..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Οι Τουρκικές προκλήσεις και ο "Πόντιος Πιλάτος"


Η κλιμάκωση των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο τη βδομάδα που μας πέρασε, διαψεύδει «εκκωφαντικά» την κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και επιτελεία, που παρουσιάζουν ως παράγοντα «σταθερότητας» και «ασφάλειας» για το λαό τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως και την παρουσία τους στο Αιγαίο.

Αντίθετα, η στάση «Πόντιου Πιλάτου» που κρατάει το ΝΑΤΟ απέναντι στο επεισόδιο του εμβολισμού ελληνικού πλοίου του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι υποστηρίζει την «κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας», αλλά και το γεγονός ότι ο εμβολισμός αφορά πλοίο που συμμετέχει σε επιχείρηση της ΕΕ, την ίδια στιγμή που στο Αιγαίο πλέει η ΝΑΤΟική αρμάδα, για τον έλεγχο τάχα των προσφυγικών ροών, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Οτι ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι παράγοντες αστάθειας και όχι εγγυητές της ασφάλειας για το λαό, όπως προσπαθεί να τους παρουσιάσει η κυβέρνηση, καλλιεργώντας μάλιστα εφησυχασμό απέναντι σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ, συνιστά έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται και στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού. Θυμίζουμε ότι ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους κοντά στα Ιμια σημειώθηκε αφού τις τελευταίες βδομάδες έγιναν απανωτές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ και στις 17 Γενάρη τουρκική ακταιωρός είχε έρθει σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του ελληνικού ΠΝ, ξανά στην περιοχή των Ιμίων.

Κομμάτι του ίδιου παζλ αποτελούν και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σε μια περίοδο μάλιστα που πολλοί πιθανολογούσαν νέο γύρο συνομιλιών και πληθαίνουν οι συστάσεις για διαπραγματεύσεις υπέρ μιας «βιώσιμης και ρεαλιστικής λύσης», εδραιωμένης στις (διχοτομικές) «πραγματικότητες του νησιού». Η εμφάνιση πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην κυπριακή ΑΟΖ, στις 9 Φλεβάρη, ακολούθησε την αναγγελία στρατιωτικών ασκήσεων σε περιοχές που η Αγκυρα «δέσμευσε» (κατά συνήθη πρακτική) παράνομα, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, δεν περνάει απαρατήρητη και η στάση των «ίσων αποστάσεων» από ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, που με κάθε αφορμή υπερθεματίζουν για την ανάγκη να διευθετηθεί το Κυπριακό στη βάση των διχοτομικών σχεδίων που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, για να διευκολυνθούν τα γεωπολιτικά και ενεργειακά τους σχέδια στην περιοχή.

Για παράδειγμα, με αφορμή το περιστατικό, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κάλεσε σε ένταση των προσπαθειών για να βρεθεί συμβιβασμός, συμπληρώνοντας: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, υποβάθμισε την επιθετικότητα της Τουρκίας και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι οι ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων έχουν συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις πως οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 17-18022018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog