..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Όχι, όχι, δεν αισθάνομαι… “πατριώτης”!!!!!


Δια χειρός Αλιθέρση

Με τη θέσπιση των χαρατσιών από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έγινε ένας ολόκληρος αγώνας από ένα μεγάλο μέρος πολιτών, για να μην πληρωθούν. Τη στιγμή μάλιστα που οι τότε κυβερνώντες, με πάθος, φρόντιζαν να τα μαζέψουν, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και να τα καταθέσουν πεσκέσι στους τοκογλύφους δανειστές, εκτιμώντας πως έτσι θα αποκτήσουν την εύνοιά τους!

Επιτροπές, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες προσφυγές στη… δικαιοσύνη! Θεωρήθηκαν τότε ως μεγάλη νίκη αποφάσεις δικαστηρίων για τη μη πληρωμή τους, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 
Πολλοί πίστεψαν ότι θα παραγραφούν κιόλας!

Τώρα, οι κυβερνώντες -κάποιοι απ’ αυτούς πρωτοστατούσαν τότε κατά της πληρωμής των αντισυνταγματικών χαρατσιών, όπως έλεγαν- μας στέλνουν τους παλαιούς λογαριασμούς μέσω της εφορίας και μας καλούν να τους πληρώσουμε, με δέλεαρ ότι μας… χαρίζουν τα πρόστιμα και τους τόκους! 
Μάλιστα, μας είπαν ότι είναι και… “πατριωτικό” καθήκον η πληρωμή τους. 
Θα δείξουμε εξ άλλου και καλή διαγωγή στους… “εταίρους”!

Δυστυχώς, όσο κι αν προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι πρέπει να εκτελέσω το… “πατριωτικόν” μου καθήκον και να πάω να πληρώσω, για το… καλό της πατρίδας τον λογαριασμό, δεν μπορώ να τα καταφέρω. Δηλώνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν αισθάνομαι “πατριώτης”!

Αισθάνομαι αγανακτισμένος, αισθάνομαι ότι μπαίνουν στο σπίτι μου και με ληστεύουν, ότι βάζουν το χέρι τους στην τσέπη μου, το μαχαίρι στο λαιμό, και μου τ’ αρπάζουν οι ληστές! Αισθάνομαι ότι δέχομαι έναν ανελέητο εκβιασμό, ώστε μάλιστα από… μόνος μου να οδηγηθώ στα σκαλιά της εφορίας και να τους τα ακουμπήσω. Αισθάνομαι ότι έχω απέναντι μου ένα κράτος ληστή.

Όμως, ας μας πούνε οι… “αριστεροί” κυβερνώντες πώς ο άνεργος, ο οικογενειάρχης που δεν μπορεί όχι μόνο να ζεστάνει αλλά ούτε και να ταΐσει την οικογένεια του, αυτός που η… “κρίση” τον εξαθλίωσε, σε αντίθεση με άλλους που τους έκανε πάμπλουτους, που αδυνατεί εκ των πραγμάτων να ανέβει τα σκαλιά της εφορίας, πώς αυτός θα εκτελέσει το… πατριωτικόν του καθήκον;

Προφανώς, τα εκατομμύρια των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν αυτούς τους λογαριασμούς όχι μόνο ανήκουν στην κατηγορία των… “απάτριδων” αλλά θα θεωρηθούν και υπεύθυνοι, αν τα δημοσιοοικονομικά της χώρας δεν πάνε κατ’ ευχήν των “εταίρων” μας δηλαδή… των “θεσμών”!

Εκτός κι αν αυτό είναι προσωρινό και αύριο ως πατριωτικόν καθήκον βαπτιστεί πλέον η… εθελούσια κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων, με αντάλλαγμα τον τίτλο του πατριώτη, μια ακόμη ευκαιρία που θα δίνεται λίγο πριν τη δήμευση τους, που εννοείται θα συνοδεύεται με τη ρετσινιά του…” απάτριδος”, για όλους εκείνους που αδιαφορούν για τη… “σωτηρία” της πατρίδας!
Και βέβαια, “πατριώτης” είναι εκείνος που όχι μόνο απαλλάσσει από κάθε υποχρέωση όλους εκείνους που ωφελήθηκαν με αφορμή την “κρίση” και γιγάντωσαν τις περιουσίες τους, αλλά εναποθέτει και σ’ αυτούς τη… “σωτηρία” της πατρίδας!

Γι αυτούς “πατριώτης” είναι εκείνος που εκχωρεί στους ξένους το δικαίωμα να αποφασίζουν γι αυτόν, είναι εκείνος που αναγνωρίζει ότι το χρέος από τον τοκογλυφικό δανεισμό πρέπει να το πληρώσουν εκείνοι που πληρώνουν πάντα, εκείνοι που δεν ευθύνονται γι αυτό, εκείνοι που το έχουν πληρώσει πολλές φορές μέχρι τώρα!
Ο τίτλος του… “πατριώτη” απ’ αυτούς που διαφεντεύουν τον τόπο δίνεται σ’ εκείνους που δέχονται αγόγγυστα την εξαθλίωσή τους, που δέχονται η πατρίδα τους να τεμαχίζεται και να ξεπουλιέται, που συμβιβάζονται με την ιδέα ότι τα… “άτυχα” παιδιά τους θα ζήσουν σε συνθήκες Μεσαίωνα, ενώ αυτά των λίγων θα ζήσουν σαν κροίσοι σ’ άλλο κόσμο, γιατί ανήκουν στην κατηγορία των τυχερών!

“Πατριώτης” γι αυτούς είναι εκείνος που παραδίνει, πάλι για τη… “σωτηρία” της πατρίδας, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και αυτών των ταμείων των δήμων, ώστε να συγκεντρωθούν στο “τμήμα μεταγωγών” – την ΕΚΤ του ακλόνητου αφέντη Στουρνάρα – ζεστά και έτοιμα, για να φορτωθούν, χωρίς επιστροφή, στα τραίνα για τη Γερμανία! Τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζει πολύ καλά ότι από μόνη της η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βάλει στη θέση τους, δεν μπορεί να τα επιστρέψει στους φυσικούς τους δικαιούχους, γιατί αυτό θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια! Εκτός βέβαια, αν η κυβέρνηση κάνει προς αυτούς, τους… “εταίρους τροϊκανούς θεσμούς”, τουλάχιστον ισοδύναμες παραχωρήσεις! (Είναι γνωστό ότι με την περιβόητη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η κυβέρνηση απεμπόλησε κάθε δικαίωμά της να αποφασίζει μονομερώς!)

Όχι, όχι, δεν είμαι… “πατριώτης”! “Πατριώτες” είστε εσείς που παίρνετε αυτές τις αποφάσεις! 
Πατριώτες είστε όλοι εσείς που εκβιάζετε ένα ολόκληρο λαό και του ζητάτε μόνος του να βάλει τη θηλιά στο λαιμό του!

Μόνο δέστε ποιανών τα εύγε και τα μπράβο έχετε!

* Τα σκίτσα είναι του χαράκτη και σκιτσογράφου Νίκου Τερζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog