..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Αφιερωμένο στους φασίστες της Βέροιας: Χαλέπι, η Βέροια της Συρίας πριν και μετά τον πόλεμο


του Δημήτρη Τσιμούρα
 faretra

Η Βέροια ήταν ελληνιστική πόλη της βορείου Συρίας (σημερινό Χαλέπι ή al Haleb στα Αραβικά). Πριν ονομαστεί έτσι λεγόταν Χαλυβών. Η αρχαία πόλη της Χαλυβώνας άνθησε στην ιστορία ήδη από το 5000 π.Χ., πράγμα που διαπιστώθηκε από τις ανασκαφές.

Η αρχαία πόλη της Χαλυβώνας άνθησε στην ιστορία ήδη από το 5000 π.Χ., πράγμα που διαπιστώθηκε από τις ανασκαφές στην Tallet Alsauda. Στην συνέχεια γνώρισε την διαδοχική κυριαρχία της δυναστείας Yamkad, του βασιλείου των Αμοριτών, της Ασσυριακής, της Περσικής και τέλος της Ελληνικής αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα 333 π.Χ.

Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περιήλθε στην κυριαρχία του στρατηγού του Αντιγόνου Α΄ και το 301 π.Χ. στον Σέλευκο Α΄ Νικάτορα. Ο τελευταίος για να εδραιώσει την μακεδονική κυριαρχία στην Συρία, μετέφερε αποίκους από την Μακεδονική Βέροια και στο εξής η Χαλυβών θα περνούσε στην ιστορία με το όνομα Βέροια. (wikipedia)


Σήμερα το άλλοτε πανέμορφο Χαλέπι, η Βέροια της Συρίας, είναι μια κατεστραμμένη πόλη.

Μνημεία από την ελληνιστική και την ρωμαϊκή εποχή, απομεινάρια από τους ακρίτες του Βυζαντίου, κάστρα ιπποτών της σταυροφορίας, ιστορικά τζαμιά και πανέμορφες κλειστές αγορές γεμάτες τέχνη και χρώματα.
Πολλά από αυτά έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές.

Οι περισσότερες εστιάζονται στο Χαλέπι, τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Συρίας. Και την πιο πολυπολιτισμική. Δεν καταστράφηκε μόνο η αγορά της και το περίφημο ξενοδοχείο Κάρλτον, που αντίκριζε τη σιταντέλα. Εκτεταμένες ζημιές υπέστη και το αρχαίο τζαμί των Ουμαγιάδων. Το στολίδι της πόλης.

Το μεγάλο τζαμί ή τζαμί των Ουμαγιάδων στο Χαλέπι έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 8ου αιώνα στον τόπο όπου ο θρύλος θέλει να έχουν ταφεί τα λείψανα του Ζαχαρία, του πατέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή. Το 2013, το τζαμί έγινε πεδίο μάχης. Εκτός από εκτεταμένες καταστροφές στο εσωτερικό του, ο μεγάλος μιναρές, που φαινόταν από όλο το Χαλέπι, γκρεμίστηκε. Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε το πριν …και το μετά
Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται ο μεγάλος μιναρές του τζαμιού των Ουμαγιάδων στο Χαλέπι. Στη δεύτερη τα χαλάσματα

Το Χαλέπι, μέχρι πρόσφατα η πιο πολυπολιτισμική πόλη της Συρίας είχε μία εντυπωσιακή κλειστή αγορά.



Έτσι ήταν κάποτε το ξακουστό ξενοδοχείο Κάρλτον, το πιο ιστορικό και πολυτελές ξενοδοχείο στο Χαλέπι. Στη δεύτερη εικόνα μπορείτε να το δείτε μετά τους βομβαρδισμούς. Πλέον έχουν απομακρυνθεί και τα χαλάσματα. Στη θέση του ξενοδοχείου υπάρχει μόνο ένας κρατήρας.

Από τις μάχες δεν έμεινε αλώβητη ούτε η εκκλησία του Αγίου Ηλία στην Κουσαίρ της Χομς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog