..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων κλιμάκιο του ΚΚΕ σε Ημαθία και Πέλλα

Τις προβληματικές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στις Βαρβάρες Ημαθίας και στα Γιαννιτσά Πέλλας, διαπίστωσε το κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που χτες (5/3) περιόδευσε στους δύο χώρους, μαζί με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Το πρώην στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» στις Βαρβάρες Ημαθίας, λειτουργεί ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας από τις 25 Μάρτη και σήμερα είναι πλήρες, καθώς φιλοξενούνται στις υποδομές του 399 πρόσφυγες (τα 180 παιδιά), με ανώτατο όριο που μπορεί να δεχθεί τους 400. Οι πρόσφυγες διαμένουν μέσα στα κτίρια που υπάρχουν στο χώρο και είναι τουλάχιστον προστατευμένοι από τη βροχή και το τσουχτερό κρύο. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να τοποθετηθούν κρεβάτια, προκειμένου να σταματήσουν να κοιμούνται στα πατώματα. Την ευθύνη λειτουργίας του κέντρου έχει ο στρατός, ενώ η φύλαξη έχει ανατεθεί στην αστυνομία.

Καθώς στο γεύμα δεν υπάρχει κρέας, για πρωινό τούς διανέμεται ένα κρουασάν και ένας χυμός και αντίστοιχα για βραδινό ένα κρύο σάντουιτς και ένας χυμός. Για την ιατρική φροντίδα υπάρχει ένας στρατιωτικός γιατρός από το πρωί έως το μεσημέρι ενώ από τη Δευτέρα άρχισαν να πηγαίνουν για λίγες ώρες και εθελοντές γιατροί

Οι συνθήκες υγιεινής έχουν ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία καθαρίζει δύο φορές τη ημέρα τις 8 χημικές τουαλέτες και τις ντουζιέρες, ενώ ο Δήμος έχει αναλάβει την αποκομιδή των σκουπιδιών και την καθαριότητα του χώρου. Τις τελευταίες μέρες γίνονται δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά με εμπλοκή εθελοντών αλλά και της κινητής βιβλιοθήκης του Δήμου.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος κάλεσε τους μετανάστες να οργανωθούν και μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές να παλέψουν ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό που γεννά την προσφυγιά και ξερίζωσε και τους ίδιους από τον τόπο τους.

Στα Γιαννιτσά, το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας λειτουργεί στα πρώην δημοτικά σφαγεία και μόλις χτες ολοκληρώθηκε η υδροδότησή του. Ο στρατιωτικός διοικητής του κέντρου αρνήθηκε να ενημερώσει την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για τη λειτουργία του Κέντρου, και παρέπεμψε γι' αυτά στον ταξίαρχο από το Συντονιστικό του ΓΕΕΘΑ. Την ίδια ώρα, μέσα στο χώρο βρίσκονταν μέλη ΜΚΟ που, όπως φαίνεται, έχουν καθημερινή παρουσία.
(ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog