστώς πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών. 

Να προχωρήσει η πρόσληψη των προαναφερόμενων εργαζομένων με "μπλοκάκι", με πλήρη διασφάλιση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Ο βουλευτής 

Γιάννης Δελής

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog