..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Το ερώτημα που βασανίζει τον Ελληνικό λαό. Ποιον φόρο να πληρώσω;;;


Η κατάσταση που βιώνουν πλέον οι φορολογούμενοι είναι πρωτόγνωροι και γι αυτό αποφασίζουν βάζει των χρημάτων που έχουν στην τσέπη τους να πληρώνουν ή να αφήνουν απλήρωτους κάποιους φόρους.

Τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις πλέον επιλέγουν τι θα πληρώσουν στην Εφορία, πότε θα το πληρώσουν, αλλά και τι θα αφήσουν απλήρωτο. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι πληρώνουν πρώτα το ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και τελευταίο το φόρο εισοδήματος, εφόσον τους έχουν απομείνει χρήματα. 

Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ αγγίζει το 84%, του ΕΝΦΙΑ το 75% και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων το 62,07%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που αφορούν στο μήνα Γενάρη του 2018:

Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.067.857, από 1.050.077 στο τέλος Δεκέμβρη 2017.

Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, έφτασαν το Γενάρη το 1,75 εκατομμύριο!

Και επειδή χρέη και κατασχέσεις πάνε χέρι-χέρι, με το... καλημέρα η ΑΑΔΕ προχώρησε σε περίπου 17.780 νέες κατασχέσεις, με αποτέλεσμα 1.067, ενώ η λίστα των φορολογούμενων που έχουν εκκρεμότητες με την εφορία αριθμεί, πλέον, 4.107.315, δηλαδή περίπου 39.000 παραπάνω από το τέλος του 2017.

Η μάζα των ληξιπρόθεσμων χρεών διογκώθηκε στη διάρκεια του μήνα κατά 766 εκατ. ευρώ, ενώ το συσσωρευμένο χρέος περασμένων ετών διαμορφώνεται πλέον στα 101,3 δισ. ευρώ.

Βέβαια, το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα από τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη αποτελείται από «φέσια» και μεγάλα επιχειρηματικά «κανόνια» και πλέον θεωρείται οριστικά ξεγραμμένο. Σε αυτό το φόντο, η επίθεση και οι εκβιασμοί κλιμακώνονται στη μεγάλη μάζα των λαϊκών νοικοκυριών που εμφανίζονται να χρωστούν μικρά ποσά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόλις το 0,17% (7,3 χιλιάδες οφειλέτες) του συνολικού αριθμού των οφειλετών συγκεντρώνει το 80% του συνολικού φορολογικού χρέους, ενώ η οφειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία (84%) δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog