..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

ΒΟΥΛΗ: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» - Οι ομιλίες της Αλ. Παπαρήγα και βουλευτών του ΚΚΕ (Video)


Με τις ψήφους της συγκυβέρνησης ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ «παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης.

Το νομοσχέδιο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά αποτέλεσμα όλης της πορείας απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ακολουθεί η ΕΕ, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναδεικνύοντας τις ευθύνες όλων των κομμάτων που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όπως είπε, στόχος είναι να δημιουργηθούν νέα πεδία εξασφαλισμένης κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους στον τομέα της ενέργειας, ενώ προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια και θα επιβαρυνθούν οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Ο Θανάσης Παφίλης ξεκαθάρισε ότι για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες θα πρέπει να κοινωνικοποιηθούν η ενέργεια και γενικά τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος.

Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων για δημοψήφισμα, επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για ακύρωση του συνολικού πλαισίου της απελευθέρωσης και του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ». Υπογράμμισε ότι παρά τις σοβαρές διαφορές που υπάρχουν, η προσέγγιση που κάνει η κυβέρνηση δεν έχει καμία βάση, και υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών για να συζητηθεί στην ολομέλεια. Πρόσθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να κρίνει ποιοι είναι εκείνοι που πραγματικά παλεύουν για να είναι η ενέργεια κοινωνικό αγαθό, και ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι κρύβονται ή αποσπούν το θέμα της ΔΕΗ από την πολιτική της ΕΕ.Κριτική από τη σκοπιά των μονοπωλίων  

Κομμένη και ραμμένη στο κυβερνητικό κοστούμι που θέλει να φορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η κριτική που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τη νέα φάση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Στην ομιλία που έκανε στη Βουλή, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα, και επομένως για κάθε κρίσιμη απόφαση η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώκει τη συναίνεσή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να ξεπουλήσει τον ενεργειακό τομέα σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, και ότι παρέλαβε κράτος και θα παραδώσει αποικία. Ωστόσο, άφησε στο απυρόβλητο την πολιτική της ΕΕ και υπεραμύνθηκε της σημερινής ΔΕΗ, η οποία όμως είναι ήδη ιδιωτικοποιημένη. Μάλιστα μιλώντας για λογαριασμό διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου, υποστήριξε ότι η Ελλάδα χάνει το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δηλαδή για τη στήριξη της εγχώριας πλουτοκρατίας, ρόλο που ακολουθεί διαχρονικά η ΔΕΗ και οι άλλες πρώην ΔΕΚΟ.

Επίσης παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί η Βουλή για να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το νομοσχέδιο.

Τοποθέτηση του Νίκου Καραθανασόπουλου

Τα 50 εκατομμύρια φτάνουν οι άνθρωποι στην ΕΕ που ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ  του ΚΚΕ και βουλευτής, σχολιάζοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η απελευθέρωση της ενέργειας ωφέλησε τους καταναλωτές.

Τόνισε πως το «όχι» του ΚΚΕ είναι από τη σκοπιά της υπεράσπισης των λαϊκών αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο, και σημείωσε πως το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» είναι κρίκος στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπογράμμισε πως όσοι αποδέχονται την πολιτική της απελευθέρωσης της ΕΕ δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες, σημειώνοντας ότι τα «όχι» που δεν αμφισβητούν τα πλαίσια της απελευθέρωσης, καλλιεργούν αυταπάτες πως μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ την πρώτη μέρα

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κοκορομαχούν για πλευρές του νομοσχεδίου, για να μείνει ανέπαφη η στρατηγική της απελευθέρωσης, που ευθύνεται για το τωρινό και τα προηγούμενα στάδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Σε αντίθεση με αυτό το αποπροσανατολιστικό σκηνικό, οι βουλευτές του ΚΚΕ στις παρεμβάσεις που έκαναν και στη χθεσινή συζήτηση, ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και τη διέξοδο προς όφελος του λαού. 

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί στη συζήτηση και το θέτει το ΚΚΕ, είναι αν ο σημερινός ενεργειακός σχεδιασμός έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, τη λαϊκή ευημερία ή όχι, σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στη Βουλη.

Σημείωσε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το δέντρο που σχετίζεται με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», αλλά το δάσος της απελευθέρωσης της ενέργειας, ως βασικό άξονα της ΕΕ. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)

Ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, σημείωσε ότι ωφελημένοι από το νομοσχέδιο θα βγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα έχουν εξασφαλισμένη κερδοφορία, και θα ζημιωθεί ο λαός που θα πληρώσει πιο ακριβά την τιμή της κιλοβατώρας, και οι εργαζόμενοι, γιατί το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει δημιουργηθεί, θα αξιοποιηθεί για να γίνουν απολύσεις, για να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις.

Υπογράμμισε ότι καλλιεργούνται ψεύτικες ελπίδες προς το λαό, όταν η κυβέρνηση λέει ότι η απελευθέρωση θα φέρει ανάπτυξη, ενώ στηλίτευσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στρατηγικά συμφωνεί με τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ, με τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ, που αντιμετωπίστηκε με πολιτική επιστράτευση, είναι δίκαιος ενώ κατήγγειλε την επιστράτευση των απεργών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση καταργεί με την επιστράτευση τις ελάχιστες συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ) 

                                                                                   
Πηγή: 902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog