..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Στο ινστιτούτο του Σόρος για τη στήριξη των μονοπωλίων μίλησε ο Γ. Βαρουφάκης: Η δημόσια περιουσία (public essets) δεν πρέπει να μείνει στο δημόσιο τομέα!!!!!!!

                              Ο διεθνής τοκογλύφος Τ. Σόρος

Για ιδιωτικοποιήσεις, ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μίλησε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Βαρουφάκης στο ινστιτούτο του Τζορτζ Σόρος, «Ιnstitute for New Economic Thinking», και στο ετήσιο συνέδριό του που γίνεται στο Παρίσι υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, με τίτλο «Ελευθερία, Ισότητα, Αβεβαιότητα» (Liberté, Égalité, Fragilité), παραφράζοντας το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης.

Ο Γ.Βαρουφάκης στο ίδιο τραπέζι με τον Αμερικανό οικονομολόγο Τζόσεφ Στίγκλιτζ μίλησε εμμέσως πλην σαφώς για την ελευθερία των μονοπωλίων να κερδίζουν όλο και περισσότερα σε βάρος των λαών, για αυτόν το σκοπό άλλωστε ο μεγαλοεπενδυτής Σόρος χρηματοδοτεί τη λειτουργία του ινστιτούτου. 

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα και θέλει να προωθήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είπε ότι είναι αναγκαίο ένα «μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην αγορά εργασίας». Για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε ότι «αναγνωρίζουμε ότι η δημόσια περιουσία (public essets) δεν πρέπει να μείνει στο δημόσιο τομέα» και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα τη διοίκηση, ακόμα και την πλειοψηφία των μετοχών, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν μια μίνιμουμ επένδυση, θα δίνουν κάποια έσοδα στο κράτος που θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία». Σε μια αποστροφή του για τους φόρους ανέφερε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι «δεν μπορούμε να τους συλλέξουμε». 

Έκανε σαφές πως στόχος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, κάνοντας λόγο για «χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα» μέσω ενός «επενδυτικού πακέτου» και η «αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, όχι με κούρεμα αλλά με έξυπνες λύσεις».

Αυτήν τη φιλοσοφία προτείνει συνολικά για την Ευρωζώνη ο Γ. Βαρουφάκης προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρέπει να προωθήσει επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα για όλες τις χώρες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χρηματοδοτήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω της δευτερογενούς αγοράς, αγοράζοντας επί της ουσίας τα χρέη τους. Με αυτόν τον τρόπο υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει το τετραπλό πρόβλημα του δημόσιου χρέους, των τραπεζών, των επενδύσεων και της φτώχειας.

Για την Ευρωζώνη ανέφερε ακόμα, πως «ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε φώναζε ότι μια τέτοια κρίση θα συνέβαινε», καθώς στην ΕΕ έγινε πρώτα η οικονομική ένωση με στόχο και την πολιτική, με αποτέλεσμα να πει το κάρο μπροστά από το άλογο. Εκτίμησε ότι οι πολιτικές που ασκούνται ειδικά στην κρίση «μας απομακρύνουν από την πολιτική ένωση».  

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog