..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Ο Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Ο ελληνικός λαός και οι λαοί της περιοχής πρέπει να παλέψουν για μη αλλαγή συνόρων και μη αλλαγή διεθνών συνθηκών, σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν σε Αθήνα και Θράκη.


Οπως είπε, η ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν εξυπηρετεί ούτε τον ελληνικό ούτε τον τουρκικό λαό, αλλά εξυπηρετεί τις αστικές τάξεις των δύο χωρών και ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε το σύνολο των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος της Ελλάδας με αποκορύφωμα την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, άσχετα αν την εμφανίζει ως επικαιροποίηση. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οικονομικές συμφωνίες που μπορούν να προωθηθούν από την πλευρά των επιχειρηματικών ομίλων των δυο χωρών, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός και διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Θράκη. Καυτηρίασε την ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζει σαν παρεξηγήσεις τις διεκδικήσεις της Τουρκικής αστικής τάξης.

Επίσης, έθεσε το θέμα της Παλαιστίνης, λέγοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ρίχνει λάδι στη φωτιά και πως συνδέεται με σχεδιασμούς αλλαγής συνόρων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας. Ζήτησε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφαση της Βουλής και να αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος και να σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ. Σημείωσε ότι οξύνονται επικίνδυνα οι ανταγωνισμοί σε ολόκληρη την περιοχή που έχει μπει στο χειρουργικό τραπέζι και ο λαός πρέπει να επαγρυπνά, διότι η κατάσταση δεν ομαλοποιείται, πρέπει να αντιπαλέψει τον εθνικισμό που αναπτύσσεται, επισημαίνοντας ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, είναι θύματα του καπιταλιστικού συστήματος.

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν εμφανίσθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Ισχυρίστηκε ότι μετά από μετά δύο μέρες παραμονής στην Ελλάδα τοποθετήθηκε με διαφορετικό τρόπο για τη Συνθήκη της Λωζάνης και πως η αναθεώρηση μετατράπηκε σε επικαιροποίηση για την ανατολική πλευρά της Τουρκίας, ενώ δήλωσε ότι δεν διεκδικεί εδάφη από την Ελλάδα.

Ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εφάρμοσε στη Θράκη το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών και δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι περήφανη που συνολικά έχει αναβαθμίσει τη χώρα, υπονοώντας τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικούς σχεδιασμούς με διακύβευμα τον ενεργειακό πλούτο.

Από τη ΝΔ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος ισχυρίστηκε ότι έγιναν «μεγάλα λάθη» κατά την προετοιμασία της επίσκεψης και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «αστοχία» και για «ιστορική ήττα της κυβέρνησης». Από τη φασιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέφυγε σε ένα ρατσιστικό σόου μίσους και για λίγα λεπτά διεκόπηκε η συνεδρίαση. 

πηγή 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog