..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Αποκλειστική συνέντευξη με το υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο


Λίγες ώρες πριν την κάλπη, παρουσιάζουμε αποκλειστική συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου (Δημοσιεύτηκε στην έντυπη "ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ")

Μήπως η αποδυνάμωση των κομμάτων της συγκυβέρνησης και στις ευρεωκλογές θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες;
Ο λαός μας, από χρόνια βρίσκεται σε διαρκή περιπέτεια. Του ετοιμάζουν  χειρότερες, πιο μόνιμες. Και όλα αυτά με σταθερές κυβερνήσεις, αυτοδύναμες ή συνεργασίας. Ποιος περίμενε λίγα χρόνια πριν ότι θα συγκυβερνούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;
Αν πρόκειται να μπουν σε κίνδυνο τα ιερά και τα όσια του συστήματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μην αμφιβάλλετε ότι θα δούμε  νέες κυβερνητικές συνεργασίες κομμάτων που σήμερα εμφανίζονται να τρώγονται μεταξύ τους. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας το δήλωσε καθαρά : αν αναδειχθούν άλλα ηγετικά πρόσωπα στη ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ μπορεί να προχωρήσουν σε συνεργασίες, το ίδιο αντιλαϊκές, πιο δυνατές ενάντια στο λαό.
Ο λαός χρειάζεται να δυναμώσει απέναντι σε τέτοιες κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου. Να τις σταματήσει, να τις εμποδίσει να τον τσακίσουν κι’ άλλο. Να ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή τους και της μήτρας που τις γεννά : το σύστημα όπου παράγουν οι πολλοί φτωχοί για να πλουτίζουν οι λίγοι πλούσιοι. Και δυνατός, οργανωμένος, αποτελεσματικός  λαός σημαίνει δυνατό ΚΚΕ, σε αγώνες, σωματεία, γειτονιές. ΚΑΙ στις εκλογές.

Είστε τελικά "ευρωσκεπτικιστές" και "οπαδοί της επιστροφής στη δραχμή;"
Ο ευρωσκεπτικισμός δεν εκφράζει την αντίθεση στα συμφέροντα των μονοπωλίων και στην ουσία της πολιτικής της ΕΕ που τα εξυπηρετεί αλλά συντάσσεται με κάποιες μερίδες του κεφαλαίου που εκτιμούν ότι έξω από την ΕΕ ή το Ευρώ ή μέσα στην ΕΕ αλλά με άλλους συσχετισμούς μεταξύ των καπιταλιστών θα ευνοηθούν περισσότερο τα κέρδη τους. Το ζήτημα είναι ότι είτε με ευρώ είτε με δραχμή, είτε μέσα είτε έξω από την ΕΕ, όσο  τη βάση της πολιτικής εξουσίας, την οικονομία την ελέγχουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ο λαός θα παραμένει κολλημένος στον τοίχο.  Λύση για το λαό δεν είναι να διαλέξει ιμπεριαλιστή, να στρατεύεται κάτω από ξένες σημαίες, αλλά να χειραφετηθεί από τα συμφέροντα της τάξης που τον εκμεταλλεύεται. Να χαράξει δική του πορεία, με μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ των ιμπεριαλιστών, παίρνοντας τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του και οικοδομώντας τη δική του, σοσιαλιστική εξουσία.

Εάν δεν είχαμε τα κονδύλια της Ε.Ε η κατάσταση δεν θα ήταν πολλή χειρότερη;
Τα κονδύλια της ΕΕ είναι λεφτά των λαών της ΕΕ που  τους τα κλέβουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους με την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, με τους φόρους, την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων. Κάποια απ’ αυτά τα κλεμμένα γυρίζουν στη χώρα. Όχι όμως στο λαό αλλά ως «επιλέξιμες δαπάνες» που δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις αλλά οι επιδοτήσεις στις τράπεζες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές. Αυτές είναι οι «δανειακές συμβάσεις» και τα ΕΣΠΑ που εξοφλούνται από το λαό με μνημόνια διαρκείας. Όποιος δέχεται αυτές τις συμβάσεις (όπως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΤΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα) δεν θα σκίσει αλλά θα μονιμοποιήσει τα μνημόνια. 
Ο αμύθητος πλούτος που παράγεται από όλους τους λαούς της ΕΕ μπορεί να επιστρέψει σε αυτούς μόνο όταν σε κάθε χώρα της Ευρώπης ο λαός πάρει στα χέρια του την εξουσία και καθορίσει με βάση τα δικά του συμφέροντα την οργάνωση της οικονομίας.

Μπορεί να επιβιώσει η χώρα έξω από το ευρώ και την Ε.Ε;
Θέμα επιβίωσης τίθεται σήμερα, μέσα στην ΕΕ. Σήμερα μένουν αναξιοποίητες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, κλείνουν εργοστάσια, ξεριζώνονται οι αγρότες. Σήμερα στοιβάζεται ο κόσμος στα συσσίτια, υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι, 800.000 απλήρωτοι εργαζόμενοι, πεθαίνουν νέα παιδιά από μαγκάλια γιατί στην Ελλάδα με τους υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο δεν μπορούν να ζεσταθούν. Σήμερα δολοφονείται τουλάχιστον ένας εργάτης τη μέρα από εργατικό ατύχημα, σήμερα σφαγιάζεται ο λαός της Ουκρανίας από τους φασίστες που στηρίζει η ίδια η ΕΕ. Μόνο η σοσιαλιστική εξουσία μπορεί προστατέψει και να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Η Ελλάδα που θα είναι έξω από την ΕΕ και ταυτόχρονα θα έχει κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και θα έχει οργανώσει την οικονομία της με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό-λαϊκό έλεγχο, μπορεί να καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες του λαού της, να αναπτύξει τη βιομηχανία και τη ναυτιλία της προς όφελος της κοινωνίας, να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό και ορυκτό της πλούτο, να αυξήσει τις εξαγωγές της σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, να διασφαλίσει την ειρήνη στους λαούς. Ταυτόχρονα η Ελλάδα που θα είναι αποδεσμευμένη από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και έξω από το μαντρί της ΕΕ, θα είναι ελεύθερη να συνάπτει οικονομικές σχέσεις και με άλλες χώρες, με όρους που θα εξυπηρετούν την ευημερία του λαού της.

Γιατί να μην ψηφίσει ο λαός ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ξεκινήσουν εξελίξεις στην χώρα και την Ευρώπη;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί και ως αξιωματική αντιπολίτευση και στο εργατικό κίνημα αλλά και ως διοίκηση  σε αρκετούς δήμους. Κανένα μέτρο δεν σταμάτησε, το κίνημα αποδυναμώθηκε.  Όσο κοντοζυγώνουν οι μέρες της κάλπης, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρός του βιάζονται να πείσουν τους ντόπιους και ξένους καπιταλιστές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά τους. Υπόσχεται, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ και όλοι οι υπόλοιποι, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή μισθούς πείνας για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματιών. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο μισθός των 500ευρώ θα επιστρέψει στα επίπεδα του προηγούμενου, δηλαδή στα 750 ευρώ, μόνο για όσους προσλήφθηκαν μέσα στην κρίση, δηλαδή για ένα πολύ μικρό ποσοστό, και μόνο αν ανακάμψει η οικονομία. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν μοιράζει στους λαούς αυταπάτες. Υπόσχεται ότι η ΕΕ θα γίνει από λύκος αρνί, αποδεικνύοντας ότι όποιος πάει με τη λογική να αλλάξει τη λυκοσυμμαχία τελικά αλλάζει ο ίδιος και  γίνεται ένα με αυτούς.

Γιατί ισχυρό ΚΚΕ ειδικά σ'αυτές τις ευρωεκλογές;
Έτσι κι αλλιώς μετά τις εκλογές, θα είναι εδώ η ΕΕ, τα μνημόνια, τα χαράτσια, οι μισθοί των 500ευρώ, η ανεργία. Έτσι κι αλλιώς, ο λαός μετά τις εκλογές θα είναι στην αντιπολίτευση, έχοντας απέναντί του την πολιτική και τα κόμματα που ρήμαξαν τη ζωή του. Εμείς τον καλούμε, αυτή την αντιπολίτευση να την κάνει πιο δυνατή, πιο μαζική, πιο συγκροτημένη, προσανατολισμένη στην καρδιά του κτήνους που τον τσαλαπατά, πιο αποτελεσματική. Να μην σκορπίσει για άλλη μια φορά την αγανάκτησή του δεξιά και αριστερά, αλλά να εκφράσει γνήσια τη δυσαρέσκεια και την αντίθεση του στην ΕΕ με ψήφο στο ΚΚΕ. Όταν όλα τα άλλα κόμματα υπόσχονται διαιώνιση της δυστυχίας του λαού μέσα στην ΕΕ, με πιο ληστρικά τα μονοπώλια, αυτή η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση μπορεί όχι μόνο να εμποδίσει νέα μέτρα, τη συνέχιση του κατήφορου αλλά να αποτελέσει τη βάση επίθεσης του λαού για να πάρει αυτός την εξουσία στα χέρια του, να γυρίσει πραγματικά τη κατάσταση, να εξασφαλίσει ένα ανθρώπινο μέλλον σ’ αυτόν και τα παιδιά του.  Σ’ αυτή την εξουσία το ΚΚΕ θα είναι πρωταγωνιστής. 
 πηγη η Άλλη άποψη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog