..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Αλέξης Τσίπρας : Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ το......2031!!!!!


Αντιμέτωπα με τα εκκαθαριστικά του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ για το 2016 θα έρθουν μέχρι τις 31 Ιούλη τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, ενώ δυο μέρες νωρίτερα, την Παρασκευή 29/7 λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος για τους περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους που έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών, η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης του χαρατσιού, το οποίο επιβάλλεται σε κάθε σπιθαμή μικρής ακίνητης περιουσίας και λαϊκής κατοικίας, θα λήγει φέτος στα τέλη Σεπτέμβρη, ενώ συνολικά για την εξόφλησή του προβλέπονται 5 δόσεις, μέχρι το τέλος Γενάρη.



Σε εφαρμογή οι αντιλαϊκές διατάξεις από το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα

Καθώς μάλιστα από τον ΕΝΦΙΑ του 2016 μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες αντιλαϊκές - φορομπηχτικές διατάξεις που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το Μάη του 2016, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα έρθουν αντιμέτωπα με ακόμα πιο δυσβάσταχτα χαράτσια.

Γεγονός που δεν αλλάζει από τα εσπευσμένα «κόψε - ράψε» στα οποία προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία κατά βάση φαίνεται να αφορούν στη μεθόδευση για την προώθηση των νέων φουσκωμένων χαρατσιών, καθώς και τους υπολογισμούς για τη μέγιστη δυνατή εισπραξιμότητά του.

Συγκεκριμένα, από φέτος:

-- Αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα.

-- Καταργείται η έκπτωση του 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

-- Μειώνεται το όριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος, από τα 300.000 ευρώ μέχρι σήμερα στα 200.000 ευρώ, ενώ παράλληλα διογκώνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου. Ετσι π.χ. για ακίνητη περιουσία από 200.001 έως και 250.000 ευρώ επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 0,1%, όταν μέχρι σήμερα αυτός ο συντελεστής αφορούσε ακίνητη περιουσία από 300.000 έως και 400.000 ευρώ...

-- Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός φόρος και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, διατηρείται και φέτος η απαράδεκτη πρακτική που αποκλείει ανέργους, ΑμΕΑ, πολύτεκνους κ.ά. ακόμα και από τις όποιες «εκπτώσεις» και απαλλαγές από το χαράτσι προβλέπονται για τις συγκεκριμένες κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού, αφού στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των όποιων «ελαφρύνσεων» θα συμπεριλαμβάνονται ακόμη και εισοδήματα όπως τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, οι αποζημιώσεις απολύσεων και τα ποσά κοινωνικών παροχών...

Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι το χαράτσι που θα καταργούσε τάχα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν καταργείται αλλά μονιμοποιείται και αλλάζει προς το ακόμα χειρότερο.

Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι η κυβέρνηση, στον νέο «αναπτυξιακό νόμο» που ψήφισε πρόσφατα, προβλέπει έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι και το 2031, επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά χαράτσια θα διατηρούνται σε βάθος χρόνου, πέρα και πάνω από το υπό διαμόρφωση «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο» και το τρέχον μνημόνιο...

Ταυτόχρονα, είναι εξίσου σαφές ότι - σε συνδυασμό με τη συνολική αντιλαϊκή επίθεση, την παράδοση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων στα περιβόητα «funds» (παράδοση της διαχείρισής τους άμεσα και άρση όποιας προστασίας έχει απομείνει από το 2018), την ένταση της επίθεσης ενάντια στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες κ.ο.κ., - το μονιμοποιημένο και διογκωμένο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, πέραν του φοροεισπρακτικού του χαρακτήρα, εξυπηρετεί και την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της ακίνητης περιουσίας σε όλο και λιγότερα χέρια.

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog