..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας


Να διαχειριστεί επικοινωνιακά το μπαράζ πλειστηριασμών ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, που αναμένεται το επόμενο διάστημα για χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, προσπαθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση αποφάσισε την «επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας» και σε ό,τι αφορά «φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές όλων των φυσικών προσώπων με πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων οι οποίοι δεν καλύπτονται από το νόμο Κατσέλη».

Η κυβέρνηση θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που θα προβλέπει πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) έως το τέλος του 2017, εφόσον εκπληρώνονται σωρευτικά κάποιες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «προστασία» θα γίνει με τους ίδιους όρους που προβλέπει ο νόμος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, με τον οποίο έσφιξε ακόμη περισσότερο η θηλιά των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4346/2015 της σημερινής κυβέρνησης, για τα στεγαστικά δάνεια, προβλέπει ότι η όποια παρεχόμενη προστασία στην πρώτη κατοικία έχει εφαρμογή μέχρι 31/12/2018, με πρώτη προϋπόθεση την υποβολή στο δικαστήριο πρότασης εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών. Ως όριο για την προστασία τίθενται οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» που διαμορφώνονται για τον άγαμο στα 13.906 ευρώ μεικτό εισόδημα το χρόνο, για το ζευγάρι στα 23.659 ευρώ, με προσαύξηση 5.713 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι το τρίτο. Παράλληλα, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, για την «προστασία» της από τους πλειστηριασμούς, διαμορφώνεται μέχρι στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο, στις 220.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι το τρίτο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να είναι «συνεργάσιμος δανειολήπτης» με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, ενώ η δικαστική προστασία συνδέεται με την απαλλοτρίωση οποιασδήποτε άλλης «ρευστοποιήσιμης περιουσίας» του οφειλέτη. Επιπλέον, προβλέπεται αποβολή από τη ρύθμιση στις περιπτώσεις οφειλετών με καθυστέρηση που «υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία τριών μηνιαίων δόσεων ετησίως», καθώς και διασφάλιση των τραπεζών ότι δεν θα εισπράξουν μικρότερα ποσά από αυτά που θα έπαιρναν σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Την ίδια ώρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καυγαδίζουν για το ποιος έσφιξε περισσότερο τη θηλιά των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το Μαξίμου καταλογίζει στη ΝΔ «ψέματα, λάσπη και κινδυνολογία», αναφέροντας πως «είναι αυτοί που με το ιστορικό ‘’email Χαρδούβελη’’ είχαν δεσμευτεί για πλήρη άρση κάθε προστασίας από πλειστηριασμούς, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες».

H ΝΔ υποστηρίζει ότι «το θράσος και ο κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος», προσθέτοντας πως «οι Τσίπρας - Καμμένος που πολέμησαν λυσσαλέα και καταψήφισαν κάθε ρύθμιση της ΝΔ για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, κουνάνε σήμερα το δάχτυλο στην κοινωνία».

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog