..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Αντιστρέφονται οι μαγνητικοί πόλοι της Γης!

Θα τρελαθούμε στην ναυτία και τον ίλιγγο


Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε ψευδής είδηση. Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης πράγματι αντιστρέφονται. Τι σημαίνει αυτό; Ποιες θα είναι οι συνέπειές του;

Αναστροφή των μαγνητικών πόλων σημαίνει ότι ο βορράς της πυξίδας θα είναι η Ανταρκτική και όχι η Αρκτική. Αυτό όμως δεν είναι πρωτόγνωρο. 

Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν της Γης. 

Πότε; Τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια, ο μαγνητικός βορράς και νότος αναποδογυρίζονται περίπου κάθε 200.000 με 300.000 χρόνια – κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει κατά τρόπο σταθερό. Μάλιστα, η τελευταία μεγάλη αναστροφή συνέβη περίπου 780.000 χρόνια πριν, αν και εντωμεταξύ συμβαίνουν κάποιες μικρότερες μεταβολές. Μάλιστα φαίνεται πως η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε αυτή την αναστροφή.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτού του γεγονότος; Οι λάτρεις της καταστροφής έχουν ήδη φτιάξει σενάρια, τα οποία μοιάζουν με ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Τι θα συμβεί; Κι αν συμβεί σύντομα, αυτό θα είναι κάτι κακό;

Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι προηγούμενες αλλαγές των πόλων ήταν μάλλον αργές, με το βόρειο και το νότιο μαγνητικό πόλο να αλλάζουν θέσεις σε ένα διάστημα εκατοντάδων ετών.

Αυτό είναι καλό, γιατί σημαίνει ότι θα έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βελτιώσουμε τις όποιες αρνητικές συνέπειες, προτού γίνουν πράγματι αρνητικές.

Είναι όμως κακό, επειδή το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας βοηθάει στο να προστατευόμαστε από επιβλαβή ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία. Έτσι, μια παρατεταμένη περιστροφή σημαίνει ότι η Γη ενδέχεται να προστατευτεί λιγότερο από την ακτινοβολία για περισσότερο χρόνο απ’ όσο εμείς νομίζουμε.

Έτσι, όταν θα αναστραφούν οι πόλοι, το μαγνητικό πεδίο της Γης θα γίνει πιο αδύναμο. Η ισχύς του βέβαια ήδη ποικίλλει, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα ασυνήθιστο, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα εξαφανιστεί εντελώς, σύμφωνα με τη NASA. Γιατί; Επειδή δεν έχει συμβεί ποτέ.

Ωστόσο, αν εξασθενίσει σημαντικά και παραμείνει σε αυτή την κατάσταση για σημαντικό χρονικό διάστημα η Γη θα μείνει λίγο προστατευμένη από τις μυριάδες ενεργειακά άτομα που διαρκώς περιφέρονται στο διάστημα. Κατά συνέπεια, η Γη θα είναι εκτεθειμένη σε υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας, το οποίο θα σημάνει αύξηση ασθενειών όπως ο καρκίνος, αλλά και βλάβη σε ευαίσθητα όργανα.

Αυτές είναι συνέπειες για τις οποίες μπορούμε να προετοιμαστούμε και όσον αφορά οτιδήποτε κάτω από τη στρατόσφαιρα, θα έχουμε μια όμορφη, πυκνή ατμόσφαιρα που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ασπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog