..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Αλέκος Χατζηκώστας: Τι θα ψηφίσεις αγρότη;;;;;

Τι θα ψηφίσεις αγρότη;

Από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής:
"Μετά από πρόσκληση των διοικήσεων των Αγροτικών Συλλόγων  Ημαθίας προς όλους τους βουλευτές του Νομού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση το Σάββατο στο ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ»  με θέματα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες το τελευταίο διάστημα και θα τους απασχολήσουν πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Με ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ - ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ & ΘΥΜΟ διαπιστώσαμε πως κανένα από τα μεγάλα θέματα που έχει θέσει ο αγροτικός κόσμος  από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων δεν έχει προωθηθεί και δεν έχει επιλυθεί ουσιαστικά  . Παρόντες ήταν από την πλευρά των βουλευτών της Ν.Δ.η κ. Μπατσαρά Γεωργία, και ο κ. Βεσυρόπουλος Απόστολος  καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιοβανόπουλος Κων/νος. Απών ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Τσαβδαρίδης Λάζαρος.    Οι αγροτικοί Σύλλογοι  έθεσαν  στους δύο από τους τρείς κυβερνητικούς βουλευτές τα ζητήματα της :
  
1 α) Μεγάλης καθυστέρησης των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ γενικότερα , -αλλά και ειδικότερα,  αν σκεφθεί κανείς ότι οι περιοχές της Βέροιας και της Μελίκης δεν έχουν ακόμη πληρωθεί -   έναν σχεδόν χρόνο μετά την θεομηνία που έπληξε την Ημαθία.
β) τις αδικίες που παρουσιάστηκαν αναφορικά με εκτιμήσεις  όπου σε πολλές περιοχές έχουμε ομαδικές αντιδράσεις και αγανάκτηση για τα πορίσματα ,
γ) το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με την καθυστέρηση υπογραφής της σύμβασης της αντιχαλαζικής κάλυψης για την νέα καλιεργητική περίοδο σημειώνοντας ότι κατά το κρίσιμο διάστημα που διανύουμε και ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε τα ασφάλιστρά μας προς τον ΕΛΓΑ μέσω της δήλωσης του ΟΣΔΕ δεν έχουμε αεροπορική αντιχαλαζική κάλυψη και προστασία .
 2. Τέθηκε επίσης το φλέγον ζήτημα  των εργατών γής , των μετακλήσεων, για τις οποίες εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε ζητήσει να μειωθεί το κόστος και να αλλάξει νομοθετικά  το πλαίσιο, να δοθεί το δικαίωμα νέων μετακλήσεων ή να διακαιολογηθούν με άλλον τρόπο οι εργαζόμενοι  και να καλυφθεί η εργατική  δαπάνη φορολογικά .
Δυστυχώς  και προς μεγάλη μας απογοήτευση, οι απαντήσεις που πήραμε ήταν πως παρότι έχει αλλάξει ο μεταναστευτικός κώδικας, τίποτε δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση που ζήτησαν οι αγρότες.  Ως εκ τούτου και οι δαπάνες προς μη μετακλητούς δεν θα δικαιολογούνται φορολογικά.
3.Τέθηκε επίσης το φορολογικό ζήτημα των αγροτών τονίζοντας ιδιαίτερα  το άδικο του νόμου και για μια ακόμα φορά την δυσκολία των αγροτών να το εφαρμόσουν την  ανεπάρκεια  του συστήματος να ανταποκριθεί, να ενημερώσει και να καλύψει τις αδυναμίες εφαρμογής ενός πρόχειρου και  καθαρά εισπρακτικού νόμου και μόνο. Επ αυτού πέρα από τις παρατάσεις ουδέν.
 4.Τέθηκε επίσης ως κεντρικό και ουσιαστικό ζήτημα για την περιοχή μας και για τις παραγωγές της το θέμα που προκύπτει από την αστάθεια στον χώρο της Ουκρανίας και της Ρωσίας μιας και θεωρούνται οι κύριες αγορές μας . Εν όψει λοιπόν της συγκομιδής η οποία ξεκινά σε λίγο διάστημα από σήμερα ζητήσαμε να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα  (εναλλακτικές λύσεις, πολιτικές πρωτοβουλίες)  ώστε να ΜΗΝ υπάρξει πρόβλημα στις εξαγωγές των προϊόντων μας" .

Κατά τη γνώμη μας με βάση τη δεδομένη πολιτική οι αγρότες και του νομού μας θα πρέπει να κρατούν «μικρό καλάθι». Πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να περιμένουν «σωτηρία» από τους κυβερνητικούς βουλευτές που με την ψήφο τους είναι συνυπεύθυνοι για τα όσα τραβούν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Στις εκλογές έχουν τη ευκαιρία να «μαυρίσουν» όσους τους έχουν κάνουν «μαύρη τη ζωή», κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Ευρωπαϊκοί Ενωση και τα τοπικά ψηφοδέλτια που στηρίζουν. Να μην γίνουν δηλαδή «ιδανικοί αυτόχειρες». Και φυσικά να συνεχίσουν τους αγώνες τους με σωστό προσανατολισμό, ενότητα και αποφασιστικότητα! Αλλιώς η δικαιολογημένη αγανάκτηση και θυμός τους θα διοχετευτεί σε ανώδυνα κανάλια και δεν θα πιάσει τόπο!!!!
Ο Αλέκος Χατζηκώστας είναι
Συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας 
η Αλλη Αποψη της Βέροιας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog