..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Κινεζικό «κουνέλι» στη Σελήνη!!!!!

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Yutu στην επιφάνεια της Σελήνης
Μπορεί να μη χοροπηδάει, αλλά πάντως θα τριγυρνάει στο σεληνιακό τοπίο, το κινεζικό ρόβερ Yutu (κουνέλι από νεφρίτη), συστατικό στοιχείο της κινεζικής μη επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη με την ονομασία Τσανγκ'ι-3 (Chang'e-3). Η αποστολή, που εκτοξεύτηκε την περασμένη Τρίτη στη 1.30 π.μ. (ώρα Κίνας), από το κέντρο εκτόξευσης Ζιτσάνγκ της επαρχίας Σιτσουάν, έσπασε τα δεσμά της γήινης βαρύτητας με τη βοήθεια ενός πυραύλου «Λονγκ Μαρτς 3Β». Είναι η πρώτη προσπάθεια της Κίνας να εξερευνήσει τη Σελήνη με τροχοφόρο όχημα και, αν στεφθεί από επιτυχία, θα αποτελέσει την πρώτη ομαλή προσεδάφιση στο φυσικό δορυφόρο της Γης ύστερα από 37 χρόνια, μετά, δηλαδή, από την τελευταία σοβιετική αποστολή επιστροφής πετρωμάτων Λούνα 24, το 1976. Γενικότερα, είναι η πρώτη απόπειρα προσεδάφισης αυτόματης κινεζικής διαστημοσυσκευής σε οποιοδήποτε ουράνιο σώμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Chang'e-3 θα προσεληνωθεί γύρω στις 14 με 15 Δεκέμβρη και θα αρχίσει τις επιστημονικές παρατηρήσεις.
Βήμα - βήμα
Η εκτόξευση της αποστολής Τσανγκ'ι-3 είναι η 25η εκτόξευση με τον πύραυλο «Λονγκ Μαρτς 3Β» - τον πιο ισχυρό πύραυλο στη σειρά των κινεζικών πυραύλων Λονγκ Μαρτς - και πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα χρονικό «παράθυρο» διάρκειας μόλις 4 λεπτών. Αν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα στην αντίστροφη μέτρηση το πιθανότερο είναι ότι η εκτόξευση θα αναβαλλόταν για άλλη μέρα.

Το Yutu θα κατέβει από την άκατο προσεδάφισης από δύο μικρές ράμπες
Η αποστολή αυτή σηματοδοτεί το πέρασμα στο δεύτερο στάδιο του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, που αποτελείται από τρία μεγάλα μέρη: τοποθέτηση σκάφους σε τροχιά, προσελήνωση, επιστροφή πετρωμάτων στη Γη ως το 2020. Οι πτήσεις Τσανγκ'ι-1 και Τσανγκ'ι-2, που πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα το 2007 και το 2010, υλοποίησαν το πρώτο στάδιο.
Η προσελήνωση του Τσανγκ'ι-3 προβλέπεται να γίνει στον Κόλπο της Ιριδας (Sinus Iridum), κοντά στον μικρό κρατήρα Λαπλάς και σχετικά κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται από το 1970 το όχημα καθόδου και το ρόβερ Λούναχοντ-1 της ΕΣΣΔ. Μόλις το σκάφος αγγίξει την επιφάνεια της Σελήνης, θα απλωθούν δύο ράμπες, από τις οποίες θα κατέβει το ρόβερ Γιουτού (Yutu), που πήρε το όνομά του από το λευκό κουνέλι της κινεζικής θεάς της Σελήνης Τσανγκ'ι. Το Γιουτού θα κινείται για τουλάχιστον τρεις μήνες, υπό τις οδηγίες του κέντρου ελέγχου στη Γη, καθώς ένα ραντάρ, τοποθετημένο στο κάτω μέρος του θα μελετά τη δομή και τη διαστρωμάτωση του σεληνιακού εδάφους σε βάθος μερικών εκατοντάδων μέτρων.

απο άρθρο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 08-12-2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog