..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ο «κύβος ερρίφθη» Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων στην Βέροια και Αλεξάνδρεια. Η θέση μας!!!


Ο «κύβος ερρίφθη». Όπως όλα δείχνουν και στην Ημαθία (σε Βέροια και Αλεξάνδρεια) θα έχουμε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων (ΦΩΤΟ από εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Φιλίππου Β’ στην Αλεξάνδρεια όπου θα έχουμε και τη δημιουργία του) .

Στον χώρο αυτόν θα στηθούν στρατιωτικές σκηνές και.....θα φιλοξενηθούν από 200 έως 300 πρόσφυγες, όπως ενημέρωσε σήμερα το πρωί τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνη, ο υπουργός αναπληρωτής Άμυνας Δ. Βίτσας.
Ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης που ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων που συναποτελούν το τοπικό συντονιστικό όργανο που σήμερα συγκροτήθηκε τόνισε ότι ο δήμος θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και να ετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα πιθανόν εμφανιστούν σε τεχνικό επίπεδο. 

Ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης ενημέρωσε την ίδια ώρα και την δημοτική του ομάδα που συγκάλεσε εκτάκτως και όπως είπε θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να ενημερωθεί.  Βέβαια, είπε ότι θα έχει και νέα τηλεφωνική επαφή με τον κ. Βίτσα στις 6:30μμ και κατά συνέπεια η συνεδρίαση θα γίνει μάλλον αύριο Πέμπτη.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. 

Οι δήμοι της περιοχής μας δεν θα πρέπει να είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο γεγονός. Φυσικά την πρώτη ευθύνη για την λειτουργία τους (σίτιση, υγιεινή, κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης κ.α) θα πρέπει να την έχει η κυβέρνηση, ενώ οι δήμοι να βοηθήσουνε με βάση τις δυνατότητες τους (ήδη στην Αλεξάνδρεια δημιουργήθηκε με ευθύνη του δήμου συντονιστικό φορέων)
Από την πλευρά μας καλούμε τους φορείς της περιοχής, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, την νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων του νομού, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σ’ αυτούς τους ανθρώπους και να μην αποπροσανατολιστούν από ρατσιστικές και εθνικιστικές φωνές, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους αθωώνοντας τον πραγματικό ένοχο, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τον ιμπεριαλισμό που προκαλεί πολέμους και προσφυγιά!

Ταυτόχρονα οι δήμοι της περιοχής θα πρέπει να διεκδικήσουν:

 •    Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.
•    Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
•    Όχι στα hot spots, γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
•    Να δημιουργηθούν κατάλληλοι, ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
•    Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία τους στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
•    Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
•    Έξω η Frontex, το ΝΑΤΟ και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.











Φωτο Χρήστος Μπέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog