..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Φτώχεια και μαγκάλι στην Ελλάδα του μνημονίου!!!!!!


Χωρίς κρέας, θέρμανση και βασικά καταναλωτικά αγαθά αλλά και φέσια ζει σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ενώ συνολικά πρόβλημα αντιμετωπίζει ένας στους τρεις. «Παγωμένα» τα περισσότερα νοικοκυριά καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτή οκτώ στις 10 πολυκατοικίες δεν έχουν βάλει πετρέλαιο θέρμανσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα, και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην... 
Ευρώπη, είτε θεωρείται φτωχός, δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, είτε ζει σε κατάσταση ένδειας, δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις, είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Στην Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 23,5% του πληθυσμού (17% μέσος όρος ΕΕ), σε συνθήκες ένδειας το 19,5% (9,9% μέσος όρος ΕΕ), ενώ το 14,1% του πληθυσμού ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας, δηλαδή σε οικογένεια που λίγο πολύ κανένα μέλος της δεν έχει "κανονική δουλειά" (10,1% μέσος όρος ΕΕ).

Στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία από αυτές τις τρεις προβληματικές καταστάσεις είναι το 34,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,8% (124,5 εκατ. άνθρωποι).

Το 2008, το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που βρισκόταν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν στο 28,1%, ενώ στην ΕΕ ήταν στο 23,7%

 Για το 19,5% του ελληνικού πληθυσμού, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να καλύψουν τέσσερις από τις παρακάτω εννέα ανάγκες:  
1) Να πληρώσουν δάνεια, νοίκι ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας, 
2) θέρμανση στο σπίτι, 
3) να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα, 
4) να αγοράσουν κρέας, ψάρι ή άλλες τροφές με ανάλογη διατροφική αξία σε πρωτεΐνες κάθε δεύτερη ημέρα, 
5)  να πάνε διακοπές για μια εβδομάδα 
6) αυτοκίνητο, 
7) πλυντήριο, 
8) έγχρωμη τηλεόραση και 
9) να έχουν τηλέφωνο (συμπεριλαμβανομένου του κινητού) .


Όπως σημείωσε ο ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης χωρίς πετρέλαιο βρίσκονται οκτώ στις δέκα πολυκατοικίες καθώς οι ένοικοι αδυνατούν να αγοράσουν πετρέλαιο παρά το επίδομα θέρμανσης.
 “Δυστυχώς, αδυνατούν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης και προσπαθούν με εναλλακτικές μορφές θέρμανσης να ζεσταθούν. Η κατάσταση είναι χειρότερη φέτος, σε σχέση με πέρυσι, παρά το επίδομα”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν στα δέκα διαμερίσματα, τα τρία θέλουν να βάλουν πετρέλαιο, αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί σύμφωνα με το καταστατικό, αποφασίζει η πλειοψηφία.

“Η κατάσταση όσον αφορά τη θέρμανση είναι χαοτική. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μη ρίξει την τιμή του πετρελαίου για να ζεσταθεί ο κόσμος. Κάποτε είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, o κ. Σαμαράς, ότι με επιδοματική πολιτική δεν δίνεται λύση στα προβλήματα. Γιατί επαναφέρει, λοιπόν, το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης;” λέει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog