..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Μειώσεις κατά 1,7 δισ. ευρώ στις ....συντάξεις!!!!!


Τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ θα είναι το... «κοστούμι» για τους συνταξιούχους που κόβει η κυβέρνηση σύμφωνα με το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016. Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και άρα του εισοδήματος των συνταξιούχων στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016, προέρχεται από τις αυξήσεις στις κρατήσεις του κλάδου Υγείας, από τα μέτρα για τις κατώτερες συντάξεις και τις λεγόμενες «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις, αλλά και τις ανατροπές που ετοιμάζονται να ψηφιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου, διαμορφώνοντας το νέο «μοντέλο» ασφαλιστικού, όπως λέει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι μειώσεις των συντάξεων, εξαιτίας της αύξησης των εισφορών, θα αφαιρέσουν από τους συνταξιούχους 879,3 εκατ. ευρώ (399,7 εκατ. ευρώ φέτος και 479,6 εκατ. ευρώ για το 2016). Από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την απόδοση μετά το 67ο έτος των κατώτερων ορίων συντάξεων, καθώς και το «νέο ασφαλιστικό», η «εξοικονόμηση» για το κράτος, δηλαδή η επιβάρυνση των συνταξιούχων και κυρίως των νέων, εκτιμάται στα 536,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επιβαρύνσεις στις συντάξεις του δημοσίου ανέρχονται στα 284,9 εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, τα ποσά αυτά μάλλον υποτιμώνται, καθώς στο προσχέδιο αναγνωρίζεται η υποχρέωση για συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,25% του ΑΕΠ φέτος και κατά 1% το 2016, που οδηγούν σε μειώσεις που θα υπερβαίνουν τα 2,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση υπολογίζει οτι η δαπάνη θα είναι μικρότερη επειδή εκτιμά οτι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη,δηλαδή 1,6% το 2015, αλλά οι θεσμοί υπολογίζουν οτι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι αρκετά μεγαλύτερη, στο 2,3%.

Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα φέτος των ασφαλιστικών Ταμείων, παρά τις μεγάλες μειώσεις, θα είναι διπλάσιο του προϋπολογισμού και από 750 εκατ. ευρώ θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα για το 2016 σύμφωνα με το προσχέδιο θα ανέλθει στο 1,675 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog