Ορισμένοι «φαντάζονται πως υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», είπε τις προάλλες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργείο Ναυτιλίας για το επεισόδιο στα Ιμια. Ακόμα κι αν προσπεράσει κανείς το γεγονός ότι το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, κάθε άλλο παρά στη σφαίρα της φαντασίας βρίσκεται, η κυβέρνηση συγκαλύπτει επιμελώς και τις πραγματικές αιτίες του.
Κρύβει δηλαδή ότι η κλιμάκωση των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο είναι συνέπεια ευρύτερων ανταγωνισμών, στους οποίους η κυβέρνηση δεν παραμένει αμέτοχη, αλλά διεκδικεί ενεργότερο ρόλο, προσδοκώντας μάλιστα να αποσπάσει οφέλη για την αστική τάξη από την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Με άλλα λόγια, οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ είναι ένα μικρό κομμάτι του παζλ που συνθέτουν οι ιμπεριαλιστικές κόντρες, με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα, για την κατοχύρωση και επέκταση σφαιρών επιρροής στην ευρύτερη περιφέρεια. Αυτό που σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται είναι ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν αποτελεί παράγοντα ασφάλειας για το λαό, ούτε διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Οσοι τις προηγούμενες μέρες ξερογλείφονταν ότι φυσάει «ούριος άνεμος» στο Αιγαίο, εξαιτίας της ψύχρας στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δάγκωσαν τη γλώσσα τους μετά το επεισόδιο στα Ιμια και τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «οι ΗΠΑ σέβονται την κυριαρχία όλων των κρατών της περιοχής». Κάτι περισσότερο θα ξέρουν γι' αυτόν το «σεβασμό» οι λαοί της Συρίας και του Ιράκ...
Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από τη Βουλγαρία, όπου την Πέμπτη συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, υπήρξε «διάσταση» μεταξύ πολλών απ' αυτούς που πήραν το λόγο και της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει η ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην ΕΕ μέχρι το 2025.
Η θέση τους δεν ήταν βέβαια να μην προχωρήσει η ένταξη, αλλά ότι πρέπει να επιταχυνθεί κι άλλο.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας ζήτησε να γίνουν δεκτές στην ΕΕ μέχρι το 2022 οι δύο πρώτες από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επειδή «αξίζουν μια πολύ ταχύτερη οδό προς την ολοκλήρωση».
Πολωνία, Ιταλία και Αυστρία τάχθηκαν επίσης υπέρ της γρηγορότερης ένταξης, με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ να δηλώνει κυνικά: «Ποιος θα βρεθεί πρώτος στο Βελιγράδι; Η Κίνα ή η ΕΕ; Αυτό πρέπει να δούμε, καθώς είναι ο άμεσος γείτονάς μας».
Ανάλογες ανησυχίες για την αύξηση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής στα Βαλκάνια εξέφρασαν κι άλλοι ΥΠΕΞ, που δεν έκρυψαν την πρεμούρα τους να δουν μια ώρα αρχύτερα τα Δυτικά Βαλκάνια να ενσωματώνονται στις ευρωατλαντικές δομές.
Για τη στάση του Ελληνα ΥΠΕΞ δεν γράφτηκε κάτι.
Αλλά κρίνοντας από την υπερκινητικότητα της Ελλάδας για την εκπλήρωση των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια, δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε με ποιων τις απόψεις συντάχθηκε.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 17-18022018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 17-18022018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου