..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

«McKinsey»: Η Ευρωζώνη ή θα διαλυθεί ή θα συρρικνωθεί.



Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων «McKinsey», το 51% των Ευρωπαίων επιχειρηματιών εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια η Ευρωζώνη είτε θα διαλυθεί είτε θα συρρικνωθεί. 

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πολωνία και την Ισπανία. 
«Η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον οικονομικών και πολιτικών φυγόκεντρων τάσεων, και αυτό έγινε φανερό στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ», σημειώνει η έρευνα. 

Μια από τις συνέπειες αυτής της αβεβαιότητας είναι ότι «δεν εκδηλώνεται ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις. Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν την τάση να σωρεύουν ρευστό ως ασπίδα προστασίας σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση στην Ευρωζώνη. 

Το 2015, οι μεικτές αποταμιεύσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ανήλθαν σε σχεδόν 2 τρισ. ευρώ», καθιστώντας τη «γεωπολιτική αβεβαιότητα» το μεγαλύτερο εμπόδιο για νέες επενδύσεις. 

Η επαλήθευση του κλίματος αβεβαιότητας σε ΕΕ - Ευρωζώνη, παρά τα πανηγύρια για την επιστροφή σε αναιμική ανάκαμψη, δεν είναι είδηση. Διατηρεί όμως την αξία της όταν γίνεται απ' αυτούς που κρατάνε «το πεπόνι και το μαχαίρι» σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με τα συμφέροντα και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. 

Οπως δεν περνάει απαρατήρητη η μεγάλη συσσώρευση κεφαλαίου που συνεχίζεται, επιδρώντας αρνητικά στους δείκτες της ανάκαμψης.

Το σύστημα σπαράσσεται από τις εσωτερικές του αντιφάσεις. 

Και είναι στο χέρι των λαών να τις ερμηνεύσουν σωστά και να τις αξιοποιήσουν προς όφελός τους, δυναμώνοντας την ταξική πάλη και την οργάνωση ενάντια στο κεφάλαιο, στην εξουσία και τις διακρατικές του ενώσεις.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 25052017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog