..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Παπατζήδες με σημαδεμένα χαρτιά!!!!!!!!!


Στην κεντρική πολιτική σκηνή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διαγωνίζονται στην καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων για την επόμενη μέρα, με άμεσο στόχο τον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων στο πλαίσιο μιας πολιτικής που σ' όλες τις παραλλαγές της εκπορεύεται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όλα τα στοιχεία της βεβαιώνουν ότι και την επομένη των εκλογών θα ασκείται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.
Το κοινό τους σύνθημα είναι «περάστε, ψηφίστε, τελειώσατε». «Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν» διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στις εκλογές ψηφίζουμε για «κυβερνητική σταθερότητα» - εγγύηση ότι δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού.
Η «κυβερνητική σταθερότητα» σημαίνει εγγύηση για σταθερή διαχείριση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, για την εφαρμογή μέτρων στήριξης της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου. Δεν θα ανακόψει την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, το χαμηλό εισόδημα, την εργασιακή ανασφάλεια, τις υποβαθμισμένες και υποτιμημένες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.
Αυτά θα παραμείνουν και στην περίπτωση που αλλάξει ο Μανωλιός και από κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υπάρξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ολα τα καθοριστικά για τη ζωή του λαού θα παραμείνουν αναλλοίωτα: Οι καπιταλιστές θα είναι και στις 26 στα εργοστάσια, οι εφοπλιστές και στις 26 θα κάνουν κουμάντο στα βαπόρια. Εδώ θα είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η εξουσία του κεφαλαίου. Τις απαιτήσεις τους για να στηριχθεί η ανάκαμψη των κερδών τους θα υποβάλλουν όλοι αυτοί στη νέα κυβέρνηση στις 26 του Μάη. Εδώ θα είναι στις 26 του Μάη και η ΕΕ, οι συνθήκες της που συνθέτουν τη στρατηγική που έχουν ανάγκη τα μονοπώλιά της ώστε να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό τους με αυτά άλλων καπιταλιστικών κρατών και ηπείρων. Εδώ θα είναι δηλαδή τα «μνημόνια διαρκείας» που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη, η στρατηγική του κεφαλαίου όπως είναι διατυπωμένη στις ιδρυτικές πράξεις της ΕΕ.

Σημαδεμένα χαρτιά
Για την επομένη των εκλογών οι αστικές δυνάμεις έχουν ήδη γράψει στα κιτάπια τους: Κλιμάκωση της επίθεσης με αλλεπάλληλα μέτρα και «μεταρρυθμίσεις», με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών. Με φράσεις όπως «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχτούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί», η κυβέρνηση επιδιώκει να εγκλωβίσει το λαό στα παζάρια που θα κάνει στο πλαίσιο της ΕΕ για να εξασφαλίσει περισσότερο χρήμα για τη στήριξη της εγχώριας πλουτοκρατίας (η περίφημη επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους). Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι για τους ίδιους σκοπούς αυτή η διευθέτηση θα πρέπει να γίνει με πιο ριζικό τρόπο (κούρεμα του χρέους).
Η κυβέρνηση ποντάρει στις χαμηλές προσδοκίες των εργαζομένων για να πουλήσει ελπίδες ότι με τα πρωτογενή πλεονάσματα, την έξοδο στις αγορές, το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης θα έρθει και η λαϊκή ευημερία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στις ίδιες χαμηλές απαιτήσεις, στη δυσαρέσκεια που έχει συσσωρευτεί για να πουλήσει αυταπάτες ότι η δική του «παραγωγική ανασυγκρότηση» της καπιταλιστικής οικονομίας θα φέρει ευημερία του λαού.
Και οι δύο, όταν μιλάνε για «λαϊκή ευημερία», «αποκατάσταση αδικιών», «κοινωνική δικαιοσύνη» κλπ., εννοούν πολιτικές πτωχοκομείου, διαχείρισης - συντήρησης της φτώχειας, της ανεργίας, της ακραίας εξαθλίωσης. Καμία σχέση με αποκατάσταση εισοδημάτων και σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.
Και οι δύο κρύβουν ότι τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα δεν προκύπτουν από αυτήν ή την άλλη διαχείριση, αλλά υποβάλλονται από την αδήριτη ανάγκη του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση του.
Κρύβουν ότι καμιά μορφή διαχείρισης του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορεί να ανακόψει τα αντιλαϊκά μέτρα, να καταργήσει τους αντιλαϊκούς νόμους. Και οι δύο γνωρίζουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς. Εχουν δημιουργήσει μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης και εποπτείας όλων των χωρών - μελών!

Συνεχής και αδιάλειπτη επίθεση
Στο κλείσιμο της βδομάδας η κυβέρνηση διέρρευσε το περίφημο «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης». Σ' αυτό αναφέρεται ρητά ότι η προσπάθεια για τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών είναι «συνεχής, συνεπής και αδιάλειπτη», γεγονός που δείχνει ότι θα συνεχιστεί η αφαίμαξη του λαού. Στις εργασιακές σχέσεις γίνεται λόγος για την «προώθηση της ευελιξίας, αλλά και της ασφάλειας (flexicurity) στην αγορά εργασίας», όρο που χρησιμοποιεί η ΕΕ για να περιγράψει τις νέες αντεργατικές αλλαγές όπου δεν θα υπάρχει η έννοια της σταθερής εργασίας και του ωραρίου που κατακτήθηκε με αίμα. Προς αυτή την κατεύθυνση ξεκαθαρίζεται ότι θα συνεχιστούν μια σειρά μέτρα που προωθήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως ο καθορισμός του μισθού με νομοθετική παρέμβαση και η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας γίνεται λόγος για «ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης και προσωρινής απασχόλησης» που ανακυκλώνουν την ανεργία και παρέχουν δωρεάν εργαζόμενους στους εργοδότες με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Επίσης για τη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας αναφέρεται ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Για τους μονοπωλιακούς ομίλους, το «νέο αναπτυξιακό σχέδιο» προαναγγέλλει μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και άλλα προνόμια μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών ταμείων.
Η κυβέρνηση στο σχέδιό της παραθέτει μια σειρά κλάδους στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη. Το σχέδιό της υπηρετεί την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Μ' αυτό το κριτήριο, του κέρδους, επιλέγονται οι κλάδοι προτεραιότητας και όχι με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Για το λαό είναι μονόδρομος η απόρριψη αυτού του δρόμου ανάπτυξης που γεννά κέρδη για τους λίγους και φτώχεια για τους πολλούς. Για τους εργαζόμενους η καταδίκη αυτών κομμάτων και των παρατάξεων που τα υπηρετούν, πρέπει να εκφραστεί με μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε περιφέρειες και δήμους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog