..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ροβέρτος Σπυρόπουλος: Τέρμα οι παροχές....Υγείας!!!


Οι δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου, με τις οποίες έθεσε ζήτημα διασύνδεσης των παροχών υπηρεσιών Υγείας από τα Ταμεία με τον αριθμό ημερών ασφάλισης του κάθε ασφαλισμένου, δεν αποτελούν ούτε «προσωπικές απόψεις», ούτε διαστρεβλώθηκαν, όπως υποστήριξε εκ των υστέρων. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά θα αποτελεί ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της επίθεσης στις παροχές Υγείας προς τους ασφαλισμένους. Διότι τέτοιες «ιδέες» και άλλες που κυοφορούνται στα επιτελεία όσων ομνύουν στην "Υγεία - Εμπόρευμα" είναι η φυσική εξέλιξη μιας διαδικασίας που ήδη εφαρμόζεται χρόνια τώρα.

Από τη στιγμή που οι παροχές Υγείας αντιμετωπίζονται ως «κόστος», από τη στιγμή που ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ, που δε θεωρείται - από τους ιδρυτές του - Ασφαλιστικό Ταμείο κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του, είναι φορέας που «αγοράζει» υπηρεσίες Υγείας από τον ιδιωτικό και το «δημόσιο» τομέα, είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι σταθερά οδηγούμαστε σε τέτοιες αρνητικές εξελίξεις. Ο ασφαλισμένος δεν ασφαλίζεται καθολικά στο Ταμείο του, αλλά «αγοράζει» υπηρεσίες, όπως ακριβώς κάνει και ο πελάτης της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας, ο οποίος αγοράζει ανάλογα με το ποσό που διαθέτει και το συγκεκριμένο πακέτο καλύψεων. Τέτοιου είδους «ασφάλιση Υγείας» θέλουν, εκεί οδηγούν τα πράγματα οι κυβερνώντες και τρίβουν τα χέρια τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία και το Φάρμακο.


Αλλωστε, και ο «νέος» ΕΟΠΥΥ που ίδρυσαν λειτουργεί προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Τα πρώτα δείγματα αυτής της λειτουργίας ήδη τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι: Περικοπές στις παροχές Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, αύξηση στην ατομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, φάρμακα που είναι αναγκαία τίθενται εκτός λίστας και επιβαρύνουν εξολοκλήρου τον ασφαλισμένο, 5ευρω στα δημόσια νοσοκομεία, απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, περιορισμός και κλείσιμο μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας... Ο κατάλογος μπορεί να συμπληρωθεί χωρίς τέλος, όπως δεν έχει τέλος και η αφάνταστη ταλαιπωρία και ανασφάλεια των - κατά τ' άλλα - ασφαλισμένων. Να γιατί οι δηλώσεις Σπυρόπουλου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποκορύφωμα μιας σχεδιασμένης στρατηγικής ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα. Οπως ακριβώς συμβαίνει στην Παιδεία, στις συντάξεις, στην Πρόνοια.

Από αυτήν την άποψη, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουν. Πρόκειται για μία ακόμη τροχιοδρομική βολή, πριν τον προγραμματισμένο κανονιοβολισμό που θα ακολουθήσει. Οι παροχές Υγείας βρίσκονται μπροστά σε κίνδυνο δραστικής συρρίκνωσης μέχρι την ολοκληρωτική τους εξάλειψη. Αυτό μαρτυρά και η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΟΠΥΥ, τον οποίο σκόπιμα υπονόμευσαν από τη στιγμή της δημιουργίας του ακόμα, καθιστώντας τον από χέρι ελλειμματικό, ανοίγοντας έτσι και το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλίσεις και στον τομέα της Υγείας.


Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, όλοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, πρέπει να σηκωθούν και να απαιτήσουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, δωρεάν και δημόσια, γι' αυτούς και τις οικογένειές τους. Κανένας χωρίς πρόληψη, χωρίς γιατρό, χωρίς φάρμακο και νοσοκομείο όταν προκύψει η ανάγκη. Δημόσια, Δωρεάν Υγεία για όλους. Με αυτές τις διεκδικήσεις να κατέβουμε στην απεργία στις 27 Νοέμβρη και με τη δύναμη της μαζικής συμμετοχής να ορθώσουμε τείχος στα νέα εγκληματικά σχέδια. Να μην επιτρέψουμε την εξολόθρευση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog