..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τις αγκαλιές του Παυλόπουλου, του Καμμένου τώρα και με τον....... Μέρτζο!!!!!!


Ο Ν. Μέρτζος είναι γνωστός για τις εθνικιστικές - αντικομμουνιστικές απόψεις του και πρωτοστάτησε το 1992 στη διοργάνωση των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία. 

Στο βιογραφικό του ξεχωρίζει η συμπάθεια που έδειξε στο πρόσωπό του η χούντα. 

Εδώ και κάμποσο καιρό, «σφυρίζει» σε διαφορετικό σκοπό και έχει αναδειχτεί στον πιο ένθερμο υποστηρικτή των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, διευθετώντας κατά βάση το ονοματολογικό. 

Προς ανταπόδοση (;) ο υπουργός Εξωτερικών πρόσφερε την περασμένη Τρίτη μια αίθουσα του ΥΠΕΞ, για να παρουσιάσει μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Στ. Θεοδωράκη ένα βιβλίο του Μέρτζου για το «Μακεδονικό». 

Στο κοινό βρέθηκαν και άλλοι, όπως ο Τ. Κουίκ των ΑΝΕΛ, που αντιδρούν σε σύνθετο όνομα με τον όρο «Μακεδονία», εκπρόσωποι της Εκκλησίας, που πρωτοστάτησε στο συλλαλητήριο της Αθήνας και άλλοι. 

Οπως αποδείχτηκε, όμως, μόνο για το βιβλίο του Μέρτζου δεν κανονίστηκε η συγκεκριμένη συνάθροιση. Το ομολόγησε ο ίδιος ο συγγραφέας, λέγοντας ότι έχει μεγάλη σημασία «το γεγονός ότι μετά από μια πρόσφατη περίοδο αντεγκλήσεων, βρέθηκαν εδώ, στο κέντρο της λήψης αποφάσεων και της διαμορφώσεως της εθνικής στρατηγικής, στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Κοτζιάς για να μιλήσουν». 

Αλλά και στο τέλος της ομιλίας του, προέτρεψε τον υπουργό να καλέσει άμεσα για ενημέρωση, διαβούλευση και τελική απόφαση όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθεί λύση, «διότι τώρα οι καιροί ου μενετοί». 

Με άλλα λόγια, η παρουσίαση του βιβλίου ενός πούρου αντικομμουνιστή υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ αποτέλεσε «χωνευτήρι», για να ζυμώνεται η συναίνεση στους μεγάλους στόχους του κεφαλαίου, που προωθούν από διαφορετικές αφετηρίες κοσμοπολίτες και εθνικιστές.

Ο 82χρόνος Νικόλαος Μέρτζος δεν είναι ο ίδιος ιστορικός. Είναι δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Υπήρξε εκδότης της εφημερίδας «Ελληνικός Βορράς» και του περιοδικού «Μακεδονική Ζωή». 

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από τη θητεία του ως προέδρου της Κοινότητας Νυμφαίου, τη ''συμβολή'' του στην αναπαλαίωση του χωριού και την ανάδειξή του ως ενός από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στη Δυτική Μακεδονία. Πολύ λιγότερο γνωστή είναι η πολιτική του δράση. Ισως όμως αυτή να δίνει την απάντηση στην απορία που εκφράσαμε πιο πάνω. 

Πριν τη δικτατορία υπήρξε δραστήριο μέλος της περιβόητης ΕΚΟΦ. Κατά τη διάρκεια της χούντας διορίστηκε από τον Παπαδόπουλο μέλος της πρώτης, 56μελούς «Συμβουλευτικής Επιτροπής» (11.1970). Τον επόμενο χρόνο εξελέγη απ’ το χουντικό μηχανισμό μέλος (12.12.71), εν συνεχεία γραμματέας (10.8.71) και τέλος Β’ αντιπρόεδρος (20.1.72) της δεύτερης, 75μελούς «Συμβουλευτικής».

Διάβαστε εδώ για την ->  Επιτροπή «εγκαθέτων»

Βέβαια η πολιτική δραστηριότητα του κ. Μέρτζου δεν σταμάτησε με την πτώση της χούντας, αλλά όπως όλοι οι εκδηλωμένοι χουντικοί δεν ήταν δυνατόν να πολιτευτεί ανοιχτά. Υπήρξε πάντως κατά καιρούς σύμβουλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ευάγγελου Αβέρωφ και του Κώστα Μητσοτάκη. Με την τελευταία ιδιότητα συμμετείχε στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη (14.2.92) και συνέταξε τη σχετική διακήρυξη.


1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog