..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Παναγιώτης Κουρουπλής: Δεν θα καταργήσουμε την..... ΕΣΑΝ ΑΕ!!!!!!


Το «δημόσιο αγαθό της Υγείας»

«Σε μια εποχή που επιχειρείται η εξιδανίκευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, επιλογή πρωτίστης σημασίας για τη σημερινή κυβέρνηση είναι η υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της Υγείας και η ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση κάθε πολίτη στον ευαίσθητο αυτό χώρο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας (7 Απρίλη).

Ιδού, λοιπόν, πώς υπερασπίζεται η κυβέρνηση το «δημόσιο αγαθό της Υγείας»: Με το νόμο 4286/2014 θεσμοθετήθηκε η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ), η οποία θα κοστολογεί ιατρικές πράξεις και άλλες παροχές και θα κατανέμει τα διατιθέμενα κονδύλια μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας. Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν την κατάργησή της. 

Ομως, όταν ρωτήθηκε πότε η κυβέρνηση θα καταργήσει την ΕΣΑΝ ΑΕ ο Π. Κουρουμπλής απάντησε: «Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα την καταργήσουμε» («Εφημερίδα των Συντακτών» 21.2.2015). 
Ακόμα πιο σκληρός ...μαχητής του ιδιωτικού τομέα Υγείας ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στις εξαγγελίες του στις 2.4.2015: «Δίνουμε, είπε, έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας Βιομηχανίας Φαρμάκων, μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής». Από τις υποσχέσεις και τις δηλώσεις λείπει η λέξη δωρεάν για το «δημόσιο αγαθό της Υγείας».
 Οχι τυχαία βέβαια, αφού η αγορά των υπηρεσιών Υγείας και του φαρμάκου θεωρείται δεδομένη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog