..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Αλήθειες που δυστυχώς «ξεχάστηκαν» στα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Νικομήδεια Ημαθείας


Του Αλέκου Χατζηκώστα

Εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής 23/10 στη Νικομήδεια το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, προϊόν συνεργασίας του Δήμου Βέροιας και του Συλλόγου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 Ν. Ημαθίας.
Ανάμεσα στους εκατοντάδες που πήραν μέρος στη εκδήλωση ήταν ο τρεις βουλευτές Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι κ.α
Στους συγκεντρωμένους μετά τον αγιασμό ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους:  Τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 Ν. Ημαθίας.
 κ. Στολτίδη Σπύρο. 
-Διαβάστηκε χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη που απουσίαζε δικαιολογημένα . 
-Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Δ.Σ Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, λόγω δικαιολογημένης απουσίας  του Δημάχρου. Βέροιας. 
Ομιλητής ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βέροιας κ. Δημήτριος Τραπεζανλής. 
Στο τέλος υπήρχε ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο και δεξίωση. 

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στη Νικομήδεια θα περίμενε κανείς πέρα από την συγκίνηση και τις αναφορές για τον πατριωτισμό και την ανάγκη διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων να ακουγόταν (αλλά και να φαινόταν μέσω των ΦΩΤΟ του ίδιου του Μουσείου) δύο βασικές ΑΛΗΘΕΙΕΣ:

Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΚΚΕ ήταν ο οργανωτής, καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΟΠΛΑ). Κάθε προσπάθεια «αποχρωματισμού» της Αντίστασης είναι ιστορικά και πολιτικά λαθεμένη!

Η δεύτερη έχει να κάνει ότι οι αγώνες και οι θυσίες των αγωνιστών της Αντίστασης προφανώς και σήμερα δεν συνδέονται μόνο με την πάλη π.χ για τις γερμανικές επανορθώσεις ή κατά του φασισμού και του πολέμου αλλά και με την πάλη για να γίνουν πράξη τα ανεκπλήρωτα ιδανικά της. Ιδανικά που δεν χωρούν στα στενά "κοστούμια" της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής όπως και των προηγούμενων. Ιδανικά που δέονται στενά με την πάλη ριζικές αλλαγές στη χώρα μας, μιας και το ΕΑΜ όπως έλεγε και ο ύμνος του "έχει πρόγραμμα ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ".

Και για να μη ξεχνάμε, ένα χρόνο αργότερα από την ίδρυση του ΕΑΜ κυκλοφορεί η μνημειώδης μπροσούρα του Δημήτρη Γληνού «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ» που αποτέλεσε το «Ευαγγέλιο» του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. 

Εκεί αναφέρεται: «… Ο σημερινός αγώνας του λαού μας στο περιεχόμενό του δεν μπορεί να είναι τίποτ’ άλλο παρά απελευθερωτικός. Πρόκειται να κατακτήσουμε τη λευτεριά μας, να διώξουμε τους ξένους επιδρομείς από τη χώρα μας, να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας στη ζωή και τον πολιτισμό. Πρόκειται ν’ ανοίξουμε το δρόμο για μιαν ελεύτερη, πολιτισμένη κι ευτυχισμένη Ελλάδα. Αυτός είναι ο πρώτος, ο υπέρτατος, ο μόνος σκοπός που μας προβάλλεται σήμερα επιτακτικά όσο ποτέ…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog